Gewijzigde presentatie muziek

bib
12/12/16
Deel dit artikel:
filmbeeld: vrouw met ondertitel Play it, sam

Vanaf 20 december 2016 halen we voor de CD's die in Muziekweb zitten, de gegevens over de muziektracks in Bibliotheekportalen rechtstreeks op via de webservice op de databank van de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR). De tracks worden geïndexeerd zodat je erop kan zoeken. 

Dit vervangt de werkwijze die we sinds 2008 gebruiken, waarbij we alle records van CDR (muziekdrager + tracks) converteren naar Marc21, in OpenVlacc inladen,  hier en daar nog aanpassen en verrijken, en samen met de andere data exporteren op bibliotheekportalen. Een op veel vlakken erg belastend systeem, waar we dankzij de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren nu van af kunnen. 

Dit heeft een aantal gevolgen voor de presentatie en de zoekmogelijkheden. We lijsten ze hieronder even op. 

! Opgelet: de aanpassingen zijn pas op de sites te zien vanaf 20 december. 

Fragmenten afspelen

Voorheen kon je alleen bij de niet-klassieke muziek een fragment afspelen. Dankzij de nieuwe werkwijze staan bij alle tracks afspeelknoppen. 

fragmenten afspelenfragmenten afspelen 2

Meer tracks

Bij sommige CD's zullen meer tracks beschikbaar zijn. In het verleden werden CD's steeds eenmalig ingeladen in Open Vlacc met de tracks die op dat moment in CDR beschikbaar waren.  Soms voegt CDR later nog tracks toe. Omdat we nu de tracks live opvragen, krijgen we steeds alle tracks die beschikbaar zijn. 

Aanpassingen bij de functies

Omdat we de functies van de medewerkers aan een track overhalen uit CDR, zijn er soms meer functies beschikbaar.

functies muziek

Er zijn ook voorbeelden waar we aan detail verliezen. Cultuurconnect is in overleg met CDR om hun data zo veel mogelijk te verrijken.  

Resultatenlijst

Wie in de zoekbalk zoekt op de titel van een track - bijvoorbeeld "Stairway to the stars" - krijgt een resultatenlijst met alle CD's waar een track op staat die "Stairway to the stars" als titel hebben. 

screenshot van zoekopdracht in catalogus: stairway to the stars
Dit is intuïtiever voor de gebruiker dan de huidige werkwijze, waarbij je een resultatenlijst krijgt met eerst de CD's met "Stairway to the stars"  als albumtitel en daaronder een lijst van tracks met "Stairway to the stars" als tracktitel. 

Omdat we de tracks van CDR, maar ook de tracks die bibliotheken zelf aanmaken, als verrijking behandelen, verdwijnt track als materiaaltype in de verfijningen. Wie zoekt op een track, vindt steeds de CD. 

Je kan wel nog apart zoeken op tracks via de tracktitle-index - maar ook in dat geval krijg je een resultatenlijst met CD's (waar de track op staat). 

Van versies naar lijst

Wie in de zoekbalk "Stairway to the stars ella" intypt, krijgt meteen een lijst van alle CD's waar de track "Stairway to the stars" gezongen door Ella Fitzgerald opstaat.  
Voorheen vond je eerst de track, waar je dan op door kon klikken naar alle "versies", wat dan weer eenzelfde lijst met CD's opleverde.  Voor veel gebruikers was deze "versies"-knop niet duidelijk. 
De nieuwe werkwijze slaat dus een tussenstap over. 

Highlight

In de resultatenlijst worden de tracks bij de CD's getoond. De (delen van de) tracktitels die overeenkomen met je zoekopdracht, worden in vetjes getoond. Zo is het voor de gebruiker duidelijk waarom hij deze resultaten ziet. 

In plaats van steeds de eerste drie tracks te tonen bij de CDs, tonen we bovendien steeds de track waarop de men zocht  - opnieuw om transparant te maken voor de gebruiker waarom hij bepaalde resultaten ziet.  In onderstaand voorbeeld vertrokken we bijvoorbeeld van de zoekopdracht My favorite things.  Die levert 275 resultaten op in de "alle woorden"-index. 

favorite things highlight

In sommige gevallen worden CD's getoond waar de gebruiker niet naar zocht, maar tracks bevatten met een titel die lijkt op de zoekopdracht van de gebruiker (vb de track My favorite song, het tweede resultaat hierboven). Ook in deze gevallen is het door de highlighting van de zoektermen snel duidelijk voor de gebruiker waarom hij deze resultaten ook te zien krijgt (bevat een deel van de zoekterm). 

Alle woorden versus tracktitle-index 

Wie in de zoekbalk zoekt, maakt automatisch gebruik van de 'alle woorden'-index.
Het komt daarom vaak voor dat er tracks opgelijst worden die niet 100% matchen met de zoekopdracht. Wie in de zoekbalk tractitle:"titelvandetrack" intypt, krijgt wel een exact resultaat.  Van de 275 resultaen gevonden in de 'alle woorden'-index, blijven via zoeken met tracktitle:"my favorite things" 178 over. 

Genres op album-niveau

Genres worden in Open Vlacc niet meer per track toegekend, maar zijn zichtbaar op het niveau van het album.  Deze functionaliteit zal bij of kort na de release beschikbaar zijn. 

Mogelijkheden voor de toekomst 

Omdat we voorheen wekelijks de tracks van CDR in in de Open Vlacc-databank inlaadden, bleven we gebonden aan de exportdefinitie zoals ze in 2007 is opgesteld.  Nu we de CDR-API gebruiken, kunnen we desgewenst elementen opnemen die toen nog niet beschikbaar waren en/of niet geschikt waren om op te nemen in de bibliografische databank.

Enkele voorbeelden van wat nu al mogelijk is: 

  • tonen spotify en youtube linkjes  bij de tracks (gratis)
  • tonen “luisteraars van dit album luisteren ook naar” (gratis)
  • CDR heeft een schat aan informatie in de vorm van artikels over albums en artiesten die we zouden kunnen tonen op onze sites (betalend)
  • volledig digitaal beluisteren via “Muziekweb Luister” (betalend)

Vind je dat hier iets mee moet gebeuren? Stuur een mailtje naar Lisbeth.vandoorne@cultuurconnect.be 

Op het programma: schrappen CDR-tracks in OpenVlacc

OpenVlacc bevat op dit moment bijna 6 miljoen tracks (op een totale grootte van 7,5 miljoen records). Ongeveer 5,5 miljoen hiervan zijn afkomstig van CDR. Deze tracks kunnen we allemaal schrappen, wat een goede zaak is voor OpenVlacc én Bibliotheekportalen:

  • Het onderhoud van de OpenVlacc-databank wordt minder zwaar; immers, het grootste deel van de ingangen verdwijnt. 
  • De tijd die nodig is om al de gegevens uit Vlacc in te laden in Bibliotheekportalen, vermindert sterk. Dit heeft een positief effect op de importtijden, wat ervoor zorgt dat we de invoer van de vorige dag sneller kunnen laten zien. 

We plannen deze actie in de loop van januari van 2017.  Je zou van deze actie niets mogen merken als bibliotheek, omdat de trackrecords al sinds 20 december niet meer gebruikt worden. 

Wie nog vragen heeft kan terecht bij lisbeth.vandoorne@cultuurconnect.be