Cultuurconnect Magazine 2020

beleid
bib
cc/gc
13/02/20
Deel dit artikel:

Deze week in jouw postbus: de derde editie van het Cultuurconnect Magazine over een bewogen jaar in cultuur en digitale innovatie. Je krijgt een inkijk in onze dienstverlening en enkele inspirerende tips. Van evoluties in digitale cultuurbeleving tot jongeren enthousiasmeren voor theater en lezen, een nieuwe software voor meer samenwerking tussen kunst-en cultuurhuizen en de uitrol van het nieuwe Bibliotheeksysteem ... Veel leesplezier!

Je kan wel zeggen dat er het voorbije jaar wat bewoog in de cultuursector op vlak van digitale innovatie. Jonge lezers kwamen al swipend op het spoor van nieuwe boeken dankzij Bieblo. De rode loper werd uitgerold voor senioren voor de livestreaming van een voorstelling vanuit het cultuurcentrum. In Limburg en Oost-Vlaanderen ging het nieuwe Bibliotheeksysteem in gebruik.

Ook 2020 belooft niet te hoeven onderdoen. Bevlogen stadslezers in Gent en Leuven zetten zich schrap om hun favoriete lectuur en knusse leesplekjes te tippen aan stadsgenoten. Project Digitaal Podium legt de eerste fundamenten voor meer samenwerking op het vlak van software tussen kunst- en cultuurhuizen. Mijn Leestipper staat paraat met de leeslijstjes voor volwassen bibliotheekbezoekers. En als het aan theaterspel Voor De Show ligt, zitten er vanaf september nooit meer leerlingen in de zaal van het cultuurhuis die niet weten wat theater precies inhoudt.

Daarnaast was 2019 ook het jaar van de verkiezingen en de aangekondigde besparingen op cultuur. Het jaar van solidariteitsacties, debatten over de gemeenschapsversterkende rol van cultuur en eendrachtige hashtags als #thisisourculture, #stateofthearts en #ditisonspubliek. Minder middelen en minder mankracht hebben een impact op de kwaliteit van de dienstverlening en leiden vaak tot terugplooien op de kerntaken. Ook Cultuurconnect deelt in de klappen. Maar zeker in tijden van slinkende cultuurbudgetten willen we lokale cultuurhuizen en besturen ondersteunen. Door samenwerking en schaalvergroting doen we méér met minder middelen, ontzorgen we cultuurhuizen van IT-beslommeringen en optimaliseren we werkprocessen. Zodat ze ruimte krijgen voor hun maatschappelijke opdrachten. Onze prioriteit blijft duidelijk: In tijden van toenemende digitalisering gaan we samen met de cultuursector even vastberaden voor vernieuwing in de dienstverlening.