E-boeken in 5 Vlaamse bibs: eerste resultaten

bib
26/09/17
Deel dit artikel:
Eerste resultaten e-boekenproject in 5 Vlaamse bibs: titel van de infografiek.

Het platform: cloudLibrary

Op 15 mei 2017 ontleende minister Sven Gatz in kenniscentrum ARhus het eerste e-boek met cloudLibrary, een nieuw pilootproject om Engelstalige e-boeken te lenen op je eigen toestel. CloudLibrary is een samenwerking tussen Kenniscentrum Arhus, bibliotheek De Krook, bibliotheek Mechelen, Muntpunt, bibliotheek Oostende en Cultuurconnect. Met de steun van Cultuurconnect zochten ze een bestaand Engelstalig e-boekenplatform om dat in hun bibliotheek uit te testen. Ze selecteerden hiervoor cloudLibrary van Bibliotheca.

Voordelen

Door voor een bestaand, stabiel platform te kiezen konden ze snel aan de slag om een nieuw aanbod te ontwikkelen voor de leners – aanvankelijk Engelstalig, maar op termijn ook Nederlandstalig. Bovendien vermeden ze zo moeilijke onderhandelingen met uitgevers en technische kinderziektes.

Unieke samenwerking

Dit platform laat een unieke samenwerking toe tussen de vijf bibs: de eigen titels zijn namelijk ook beschikbaar voor leners van de andere vier bibs. Aankopen en uitlenen verloopt heel organisch en vlot, zo blijkt ondertussen. De vijf collecties vullen elkaar aan en de leners vinden intuïtief de weg naar titels van andere bibliotheken.

Single use

CloudLibrary werkt volgens het single use-principe: een boek wordt aan één lener tegelijk uitgeleend. De gebruiker kan eenvoudig aan de slag in de cloudLibrary-app met de Mijn Bibliotheekaccount. Hij leent en leest op elk apparaat, ook op e-reader. Een lener kan drie e-boeken lenen voor een periode van drie weken. Daarna verdwijnen ze automatisch van het toestel: geen boetes dus! Leners kunnen zelf aankoopsuggesties doen.

Doel van het project

Een belangrijk doel van het project is bijdragen aan de onderhandelingen met uitgevers uit het Nederlands taalgebied, om zo tot een Nederlandstalig e-boekenplatform voor Vlaanderen te komen. Er is alvast een grote uitgever (VBK) bereid om een test te lanceren met Nederlandstalige e-boeken binnen cloudLibrary. Momenteel onderhandelt Bibliotheca nog verder om dit technisch en financieel uit te werken, en om bijkomende uitgevers te betrekken.

Vervolg

Het is vroeg om na te gaan welke gebruikers de bibs bereiken, maar de eerste cijfers en reacties zijn positief (zie infografiek). Cultuurconnect voerde bijkomend een marktonderzoek uit rond e-boekmodellen. In het najaar legt de organisatie alle resultaten samen om de volgende stap te zetten naar een aanbod van Nederlandstalige e-boeken in de openbare bibliotheken. Na één jaar beslissen de vijf bibs of ze het project nog een jaar verlengen.

Dit artikel verscheen in het septembernummer van META. Wil je het volledige artikel lezen? Dat kan:

pdf bestandmeta20170734-35-e-boekenproject.pdf (247 kB)