Iedereen storyteller: 10 tools voor digitale verhalen

bib
cc/gc
11/04/17
Deel dit artikel:
Website van 'The insider' in Newcastle

Digital storytelling is een eenvoudige en toegankelijke manier om via digitale tools online een verhaal te vertellen, zonder dat je daar uitgebreide technische kennis en vaardigheden voor moet hebben. Voor cultuurprofessionals biedt dit verschillende mogelijkheden voor nieuwe vormen van (digitale) lokale cultuurbeleving op vlak van communicatie, gemeenschapsvorming en educatie. 

Er bestaan heel wat webtools en apps die vaak gratis zijn en eenvoudig zijn in gebruik. Je vindt er 10 in onderstaande infografiek, maar de mogelijkheden zijn eindeloos, elke dag komen er nieuwe bij.

 

Een infographic met 10 tools om aan digital storytelling te doen

Communicatie

Met bovenstaande tools kan je aan de slag in de communicatie van eigen activiteiten of evenementen. Gun je publiek een blik achter de schermen, vertel je publiek over een aankomende activiteit of over een evenement dat net voorbij is. Zo krijg je ook extra zichtbaarheid bij een doelpubliek dat je anders moeilijker aanspreekt: wanneer abonnees van het cultuurcentrum jouw eindresultaat delen op hun socialemediaprofiel, komt het virtueel onder de aandacht bij potentieel publiek dat je voorheen noch met de papieren brochure, noch met de website bereikte.

Het cultuurcentrum van Sint-Niklaas presenteerde samen met De zendelingen de programmatie van seizoen 2015-’16 op een tijdlijn met behulp van de gratis webtool Timeline JS.

Gemeenschapsvorming

Maar het gaat verder dan dat. Digital storytelling kan dienen als middel in een gemeenschapsvormend project, waarbij inwoners of je publiek na een oproep hun (persoonlijke) verhalen digitaal delen, over een bepaald thema, een beleving of een herinnering. Gebruik webtools om locaties, buurten en persoonlijke verhalen in de kijker te zetten en verbind ze online met elkaar. Zo creëer je een online gemeenschap die de echte, offline gemeenschap versterkt en ondersteunt.

Vormingplus Antwerpen zet Digitale Verhalen in als middel om sociaal-maatschappelijke en/of culturele doelen te bereiken. Naast enkele projecten zoals bvb ‘Wij Wijnegem’ en ‘Toegankelijke buurt’ kan je op hun website tips and tricks vinden om meteen zelf aan de slag te gaan.    

Educatie

Bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra, jeugdhuizen en musea kunnen hun educatieve rol opnemen door workshops digital storytelling aan te bieden. Je neemt er een breed publiek mee op sleeptouw, want digital storytelling spreekt jong en oud aan. Ook in je scholenaanbod kan je cultuureducatieve lespakketten ontwikkelen. Zo ontwikkelen inwoners en lokale verenigingen niet alleen hun digitale vaardigheden, maar voelen ze zich ook betrokken bij je werking.  

De bib van Geraardsbergen faciliteert leerlingen van OKAN-klassen om een kort digitaal verhaal over hun leven, thuisland en familie in elkaar te boksen, in het kader van een mediawijze samenwerking tussen bibliotheek en onderwijs.

Zelf aan de slag?

Hieronder vind je de links naar alle tools uit de infografiek.