Digitale transformatie cultuursector moet speerpunt worden in nieuw Vlaams Regeerakkoord

beleid
1
02/04/19
Deel dit artikel:

Dat onze samenleving in steeds snellere mate digitaliseert, moeten we niemand meer vertellen. In de cultuursector is dat niet anders. Ook daar dient de digitale transformatie zich aan, maar hinkt ze doorgaans achterop. Daarom pleiten Cultuurconnect, publiq en VIAA in een memorandum samen voor een speerpunt digitale transformatie in het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024.

Als de cultuursector haar maatschappelijke impact optimaal wil blijven vervullen en de voordelen benutten van digitale technologie√ęn, moeten we de komende jaren volop de kaart trekken van de digitale transformatie. Alleen zo kunnen we de productie, bewaring, verspreiding en verbindende rol van cultuur in overeenstemming houden met een omgeving die voortdurend verandert door technologische evoluties.

Als landelijke spelers met een kernopdracht inzake digitale dienstverlening en een DNA opgebouwd rond digitale processen en digitale competenties, willen Cultuurconnect, publiq en VIAA deze transformatie onderling, maar ook samen met de Vlaamse Regering en tal van spelers op het terrein mogelijk maken. Daarvoor onderscheiden we in ons memorandum vier pijlers waarop we samen kunnen inzetten: digitale infrastructuur, competenties, content en innovatie. Het memorandum is een pleidooi om in de volgende regeerperiode volop de digitale kaart te trekken en zo een inhaalmanoeuvre te realiseren. 

Download en lees het memorandum: