Dit was Connect & co. de dienstendag van Cultuurconnect

bib
11
09/01/20
Deel dit artikel:

Zonder de bibliotheken geen Cultuurconnect. Daarom komen we één keer per jaar samen op Connect & co. om onze hoofden te breken over een optimale dienstverlening. 5 dingen die je moet onthouden over de dienstendag:

1. Gun jezelf en je publiek een dosis analoge antistoffen

Herman Konings wijst ons op het belang van analoge antistoffen in deze tijden van digitale prikkels, AI, deep learning en alle voor- en nadelen van de digitale context. Terwijl wetenschap en technologie ons meer en meer vooruit helpen, gaan we tegelijk massaal op zoek naar de essentie, de verzachting van het analoge en de sterkte van het verhaal en de verbeelding. Want wat schaars dreigt te worden, krijgt waarde. Technologie is niet meer weg te denken, maar een publiek dat voortdurend met bits en bytes geconfronteerd wordt, zoekt als tegengas al te graag de warmte en rust van een fysiek boek op. 

2. Laat je publiek vinden wat het niet zocht

Een algoritme is een recept dat zorgt voor een voorspelbaarheid die de mensen niet per se willen. Het is absoluut anti-serendipiteit. In tijden van echokamers en filterbubbels, is er volgens Herman nood aan resonantie: uit je echokamer breken en in verbinding treden met de niet-vanzelfsprekende ander, wetenschappers, literairen, de natuur. Technologie speelt in de bib een steeds grotere rol. Net daardoor neemt de waarde van het menselijke contact toe. Het zorgt ervoor dat je vindt wat je niet zocht. Empathie is niet te programmeren. 

3. In een nieuw dienstenmodel staat de gebruiker centraal

Samen met de nieuwe werkgroep Interbibliothecair Leenverkeer denken we na hoe de digitale dienstverlening van de bib tegemoet kan komen aan de veranderende verwachtingen van het publiek. Bart Beuten (directeur van Cultuurconnect) wijst op de meerwaarde van een gedeelde basisinfrastructuur als middel om op digitaal vlak mee te evolueren en snel in te spelen op nieuwe verwachtingen van het publiek.

We bevragen, testen en gaan in interactie met twee groepen gebruikers: de bibliotheken en het publiek. Zo gaan we richting een hedendaagse, relevante dienstverlening voor zoveel mogelijk verschillende soorten mensen. Het nieuwe dienstenmodel is duurzaam, inclusief en waarborgt de bestaande solidariteit tussen de bibs. 

4. Vanaf 2020 kan je e-lezen via de bib

Vanaf 2020 kan je e-boeken aanbieden via Cultuurconnect. Standaard Boekhandel overtuigde ondertussen de meerderheid van de Vlaamse uitgevers en een representatieve groep Nederlandse uitgevers om mee te stappen in het verhaal. De technische kant neemt Bibliotheca voor zijn rekening met het CloudLibrary-platform.

Elke bib ontvangt een offerte in januari. De intekenperiode loopt tot april. De bib is vrij om voor deze dienst een bijdrage te vragen aan het publiek, zoals in Nederland gebeurt. We starten met meer dan 2.000 titels en rekenen dat daar jaarlijks meer dan 400 titels bij komen. 

5. Bestaande diensten evolueren

In het bibliotheeksysteem staan enkele grote veranderingen op til, zoals een ontdubbelfunctie, een automatische welkomstmail met een link naar het Mijn Bibliotheek-profiel, online betalen en een berichteneditor om automatische mails aan te passen. Om het gebruiksgemak en de efficiëntie te verhogen voor zowel bibs als leveranciers, werken we aan een koppeling tussen de webshops van leveranciers en het Bibliotheeksysteem. 

Het komende jaar wordt Bibster grondig herwerkt en getest met gebruikers. Per provincie komt een werkgroep met bibliotheken bijeen om een nieuw prototype te ontwikkelen. Dat zou klaar moeten zijn tegen het voorjaar van 2021, wanneer het nieuwe jeugdboekenmaandspel er is. Ook een spel delen met andere bibs of in de kijker zetten wordt makkelijker in 2020! 

In Gopress krijgen educatieve partners, scholen en cultuur- en gemeenschapscentra nu ook toegang tot de Kiosk via het abonnement van de bib. Al wat je moet doen, is de overeenkomst downloaden en invullen.

[Jouw stad] Leest is goed gestart met centrumsteden Leuven en Gent. Gent Leest gaat live op 14 februari en Antwerpen Leest op 23 april. Ook Brugge gaat aan het lezen vanaf september.

Fundels heeft een nieuwe app. Neem zeker een kijkje en laat het weten aan je publiek.

Herbekijk de presentaties

 

Wil je op de hoogte blijven over onze diensten? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrieven.

De foto's van Connect & co. bekijk je in het Facebook-album.

Alle beelden en video: ©Silver Sixpence Stories