Dossier | Lokale besturen en de digitale transformatie

beleid
10/01/18
Deel dit artikel:
Coder event voor meisjes waarop meisjes bezig zijn met het bouwen van robots

De digitale transformatie is veel meer dan een technologische vernieuwing, ze is onze samenleving grondig aan het veranderen. Daarom is het niet enkel een zaak van technologiebedrijven en specialisten, maar ook van burgers en overheden. Hoe kan je als beleidsmaker een gidsfunctie opnemen in deze evolutie? We gingen op zoek naar antwoorden.

Beleidsmakers van het supranationale tot het lokale niveau, kunnen niet aan de zijlijn blijven staan. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het zaak om een lokaal cultuur- en vrijetijdsbeleid uit te tekenen dat maatschappelijk relevant innoveren omarmt.

Investeren in digitale innovatie

Hoe kan je ervoor zorgen dat burgers en cultuurprofessionals met de nieuwe digitale technologie aan de slag gaan? En hoe creëer je de ideale (experimenteer)ruimte voor het lokale culturele veld?  

Lokale cultuurhuizen en bibliotheken zijn uitstekende laboratoria voor digitale innovatie. Strategische doelstellingen van het lokale cultuurbeleid kunnen experiment en nieuwe werkmethodes omarmen.

Hoe maak je ruimte voor nieuwe, digitale kunstvormen in podiumkunsten, beeldende kunsten, game- en filmwereld? De grenzen tussen live en virtueel vervagen en de positie van de toeschouwer verandert.

Burgers maken kennis met de digitale transformatie en de digitale cultuur via lokale cultuurhuizen en bibliotheken. Het is hun taak om nieuwe technologie of kunstenaars die experimenteren met digitale vormen in huis te halen of een plek te bieden aan makerspaces, coderdojo’s of fablabs. 

Om je inwoners wegwijs in de razendsnelle digitale transformatie heb je nood aan medewerkers die over de nodige kennis en expertise beschikken. Met een goed strategisch beleidskader kan je een werkplek creëren waar leren voorop staat.  

Professionals geven hun visie in 4 interviews

Hoe kan je als beleidsmaker een gidsfunctie opnemen in culturele digitale innovatie? We vroegen het aan enkele professionals uit de bibliotheek, het cultuurcentrum en lokaal cultuurbeleid die samen met ons zoeken naar nieuwe oplossingen:

"Eerst was het dichten van de digitale kloof onze belangrijkste focus en lag de klemtoon op pc-vaardigheden voor beginners. Intussen zijn informatiegeletterdheid en mediawijsheid, en het kritisch en creatief omgaan met het digitale de essentie geworden." - Interview met Christine Descamps en Joken Deknopper (Bibliotheek Beersel).

"Het is onze taak als cultuurhuis om wat er in de kunsten gebeurt naar de stad te brengen en te delen met een breed publiek. Daarom kunnen we de digitale kunsten niet links laten liggen. Maar het is een kunstvorm die je wel uit je comfortzone haalt en je verplicht anders te werken en te denken." -Interview met Gwendolien Sabbe, programmator humor, circus en digitale kunsten (CC De Spil). 

"Onze doelstellingen zijn: infrastructuur aanbieden, inzetten op ontmoeting en een aanbod verzorgen. Eigenlijk doen de drie wereldbedrijven Apple, Facebook en Google hetzelfde. In theorie zouden ze het lokale cultuurbeleid kunnen vervangen. Wij hebben twee grote troeven (tegenover de digitale wereldbedrijven): de echte ontmoeting en de lokale dimensie." - Interview met Martijn Gys, digitaal strateeg lokaal cultuurbeleid (Stad Antwerpen).

"Essentieel is dat we de kans blijven krijgen om te experimenteren, om te ontdekken. Experiment is belangrijk. Soms kan het resultaat ook naar andere maatschappelijke sectoren vertaald worden." - Interview met Steven Defoor, algemeen coördinator cultuur (Stad Mechelen).