Kant-en-klare inhoud voor op jouw bibwebsite

bib
9
15/06/20
Deel dit artikel:

Bijna alle bibliotheken zijn nu via Cultuurconnect aangesloten op één websiteplatform. Dat is niet alleen voor de gezelligheid. Het schept een band, maar ook talloze mogelijkheden om samen te verkennen. Een van die mogelijkheden is dat je bepaalde pagina’s en beelden met één klik kan overnemen op je website. We maakten een inspiratiewebsite met een overzicht van pagina’s die je kan overnemen en hoe die eruitzien.

Inhoud in afwachting van moderatie

In de back-end van je website vind je een rubriek ‘in afwachting van moderatie’. Deze inhoud is kant-en-klaar en kan zo op je website verschijnen voor je publiek. Wie wil, kan er nog wat aan sleutelen en de inhoud aanpassen aan de eigen werking en context. Je vindt er onder andere foto’s, logo’s, promotiemateriaal, volledige pagina’s met informatie en inhoud voor je veelgestelde vragen. Deze inhoud in afwachting van moderatie komt van Cultuurconnect, maar ook van andere bibliotheken en partners, zoals Iedereen Leest.

Schermafbeelding van de back-end van de website waar inhoud klaarstaat.Een pagina over Gopress, een banner van Mijn Leestipper voor op je homepagina, een pagina over de Boekenzoeker (Iedereen Leest) of een nieuwsbericht over een actie van Fundels, het staat allemaal klaar in je bibwebsite. Vind niet zelf het warme water uit, maar bespaar tijd en moeite door te checken via je dashboard welke inhoud klaarstaat in afwachting van moderatie. Elke pagina kan je naar believen aanpassen. Kies een pagina die je wil overnemen op je website, klik op ‘importeren’ en klaar is kees.

Let op, bepaalde pagina’s staan niet ‘in afwachting van moderatie’, omdat ze rechtstreeks op je bibliotheekwebsite verschijnen, zoals de privacyverklaring, gebruiksvoorwaarden, cookieverklaring, vragen en antwoorden over de catalogus en Mijn Bibliotheek voor de ‘Help’-rubriek. 

Op het leerplatform

Lees op het leerplatform van Cultuurconnect hoe je inhoud overneemt op je website. Je vindt er ook een overzicht van alle inhoud die klaarstaat voor de promotie van diensten als Mijn Leestipper, mét voorbeeldteksten.

Inspiratiewebsite

Benieuwd hoe zo’n kant-en-klare pagina eruit zal zien op je website, voordat je ze overneemt? Dat check je op inhoud.bibliotheek.be, de inspiratiewebsite voor jouw bibliotheek, onder de rubriek 'Inhoud'. Daarnaast vind je er de rubrieken 'Inspiratie' en 'Creatie', die je ondersteunen om je website te vullen met heldere inhoud.

3. Brainstormsessies

Hoe vertaal je een onderwerp naar een heldere webpagina? Hoeveel je ook weet over een onderwerp, er een goede pagina over maken voor een website is vaak een ander paar mouwen. De werkgroep Bibliotheekwebsites riep daarom het deeltje ‘Brainstormsessies’ in het leven. Samen werken we in aparte sessies rond verschillende onderwerpen, zoals collectie-onderdelen in de kijker plaatsen of bepaalde doelgroepen inspireren. 

Een sessie wordt begeleid door een lid van de werkgroep Bibliotheekwebsites en het resultaat is telkens een mooie pagina die gedeeld wordt via het platform van de bibwebsites. Een overzicht van de sessies (onderwerpen en deelnemers) vind je bij ‘Brainstormsessies’. Je kan er ook suggesties doorgeven.

Neem een kijkje op de inspiratiewebsite

Auteur

Liesbeth Thiers

Productmanager Bibliotheekwebsites