E-boekendienst voor bibliotheken gelanceerd

bib
7
17/09/20
Deel dit artikel:

Vandaag gaven we het langverwachte startschot van de e-boekendienst. Vriend en vijand van het digitale boek kan nu kennismaken met het e-boekenaanbod van de bib op het e-boekenplatform cloudLibrary. Een gebruiksvriendelijke app laat het publiek toe e-boeken te lenen op hun eigen tablet of smartphone van thuis uit, op vakantie of onderweg. Wel 165 bibliotheken vullen vanaf vandaag hun fysieke collectie aan met een digitaal aanbod. 

Op de lancering in Muntpunt vanmorgen om 9u leende minister van Cultuur Jan Jambon het allereerste e-boek uit via het cloudLibraryplatform. Een boek van niemand minder dan journalist Rudi Vranckx, die als fervent e-lezer ook graag aanwezig was op het persmoment. Radiopresentatrice en mediafiguur Leen Demaré, die nergens heengaat zonder e-reader op zak, verwelkomde alle aanwezigen.

Ik ben altijd een veellezer geweest en nog meer sinds ik ook e-boeken kan lezen. Als ik bijvoorbeeld naar de dokter ga, heb ik steeds een boek bij, ik lees op mijn telefoon of ik heb mijn e-reader bij me. Ik vind het helemaal niet erg om ergens te moeten wachten.
Leen Demaré

De e-boekendienst

Je kan via e-boekenplatform cloudLibrary 2 e-boeken lenen, 2 e-boeken reserveren en elk e-boek maximaal 6 weken houden. Na de uitleentermijn verdwijnt een titel vanzelf van je toestel en daarmee zijn boetes - oef! - verleden tijd. Leners kunnen de e-boeken heel eenvoudig en coronaproof uitlenen via het e-boekenplatform cloudLibrary op tablet, smartphone, computer en de meest courante e-readers zoals Kobo, Tolino en Vivlio.

Surfend en googelend publiek vindt online makkelijk informatie over de e-boekendienst van de bib op bibliotheek.be/e-boeken en op de lokale bibliotheekwebsites. In de backend staat een kant-en-klare pagina om over te nemen op jouw site en op het leerplatform vind je dan weer voorbeeldteksten voor nieuwsberichten en nieuwsbrieven, posts voor je sociale media en beeldmateriaal. Daarnaast zijn er handige handleidingen om mensen stap voor stap te begeleiden bij het lenen van hun (eerste) e-boek. 

Kortom, er is massa’s promotie- en communicatiemateriaal beschikbaar voor e-boeken in de bib. Leners van de deelnemende bibliotheken kunnen er moeilijk naast kijken, en dat is ook nodig, want met een digitale collectie is er altijd risico dat ze onzichtbaar blijft voor het publiek.

(lees verder onder de foto)

Altijd een goed boek op zak: de collectie

In de gevarieerde collectie zit voor elk wat wils. Je vindt er voornamelijk Nederlandstalige boeken, maar ook een beperkt aanbod Engelstalige werken. De collectie bevat vlot leesbare fictie, literaire en populaire romans, maar ook toegankelijke non-fictie. De Vlaamse auteurs zijn goed vertegenwoordigd, met onder andere Lize Spit, Dimitri Verhulst, Pieter Aspe, Rudi Vranckx en Johan Op de Beeck. Ook internationale toppers ontbreken niet, zoals Isabel Allende, Marieke Lucas Rijneveld, Tatiana de Rosnay, Tess Gerritsen en Camilla Läckberg. De collectie wordt na de lancering verder aangevuld tot zo’n 4.500 titels en ook daarna wordt ze continu verder uitgebreid tot een divers en dynamisch geheel. 
 

Rekening houdend met de aantrekkingskracht en betaalbaarheid proberen we een toegankelijke collectie samen te stellen die uitnodigt om digitaal te genieten van een goed boek. We zullen ook regelmatig originele themacollecties naar voor schuiven zodat onze leners heerlijk, nieuw leesvoer blijven ontdekken.
Joris Gielen, collectievormer (bib Turnhout)

Intekenen?

Interesse om ook e-boeken aan te bieden met jouw bib? Intekenen op de e-boekendienst kan nog steeds met een contract voor 5 jaar. De dienst gaat dan van start voor jouw bib vanaf een maand naar keuze in 2021.

Meer info over intekenen

Beelden: ©Vicky Bogaert