Geef jouw leners leestips op maat met Mijn Leestipper: teken nu in!

beleid
bib
2
04/11/19
Deel dit artikel:
 ""

Je kan vanaf vandaag intekenen op Mijn Leestipper. Hiermee ontvangen je leners maandelijks persoonlijke leestips op basis van hun leesprofiel en de fictiecollectie van jouw bib. Wie intekent, ontvangt een gratis promotiepakket met aantrekkelijke affiches en postkaartjes.

Mijn Leestipper geeft boekentips uit de Nederlandstalige fictiecollectie voor volwassenen. Om de gebruiker te leren kennen, maakt Mijn Leestipper gebruik van het leesprofiel en de leenhistoriek, als de gebruiker dit toestaat. Mijn Leestipper onderscheidt zich van andere boekentippers door de manier waarop de selectie van de tips gebeurt. Bibliotheken brengen thema’s en boekenlijsten aan met titels die ze graag in de kijker willen zetten, zoals poëzie, Hugo Claus, historische boeken ... Het algoritme pikt daar vervolgens de tips uit die het beste aansluiten bij het leesprofiel van de gebruiker. Zo krijg je een aanbod dat steeds verrast en prikkelt. 

Bij de leestips staat vermeld waarom je bepaalde titels te zien krijgt: ‘Omdat je Tommy Wieringa hebt gelezen’ of ‘Voor jou geselecteerd in het maandthema Wereldoorlog II’. Inloggen kan eenvoudig met het Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be. Wie dat wil, wordt maandelijks via e-mail op de hoogte gebracht door de bib dat er nieuwe leestips klaarstaan. 

Voor Mijn Leestipper betaal je per kalenderjaar een vaste prijs van € 180 + € 0,045 per inwoner, exclusief btw. We baseren ons op het inwonersaantal, zoals gepubliceerd in het Staatsblad op 31 december van het jaar voordien.

Teken nu in

Van experiment tot dienst

Cultuurconnect ontwikkelde Mijn Leestipper om bibliotheken te helpen lenersvragen naar een goed fictieboek op te vangen. Bibliotheken Brugge en Lede (BibArt) dienden dit project in tijdens de projectoproep van Cultuurconnect in 2016. De hele ontwikkeling en alle testen met gebruikers gebeurden in samenwerking met beide pilootbibliotheken en ontwikkelaars Bookarang en LodgON. Brugge en Lede lanceerden in september als eerste de applicatie naar hun leden, om ze nog beter te adviseren en inspireren. Nu kunnen alle andere openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel intekenen voor de dienst.

Foto's: Sien Verstraeten

Auteur

Steven Depuydt

Projectmanager