Limburg bijt de spits af voor het nieuwe Bibliotheeksysteem

bib
5
05/10/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Kick-off samenkomst met de Limburgse bibliotheken

En we zijn vertrokken! Na het slagen van de Proof of Concept van het Bibliotheeksysteem, is het tijd voor de eerste echte migratiegolf met de Limburgse bibliotheken. De komende zes maanden zetten we alle data van PBS Limburg en de bibliotheken van Genk, Bree en Opglabbeek over naar het Bibliotheeksysteem, en gaan we live. 
 

Wat doen de Limburgse bibs?

Elke bib brengt haar eigen reglement in kaart via zogenaamde huiswerkdocumenten. Hierin verzamelen de Limburgse bibs alle informatie over bijvoorbeeld uitleentermijnen, boeteprocedures en tarieven. Als alles duidelijk is, zorgt Cultuurconnect ervoor dat het Bibliotheeksysteem per bib dit reglement “kent” en er gepast op reageert. 

Verder verzorgt elke bib de contacten met de leverancier van haar zelfuitleenautomaten. Het is belangrijk dat deze software gekoppeld is met Wise en naar behoren blijft werken bij de omschakeling het Bibliotheeksysteem.
 

Wat doet Cultuurconnect?

Wij converteren alle data van de bibs. Dat betekent dat we alle gegevens over pakweg leners, titels en exemplaren uit het huidige systeem overzetten naar het nieuwe Bibliotheeksysteem. Dit is geen onbekend terrein. Tijdens de Proof of Concept-fase deden we al testen - of proefconversies - met Vubis, Bidoc, Brocade en Aleph. De bibliotheken van Bree en Genk waren pilootbibs, dus ook die bestanden kennen we al.

Ten slotte leren de Limburgse bibliotheekmedewerkers het nieuwe Bibliotheeksysteem beter kennen tijdens opleidingen. Limburg koos voor het train-the-trainer model. Wij leiden enkele experten per bib op. Zij geven op hun beurt hun kennis over het Bibliotheeksysteem intern door aan het team.
 

Wat kan jouw bib doen?

We leggen momenteel de laatste hand aan de huiswerkdocumenten waarin alle bibliotheken ons info over hun reglement doorgeven. We verwerken alleen nog de feedback van de Limburgse bibliotheken. Die documenten bezorgen we ten laatste eind november al aan de Oost-Vlaamse bibliotheken om de tweede migratiegolf voor te bereiden. We houden je op de hoogte!

Auteur
Foto van werknemer

Katie Pieters

Projectmanager