De bib in een muzieklandschap in beweging

3
08/03/18
Deel dit artikel:

Vlaamse en Brusselse bibliotheken bieden zo’n 1.847.169 cd’s aan in hun cd-collectie. Op streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Google Play Music vind je meer dan 30 miljoen songs. Het aanbod van beide is zeker groot genoeg om menig muziekliefhebber te bekoren, maar deze laatste hebben als bijkomend voordeel dat de weg ernaartoe laagdrempeliger is.

En of mensen de weg naar de streamingsdiensten vinden. Er wordt in Vlaanderen steeds meer online muziek geluisterd dan via cd’s: meer dan de helft van de Vlamingen beluistert en koopt muziek online. Het aantal mensen dat premium streamt, waarbij ze dus betalen voor muziek in de vorm van een abonnement of het aankopen van liedjes of cd’s, is in 2017 gestegen met 40%! Met de cd-uitleningen in de bibs gaat het dan weer minder goed. Op 5 jaar tijd, van 2010 tot 2015, daalde het aantal uitleningen met 30%. Die dalende trend zal zich de komende jaren doorzetten.

Het luistergedrag van de Vlamingen is sterk leeftijdsafhankelijk. Hoe jonger, hoe meer ze naar online muziek (streamen of downloaden) luisteren. Het overgrote deel van de jongeren gebruikt YouTube, maar ze luisteren ook muziek via streamingsdiensten als Spotify en/of via gedownloade muziekbestanden.

We kunnen er niet omheen: cd’s worden steeds minder belangrijk voor de muziekbeleving van mensen. Bibliotheken zullen in de heel nabije toekomst een weloverwogen keuze moeten maken om te blijven inzetten op de cd-collectie, of om te innoveren en een andere weg in te slaan. Want in een muzieklandschap in beweging, kan ook de bib niet blijven stilstaan. (Lees meer)

Deze infografiek geeft een beeld van het veranderende luistergedrag in Vlaanderen en Brussel. Het muzieklandschap is in beweging, overal, maar wat betekent dat voor de bib?Infografiek met info over gebruik van muziek in Vlaanderen. De begeleidende tekst bij het artikel geeft tevens de inhoud weer.