Gopress maakt de drempel naar kranten kleiner voor alle kinderen

bib
4
11/09/20
Deel dit artikel:
Gopress in de klas in Oostakker

Dankzij het Gopressabonnement van jouw bib krijgen alle scholen in jouw stad of gemeente gratis toegang tot Gopress. Bracht je de scholen hiervan nog niet op de hoogte? Trek er dan als de wiedeweerga heen met dit goede nieuws. Eindelijk gedaan met het knip-en-plakwerk vanop de afzonderlijke krantenwebsites en gesukkel met dagabonnementen! De leerkracht slaakt een zucht van verlichting en gaat gezwind aan de slag met Gopress - dankzij de samenwerking met jouw bib en de praktische handleiding. 

Dat het Gopressaanbod een gedroomd instrument is tijdens de les(voorbereiding) van leerkrachten, bleek ook eerder al uit een bevraging van 2017. Er zijn verschillende kant-en-klare promotiematerialen om Gopress bekend te maken bij de scholen uit jouw buurt. Op de pagina van Gopress vind je een lesmap met actuaopdrachten voor secundair onderwijs, een lesvoorbereiding voor leerlingen lager onderwijs en een handleiding op maat van leerkrachten. 

Gopress Bingo met bib Beringen

Om Gopress spelenderwijs te introduceren bij de lagere scholen uit haar buurt, maakte Anne Vrints (bib Beringen) een Bingospel. Ze ging op bezoek in enkele klassen, legde kort uit wat Gopress is en demonstreerde het via het smartboard. Anne vertelt: “Op een van de scholen wordt het project 'Kranten in de klas' vervangen door Gopress. Ze gebruiken het om artikels te vinden die verschijnen over de school, om in te spelen op actuele thema's en om de leerlingen voor te bereiden op het secundair onderwijs." 
 

Gopress wordt nu een vaste tool om actuaopdrachten te maken. De drempel naar kranten wordt veel kleiner voor alle kinderen.
Veerle Danckaert, enthousiaste leerkracht van Basisschool De Berk, Paal

Maak de scholen in jouw stad of gemeente warm voor Gopress

Eens de overeenkomst tussen de bib en de school in orde is, kunnen de scholen Gopress raadplegen via het abonnement van de bib (Archief en/of Kiosk). Leerlingen en leerkrachten doorzoeken een groot aantal Nederlandstalige en Franstalige kranten en tijdschriften uit het Gopress Archief via de catalogus van jouw bibliotheek, op elk toestel (desktop, smartphone, tablet, laptop). Ze kunnen thuis verder zoeken in het Archief via de integratie in smartschool en/of via hun Mijn Bibliotheek-profiel in de catalogus van de bibliotheek. Met Gopress werken de bib en de leerkrachten samen aan mediawijsheid en aan zoekvaardigheden van kinderen en jongeren. Leerkrachten kunnen (delen van) krantenartikels eenvoudig ‘knippen’ en verwerken in lesvoorbereidingen. 

Bekijk al het promotie- en lesmateriaal