Dit was Café connect futuur, over innovatie in cultuur

Podiumhuizen
04/07/22

Op 23 juni hebben een honderdtal cultuurcollega’s de zomer goed ingezet in muziekcentrum De Bijloke (Gent). Eindelijk nog eens allemaal samen! Café connect futuur was dé gelegenheid om ideeën en vernieuwende praktijken uit te wisselen, om te duiken in innovatie en experiment, om (digitale) cultuurbeleving tastbaar te maken, om gezellig bij te praten over uiteenlopende thema's. Afsluiten deden we met de beats en blazers van de Gentse band NAFT.

We openden de dag met de Belgische tech influencer Clo Willaerts die een pleidooi hield voor hybride cultuurbeleving. Clo maakte ons warm om te experimenteren met digitale mogelijkheden (kanalen, inhouden, formats) in de 5 E’s van event: expectation, experience, education, energy en exclusivity. Inspiratie haalden we uit internationale voorbeelden, maar de boodschap die Clo meegaf was: het hoeft niet allemaal groots.

Het hoeft niet allemaal groots, doe & durf experimenteren, smeed partnerships en ga ervoor!
Clo Willaerts
Clo Willaerts tijdens een talk.

Circulair bouwen binnen vrijetijdsinfrastructuur

Circularia is een kennisplatform voor de circulaire bouweconomie. Binnen het project slaat ORI, de nationale sectororganisatie van advies- en ingenieursbureaus, de handen in elkaar met de sport-, jeugd- en cultuursector om circulair bouwen (nog) meer te introduceren in de vrijetijdsinfrastructuur van de toekomst. Het netwerk biedt geen kant-en-klare oplossingen, maar bouwt samen kennis en expertise op. Na de presentatie door David Nassen (IDEA Consult) volgde een rondleiding in De Bijloke.

5 rollen voor podiumhuizen in de cultuurbeleving van morgen

Tijdens deze sessie bespraken we 5 mogelijke rollen voor podiumhuizen in digitale cultuurbeleving. Deze rollen zijn het resultaat van een visietraject onder begeleiding van Scopernia (Jo Caudron), samen met een denktank van cultuur- en gemeenschapscentra en kunstenorganisaties met een podiumwerking. Bedankt aan alle deelnemers voor hun actieve bijdrage. We publiceren dit najaar de visietekst, zodat ook jij hier lokaal mee aan de slag kan om dit een eigen vertaling te geven. 

  1. Podiumhuizen als een lokale of regionale verbinder van gemeenschappen.
  2. Podiumhuizen bieden unieke online én offline belevingen
  3. Podiumhuizen faciliteren of initiëren artistieke (digitale) innovatie en stimuleren op die manier vormvernieuwing in kunst en cultuur.
  4. Podiumhuizen zijn curator in een gefragmenteerd landschap.
  5. Podiumhuizen zetten in op een krachtig netwerk om tot (digitale) innovatie te komen. 
Vrouw met VR-bril en man die info geeft.

Tips rond videocontent

Sophie Oome (Chase) ging dieper in op how to TikTok, met heel wat leuke voorbeelden en 5 tips om te starten op Tiktok: hou trends in de gaten, laat perfectie los, gebruik een inhaker, TikTok is geen Instagram Reels, ‘make TikToks not ads’ & ‘get in touch’. Pieter Claes (De Munt) loodste ons langs inspirerende zelfgemaakte video's op basis van verschillende concepten: trailers, ateliers, repetities, interviews, takeovers op instagram en aftermovies. Toptip: wees niet bang van trial and error. Jens Dewulf maakt met De Zendelingen videocontent rond enkele formats als De Biechtstoel, Theatertinder en ook podcastreeksen. Samengevat: hou het inhoudelijk, dynamisch & kort (4-7min), denk goed na over je doelpubliek, denk aan ondertitels en rustmomenten en deel bestaande video’s.

Ontdek Video van de dag

Video van de dag is een gloednieuwe website voor culturele curieuzeneuzen in regio Waasland. Op dit platform krijg je via een dagelijkse teaservideo een voorsmaakje van een podiumvoorstelling die je dit najaar kan zien in het Waasland. 

Naar videovandedag.be

Video van de dag is een project van Cultuurconnect in samenwerking met vier cultuurhuizen uit Cultuurtuin WAAS: CC Lokeren, OC 't Waaigat, GC De Route & Muziekclub 't Ey.

XR maakt cultuurbeleving sterker

Tom Verstappen van de Thomas More hogeschool lichtte de mogelijkheden toe van ‘face en motion capture’ en andere snel evoluerende technieken die in 3D-werelden worden toegepast. Ilja Van Autreve vertelde over Cloud Dancing, een dansvoorstelling die door de coronamaatregelen online moest doorgaan. In een mum van tijd bouwde hij de ruimtes van de Kopergietery na in 3D en kon je in de virtuele theaterzaal met een computer of 3D-bril naar de voorstelling kijken. Muzikant Gabriele di Franco en game-ontwikkelaar Kasper Geeroms presenteerden de virtualrealityversie van de muziekvoorstelling LuLeLa. Kaspers belangrijkste advies: werk dit van bij de start uit als een digitale productie en maak er niet achteraf pas een digitale versie van. Hij vroeg het publiek om zich open te stellen voor zulke VR-ervaringen en de samenwerking te zoeken met onder meer game-ontwikkelaars.

Gesprek op een podium met 4 mensen die in een stoel zitten en luisteren naar 1 persoon die de micro vasthoudt.

Ruimte voor onontgonnen genres, nieuw publiek, nieuwe ruimtes

Drie inspirerende projecten maken ruimte voor onontgonnen genres, voor een nieuw publiek of voor nieuwe functies van vertrouwde ruimtes. Met het project Remorc rolt CC De Spil letterlijk de straat op. In het project ‘Homelands, places of belonging’ van de International Yehudi Menuhin Foundation (IYMF) ging een kunstenaar-nieuwkomer uit Irak in GC Ten Weyngaert creatief aan de slag met een groep senioren uit Vorst. Samen denken ze na over wat het betekent om je ergens ‘thuis’ te voelen. CC De Bogaard slaagt erin om met verschillende projecten binnen én buiten de muren van het cultuurcentrum een nieuw publiek aan te trekken.

Demo Digitaal Podium

Benieuwd naar de plannen voor Digitaal Podium, een digitale basisinfrastructuur voor podiumhuizen? Drie clusters stelden zich kandidaat als pilootpartner in het traject: een stedelijke cluster in Gent en twee regionale clusters in Kortrijk-Zuidwest en ZENDER (Pajottenland-Zennevallei). Samen met Cultuurconnect schreven ze een bestek voor een ticketingsysteem en de opdracht werd gegund aan Tix Benelux in april 2022. In het voorjaar van 2023 zullen de eerste podiumhuizen live gaan. Samenwerking is een zeer belangrijk element van het project, denk hierbij aan samen tickets verkopen, gezamenlijke business logica zoals regionale abonnementen en projectwebsites. In de demo passeerden een aantal marketingtools en een segmentatietool en werd getoond hoe podiumhuizen samen tickets kunnen verkopen voor éénzelfde voorstelling, via hun eigen kanalen en steeds op hetzelfde zaalplan, zonder dat hiervoor contingenten moeten worden gemaakt.

Voor De Show

Al 44 cultuurhuizen gaan aan de slag met Voor De Show. Met dit digitale theaterspel maken leerkrachten hun leerlingen in het lager onderwijs warm voor de schoolvoorstelling(en) in het cultuurcentrum. Vanaf september sluiten 10 nieuwe cultuurhuizen aan en hopen we er nog meer te verwelkomen. We ontdekten de interactieve webtool tijdens een demo in het vierde leerjaar van BS De Meiroos, die de voorstelling STUCK van Laika zal bijwonen in CC Nova Wetteren. Nadien gingen we in gesprek.

Voor De Show is een perfecte eerste educatieve toeleiding in aanloop naar de schoolvoorstelling.
Mieke Versyp, dramaturge Laika

Oorverdovend stil

Naast de alomtegenwoordige knaldrang bij het publiek, heerst er ook een andere nood in het culturele landschap. Eentje van rust, stilte en onthaasting. CC Mechelen plaatste met de architecturale muziekinstallatie Sjell een bijzondere kubus in de natuur als een tastbare plek voor traagheid en verstilling. De grote opkomst zorgde meteen voor een contradictio in terminis met de initiële bedoeling. Met het project Infinite / Dances van 30CC brengt een groep dansers van alle leeftijden één keer per maand bij valavond een dans rond rouw en verdriet. Daarmee wil het een nieuwe traditie creëren in de stad, een dans die tot in het einde der tijden door steeds wisselende dansers wordt gebracht. Whisper, een gloednieuw festival rond stille muziek in het Antwerpse Rivierenhof is een samenwerking van OLT en Live Nation. Het mikt niet op grote namen of een massale opkomst, maar wil met een focus op het thema kwetsbaarheid een rustpunt zijn in een intieme setting.

Eerste resultaten Cultuur21

Professor Annick Schramme (Universiteit Antwerpen) bracht de eerste resultaten van het grootschalige publieksonderzoek Cultuur21 dat in 111 cultuurhuizen werd gevoerd. Cultuur21 is een samenwerking van cult!, Cultuurconnect, LMR, UAntwerpen en nog enkele andere organisaties en wil de impact van het cultuurhuis op de bezoeker in kaart wil brengen. Dit najaar volgt het grote rapport en ook een studiedag voor de betrokken cultuurhuizen. Wordt vervolgd!

Ontdek het nieuwe livestreamaanbod

We maakten meteen ook het nieuwe livestreamaanbod voor het komende seizoen bekend. Livestreamt jouw cultuurhuis- of -dienst mee naar woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere zorginstellingen in jouw regio het komende seizoen? Check het nieuwe aanbod, de tarieven en voordeelformules en maak je keuze! 

Deel dit artikel: