Regio Noordrand organiseert project rond fake news

bib
4
03/11/20
Deel dit artikel:

De 14 bibliotheken van regio Noordrand (Vlaams-Brabant) zetten het voorbije jaar een project op rond misleidend nieuws: 'Nep of echt? Laat je niet misleiden!'. Via tal van initiatieven reikten ze het publiek handvaten aan om kritisch met nieuws om te gaan. Daarvoor ontwikkelden ze onder andere een spel in Bibster en maakten ze een mooie pagina op de bibliotheekwebsite. Heeft jouw bib ook interesse om te werken rond dit thema? Regio Noordrand deelt het Bibsterspel, de webpagina en hun ervaring. Annelies Lievrouw van bib Wemmel aan het woord.

Annelies: “Het debat rond nepnieuws is heel actueel. Er zijn al heel wat educatieve programma's beschikbaar voor jeugd en onderwijs, maar ook heel wat volwassenen (en senioren) zijn online actief, bijvoorbeeld op de sociale media. Er wordt aan een snel tempo en op grote schaal misleidende en schadelijke informatie verspreid. Een project rond misleidend nieuws ligt volledig in lijn met de rol van bibliotheek als betrouwbare partner en informatiebemiddelaar.” 

“De bibliotheken van regio Noordrand willen met dit project het relatief nieuwe, maar veelgehoorde begrip ‘fake news’ duiden en inzicht geven in nieuwsproductie, -verspreiding en -consumptie in tijden van internet en sociale media. Via verschillende initiatieven kreeg het publiek informatie en tips om kritisch om te gaan met nieuws en om zich te wapenen tegen misleiding.”

Bibsterquiz

Annelies: "Samen met LINC maakten we een quiz in Bibster, zowel in Story- als in Quest-vorm. Een quiz wordt in de bib gespeeld, in teams of individueel, en is via het Bibster-platform beschikbaar voor alle bibliotheken met een abonnement. Vind het volledige spel met de zoekterm “Desinfo quiz Noorderrand”, of gebruik losse vragen voor je eigen quiz (tag: "Desinfo"). Ik organiseerde in oktober een leuke Bibster Quest in de bib, die deelnemers individueel speelden wegens corona."
 

Volgens de deelnemers van de Bibsterquiz in de bib van Wemmel hadden ze nu meer inzicht in de mechanismen van misleiding. Veel begrippen waren ook nieuw voor hen.
Annelies Lievrouw (bib Wemmel)

“Deelnemers ervaren via de quiz hoe misleiding werkt via concrete voorbeelden van berichtgeving op websites en sociale media. Ze leren begrippen kennen als filterbubbel, deepfake en clickbait. Bij de quiz hoort een handleiding én een presentatie met inleiding, werkvormen en nabespreking: zeker aan te raden. Dit is te verkrijgen bij LINC.”

De infozuil in de bib van Kapelle-op-den-Bos: 
Lees verder onder de afbeelding.

Andere initiatieven

  • Op het bibliotheekwebsiteplatform vind je een gedeelde pagina over fake news (bekijk ze op de inspiratiewebsite), met daarop info en boekentips. Lees hoe je pagina's overneemt op je bibliotheekwebsite.
  • Een workshop van LINC over nepnieuws voor de bibliotheekmedewerkers.
  • 4 interactieve infozuilen voor het publiek, die telkens een maand werden opgesteld in een bib uit de regio.
  • De nepnieuwskrant, met voorbeelden van misleidende berichten en tips om misleidend nieuws te ontmaskeren.
  • Een ludieke affichecampagne met een affiche op maat voor iedere deelnemende gemeente.
  • Een lezingenreeks met verschillende 'factcheckers': journalisten en onderzoekers geven toelichting over desinformatie vanuit hun eigen ervaring en expertise.

Meer informatie

Normaal liep het project van februari tot mei, maar door de uitbraak van corona werd het stopgezet in maart en zo goed mogelijk heropgestart in september, rekening houdend met de maatregelen. De bibliotheken van de Noordrand richten zich voornamelijk tot volwassenen en krijgen inhoudelijke ondersteuning van LINC vzw. De infozuilen en een template-versie van de nepnieuwskrant zijn via LINC beschikbaar voor alle bibliotheken, na afloop van het project van regio Noordrand. Wil jouw bib ook werken rond nepnieuws? Laat je inspireren op de website van LINC.