Jaaroverzicht: Wat betekenden onze diensten voor jouw bib in 2020?

bib
5
11/02/21
Deel dit artikel:

Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek: bibliotheeksysteem, bibliotheekwebsites, Open Vlacc

Bibliotheeksysteem Wise

52 West-Vlaamse, 20 Brusselse en 4 Limburgse bibs maakten de overstap naar Wise. Dit bibliotheeksysteem wordt intussen gebruikt door meer dan de helft van de bibliotheken:  Door corona werden de migratiegolven aangepast met webinars en Teams-ondersteuning. Door corona werd er duidelijk minder geleend in bibliotheken, met tot 15% minder uitleningen tijdens de eerste lockdown. Nadien steeg het aantal uitleningen opnieuw naar 70% of meer in vergelijking met 2019.

169
bibs op Wise
1286252
actieve abonnementen

Bibliotheekwebsites

Het merendeel van de bibliotheken in Vlaanderen en Brussel is aangesloten op het platform van de bibliotheekwebsites. De websites kennen een steeds hoger aantal actieve gebruikers: 46% meer dan in 2019. Een aangepaste infrastructuur bezorgt de bezoekers een aangename surfervaring. Op de inspiratiewebsite vinden bibmedewerkers ideeën, tips en voorbeelden van kant-en-klare inhoud om over te nemen. 

291
bibs op het websiteplatform
113233
nieuwe Mijn Bibliotheek-profielen

Open Vlacc

Het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect werkte het voorbije jaar verder als een geoliede machine. Tijdens corona toonden de catalografen zich inventief om titels te kunnen blijven invoeren. Sinds de lancering van het e-boekenplatform in september worden ook e-boeken opgenomen in Open Vlacc.

41650
nieuwe beschrijvingen
96
% van alle exemplaren van titels werd via een Open Vlacc-titel ingevoerd

Digitale collecties: e-boeken, Fundels en Gopress

E-boeken

De e-boekendienst werd gelanceerd op 17 september en wordt intussen al goed gebruikt door leners uit de deelnemende bibliotheken. In 2020 leenden 15.966 unieke gebruikers 76.793 e-boeken en reserveerden er 20.661 via het cloudLibrary-platform. Dat zijn gemiddeld 4,81 uitleningen per gebruiker en 1,29 reservaties. Let op: 25% van de uitleningen wordt binnen de 24u weer ingediend door leners die boeken lenen en op basis van de eerste bladzijden al snel beslissen dat het boek niks voor hen is. Om dit op te vangen, komt binnenkort een previewmogelijkheid in cloudLibrary. 

De e-boekendienst bereikt voorlopig vooral vrouwen (67%). Je hoeft geen digital native te zijn om je weg te vinden naar het e-boekenplatform, zo blijkt. Het grootste aandeel leners is tussen de 40 en 70 jaar oud, maar ook 30+'ers vinden de weg. 

In 2021 wordt extra aandacht besteed bij de collectievorming aan de doelgroep jongvolwassenen. Op dit moment zitten al zo'n 300 nieuwe Young Adult-titels in de collectie, en deze wordt nog verder uitgebreid met nieuwe Young Adult-titels. Standaard Boekhandel onderhandelt hierover met de uitgevers. In de collectie vind je voor het grootste deel fictie (80%), maar ook populaire non-fictie (20%). 

De populairste titels in 2020 waren:

  1. 'Een zomer als geen andere' van Rudi Vranckx
  2. 'Versmachtend verlangen' van Luc Deflo
  3. 'Vrouwen zonder genade' van Camillia Läckberg
  4. 'Leopold II' van Johan Op De Beeck
  5. 'De advocaat en de zeiler' van Kris van Steenberge
182
bibs op het e-boekenplatform
7066
titels in de collectie
15966
actieve gebruikers

Je kan nog steeds intekenen op deze dienst voor een periode van 5 jaar.

Fundels interactieve kinderboeken

Voor de jongere leners zijn er nog steeds de digitale kinderboeken van Fundels. Die waren tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020 zeer populair. Op kop staat het boekje ‘Wij gaan op berenjacht’. 

8827
gebruikers voor de prentenboeken
2992
gebruikers voor de AVI-boeken

Gopress online kranten en tijdschriften

Gopress Archief kende een boost in 2020 door de coronacrisis en krijgt in maart 2021 een vernieuwde weergave in de publiekscatalogus. Wie een artikel opzoekt, krijgt dan een mooie lay-out mét de afbeeldingen erbij. De Gopress Kiosk is enkel te raadplegen in de bib en had het dus een pak lastiger tijdens corona. Met het nieuwe promotiemateriaal voor communicatie in de bib en online kunnen we samen het tij keren in 2021.

De meest geraadpleegde kranten in Gopress Archief zijn De Standaard, De Morgen en HLN. In Gopress Kiosk werden De Morgen, Het Belang van Limburg en De Standaard het meest gelezen. Van thuis uit werk Gopress Archief meer geraadpleegd door mannen (67%) dan door vrouwen (31%). Opmerkelijk, gezien de bib met haar diensten meestal meer vrouwen dan mannen bereikt.

Let op: voor het krantenarchief liep er iets mis met de cijfers in maart, april en mei door een foutieve rapportering bij Belga. Deze gegevens zijn niet correct, waardoor het moeilijker is om de cijfers van 2020 te vergelijken met de voorgaande jaren.

482271
zoekopdrachten in Gopress Archief
298402
kranten gelezen in Gopress Kiosk

Inspirerende diensten: Bieblo, Mijn Leestipper en [Jouw stad] Leest

Bieblo

Sommige bibliotheken bezorgden leerlingen op school leestips via Bieblo en samengestelde boekenpakketten op maat. In het begin van 2020 zag het er veelbelovend uit voor het gebruik van Bieblo in de bibliotheken, maar corona maakte toch dat Bieblo een moeilijker jaar kende. 

130
bibs met Bieblo
159738
leestips gegeven aan kinderen

Mijn Leestipper

Uit bevragingen blijkt dat leners erg enthousiast zijn over Mijn Leestipper, eens ze de weg ernaartoe gevonden hebben. De uitdaging voor 2021: meer leners laten genieten van deze leestipdienst. Bieblo en Mijn Leestipper werden tijdens de coronacrisis handig gebruikt als leesinspiratie en voor boekenpakketten die leners afhaalden in de bib. 

110
bibs met Mijn Leestipper
222160
boekentips bekeken

[Jouw stad] Leest leescommunity

Ook [Jouw stad] Leest zet mensen aan het lezen. In 2020 gingen Antwerpen Leest en Brugge Leest van start. Er zijn nu actieve online en offline leescommunity’s in 4 centrumsteden: Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge.

1125
stadslezers
2315
leestips gedeeld
139
leesplekken gedeeld

Beleven: mobiele arcadehallen en Bibster

Mobiele arcadehallen

De Arcadehallen werden het voorbije jaar veel minder geboekt en vaak geannuleerd omwille van corona. Toch stelden enkele bibs en cultuurhuizen de arcadehallen coronaproof op onder het motto: moeilijk gaat ook, zoals CC Nova en bib Wetteren.
 

9
cultuurorganisaties kregen de arcadehallen over de vloer
2022
het aanbod werd verlengd tot

Bibster

Ook Bibster kende een minder jaar. Tijdens de eerste lockdown werd een Bibsterspel gemaakt dat leerlingen thuis konden spelen. In 2021 krijgt de invoerkant een nieuw jasje. 

166
bibs met Bibster
1159
Quest-spellen gespeeld
1032
Story-spellen gespeeld