Standaard Boekhandel en Bibliotheca ontwikkelen het e-boekenplatform: teken nu in

beleid
bib
18/12/19
Deel dit artikel:

Vanaf 2020 kan je bib e-boeken aanbieden via het e-boeken uitleenplatform. Standaard Boekhandel overtuigde ondertussen de meerderheid van de Vlaamse uitgevers en een representatieve groep Nederlandse uitgevers om in te stappen. De technische kant neemt Bibliotheca voor zijn rekening met het CloudLibrary-platform. 

Teken in op het e-boeken uitleenplatform

Jouw bibliotheek ontving in januari 2020 een offerte op maat. Om in te tekenen op deze dienst stuur je de goedgekeurde offerte terug naar Cultuurconnect. Op 15 mei evalueren we of er voldoende bibliotheken hebben ingetekend om de dienst van start te laten gaan.

Kreeg je een ‘go’ van je bestuur, maar kon je de formele overeenkomst nog niet laten ondertekenen? Meld dit dan even met een mailtje aan servicedesk@cultuurconnect.be. 

Het Cloudlibrary-platform werd al onderworpen aan het kritische oog van bibliotheekleden uit vijf centrumbibliotheken tijdens een pilootproject met Engelstalige e-boeken. Uit de resultatenanalyse van dit project bleek dat leners heel tevreden zijn over het systeem. 69% is redelijk of heel tevreden over de wijze waarop ze e-boeken uitlenen. 93% zal de dienst zeker nog gebruiken. 80% zou de dienst aanraden aan vrienden.
 

CloudLibrary is een gebruiksvriendelijk platform waarmee gebruikers snel en eenvoudig boeken kunnen lenen. Voor het pilootproject deelden we onze collectie met 5 bibliotheken, wat resulteerde in een aantrekkelijk aanbod voor de gebruikers van elke partner in het project.
Sara Clauw, ARhus

Het kostenplaatje
Jouw bibliotheek kan intekenen voor een vaste jaarlijkse vergoeding van 790 euro en 134,50 euro per 1.000 inwoners (incl. btw). Deze prijs is onder meer mogelijk doordat Cultuurconnect eenmalig 230.000 euro investeert in de IT-kosten. 

Betaalt de gebruiker mee?
Elke bibliotheek beslist zelf of ze hun bibliotheekleden een bijdrage wil laten betalen voor het gebruik van de e-boeken. Cultuurconnect werkt ook aan de mogelijkheid om een apart e-boekenlidmaatschap aan te bieden binnen Mijn Bibliotheek. We houden je op de hoogte via de e-boekennieuwsbrief.

2-2-6 uitleenmodel
Bibliotheekleden kunnen twee boeken lenen, twee boeken reserveren en elk boek maximaal zes weken houden. De lener kan het boek ook vroeger teruggeven. Afhankelijk van het leengedrag van het publiek is het mogelijk dat we op termijn overgaan tot een versoepeld uitleenmodel: 3-3-6. Volgende uitgevers stapten alvast mee in het prijsmodel: Standaard Uitgeverij, Lannoo, Veen Bosch & Keuning, Wereldbibliotheek, Querido, Pelckmans, De Arbeiderspers, De Geus, Borgerhoff en Lamberigts en Elke Dag/Vrijdag.

Een evenwichtige collectie 
Het aantal deelnemende bibliotheken, de gebruikscijfers en de vraag van het publiek bepalen het aantal exemplaren en de titels in de collectie. De kwaliteitsvolle startcollectie wordt continu verder uitgebouwd tot een divers en dynamisch geheel. Een beperkt aantal collectievormers zal zich hiermee bezighouden, gesteund door de werkgroep E-boeken. Via digitale bevragingen kunnen alle andere aangesloten bibliotheken en het publiek hun input geven. 

Rekening houdend met de aantrekkingskracht en betaalbaarheid zoeken we titels van auteurs van verschillende leeftijden en populariteit. De klemtoon ligt op aantrekkelijke, vlot leesbare fictie met plaats voor spannende en romantische boeken, literaire romans en populaire non-fictie. Als het budget het toelaat, voegen we andere genres toe, zoals jeugdboeken. De Nederlandstalige collectie wordt verder aangevuld met een Engelstalig aanbod. 

Auteur
Thumbnail

Jan Braeckman

Teamcoach