Hoe ziet de nieuwe bibliotheekwebsite eruit?

bib
5
22/05/2018
Deel dit artikel:
Voorbeeld van de homepage van een bibliotheekwebsite, waarin het zoekbalkje van de catalogus openstaat.

Het is bijna zover: een nieuwe website voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen en de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel. De belangrijkste en langverwachte verbetering is een volledig mobiel toegankelijke website. Maar er is meer...

Wat verandert er?

Er is heel wat verbeterd aan de nieuwe website. Enkele veranderingen in een notendop:

 • De drie aparte websites - catalogus, Mijn Bibliotheek en (provinciale) bibliotheekwebsites - komen samen in één geïntegreerde website. Gebruiksvriendelijkheid is hierbij essentieel.
 • De sites zijn verbonden via een header bovenaan de site met een specifiek gebruikersmenu.
 • Op de resultatenpagina is de filterkolom links vervangen door verfijningen bovenaan. En daar hoort een handige functie bij: gebruikers kunnen in 1 zoekactie meerdere materialen en leeftijdsgroepen samen doorzoeken. 
 • Lijsten maken en beheren verloopt een stuk vlotter nu de functionaliteit niet meer van de ene naar de andere website moet springen.
 • Op de detailpagina van een catalogusitem is er slechts één reserveerknop. Een verademing na de 10 vorige exemplaren.

Inspireren via de website

Het derde, optionele, luik van de nieuwe bibliotheekwebsites is een plek waar de bib haar volledige werking aan bod kan laten komen en inspiratie kan bieden. Nieuwsitems toevoegen, evenementen en agenda’s beheren, themapagina’s vullen,... het kan allemaal. Via Cultuurconnect delen we content en media die voor iedereen nuttig kunnen zijn.

Kleuren kiezen

Het kleurenpalet fristen we op voor digitaal gebruik. Als bibliotheek krijg je de keuze tussen 7 thema’s, gaande van science fiction tot detective. Zo krijgt de overkoepelende site voor alle Vlaamse bibliotheken (Bibliotheek.be) haar typische rode kleur. Tegen de zomer werken we de huisstijl met de nieuwe kleuren nog verder uit, zodat je die als bib ook kan toepassen voor niet-digitaal gebruik.

Wanneer is het aan ons?

Tijdens de zomer testen we ons opleidings- en implementatietraject met enkele bijkomende bibs en dan is het tijd voor het grote werk. Tussen september ‘18 en februari ‘19 willen we alle bibliotheekwebsites vervangen. We komen naar jou met een infosessie, gevolgd door opleidingen.

Wij komen naar jou

Informeer je tijdens een infosessies over de nieuwe bibliotheekwebsites in jouw buurt:

 • 06.09 - De Priem, Brussel
 • 18.09 - ARhus, Roeselare
 • 20.09 - Stuk Kunstencentrum, Leuven
 • 23.10 - Bibliotheek Genk
 • 06.11 - De Winkelhaak, Antwerpen
 • 15.01.19 - De Krook, Gent

Meer weten? Lees het volledige artikel uit META hier:

pdf bestandMETA_Bibliotheekwebsite.pdf (166 kB)

 

Auteur

Liesbeth Thiers

Productmanager Bibliotheekwebsites