Schouwburg Kortrijk livestreamt naar patiëntjes AZ Groeninge

cc/gc
8
17/09/19
Deel dit artikel:

Tijdens de krokusvakantie waanden patiëntjes van de kinderafdeling van het AZ Groeninge zich heel even in een wereld ver weg van het ziekenhuis. Schouwburg Kortrijk bracht de magie van familievoorstelling Hocus Pocus (Compagnie Philippe Saire) tot bij dit jonge publiek via livestreaming. Dries Van Robaeys van Schouwburg Kortrijk aan het woord.

Net als bij Cultuurconnect, zijn ze ook bij Schouwburg Kortrijk al lang overtuigd van de meerwaarde van een livestream naar een minder mobiel publiek, zoals de kinderafdeling van het ziekenhuis: “Je bezorgt kinderen een fijne afleiding tijdens een periode in het ziekenhuis, wanneer ze fysiek niet naar het theater kunnen komen. Het doorbreekt de dagelijkse sleur voor ouder en kind. Sommigen komen elk jaar naar Spinrag en hoeven door de livestream niets te missen. Anderen maakten voor de eerste keer kennis met Spinrag en werden geïnspireerd om ons familieaanbod verder te verkennen.” 

Een livestream naar een kinderziekenhuis staat garant voor een directe impact bij het publiek en een grote voldoening.
Dries Van Robaeys (Schouwburg Kortrijk)

Familiefestival Spinrag op locatie

Op de grote dag kwam Hocus Pokus via de televisieschermen de kamers van de kinderen binnen. Na de livestream speelde de captatie nog dagen op een vast uur op het televisiekanaal van de kinderafdeling. Ook Ingrid Huygevelde (spelbegeleidster AZ Groeninge) reageert enthousiast: “Wij zijn erg blij dat we de kinderen dit konden aanbieden. Het creatief atelier bereidde en bracht het festival naar hier. Achteraf hadden we heel wat om over te praten. Voor herhaling vatbaar!” Extra promotie en beleving vóór, tijdens en na de voorstelling maakte de sfeer compleet. Dries: “We kondigden de voorstelling aan met affiches in de gangen en organiseerden een creatief atelier met Majella Hugelier, geïnspireerd op de voorstelling. Het voelde als ons familiefestival Spinrag op locatie.” 

Keuze van de voorstelling

Ze kozen niet toevallig Hocus Pocus voor de livestream: “Doordat het zich afspeelt in een kader, konden we dit mooi in beeld brengen. We werkten met 2 camerastandpunten. Onlangs schaften we ons een videomixer aan en een aantal technici bekwaamde zich in het mixen van camerastandpunten. Daardoor konden we afwisselend globale en gedetailleerde beelden op het scherm tonen. De voorstelling was zonder woorden, zodat we geen rekening moesten houden met de verstaanbaarheid tijdens de livestream of voor de captatie.” 

beeld uit de familievoorstelling hocus pocus

Samenwerken om te livestreamen

Deze livestream is het resultaat van een mooie samenwerking tussen Schouwburg Kortrijk, AZ Groeninge, de artiesten en Stad Kortrijk. “De artiesten moeten hun akkoord geven voor de livestream. Dat is meestal geen probleem als we benadrukken dat het om een beslóten publiek gaat, niet om een openbare stream. De opname van de voorstelling bezorgden we hun achteraf. Binnen het ziekenhuis overlegden we met de directie, met de IT-dienst over de technische vereisten en met de kinderafdeling over de uitwerking en de beleving ter plaatse. Ten slotte konden we terecht bij de ervaringsdeskundige livestreaming van Stad Kortrijk. Voor onze allereerste test werkten we nog samen met een extern bedrijf. Eenmaal de koudwatervrees overwonnen, namen we verschillende projecten zelf in handen.” Cultuurhuizen die hun koudwatervrees nog niet overwonnen hebben, kunnen altijd terecht bij het livestreamaanbod van Cultuurconnect, om voorstellingen te streamen naar een minder mobiel publiek met voldoende ondersteuning.

Doe, probeer en focus op beleving

Kortrijk plant in de toekomst nog verder te gaan met initiatieven rond livestreaming. “Als huis geloven we in het nut van livestreaming binnen een specifieke context, zoals het ziekenhuis. Op termijn willen we nog experimenteren met woonzorgcentra en extra inzetten op beleving, zoals acteurs die de kinderen toespreken of een meet & greet na de voorstelling. Ook het aanbod van Cultuurconnect focust op deze doelgroep.” Heeft Dries nog een laatste tip voor de cultuur- en gemeenschapscentra die zelf de stap naar livestream willen zetten? “Doe, probeer. En focus extra op beleving.”

Iets voor jouw cultuurhuis?

Het advies van Dries ter harte nemen, kan bijvoorbeeld op 27 december. Dan livestreamt Cultuurconnect samen met hetpaleis de familievoorstelling ‘Groezel of Grijsje, het levende Radijsje’ naar Vlaamse kinderziekenhuizen. Intekenen kan nog tot en met 31 oktober. Met jouw hulp maken chronisch zieke kinderen weer deel uit van het publiek en beleven ze een bijzonder eindejaar.

Livestream mee naar een ziekenhuis uit jouw regio

Bekijk in deze lijst welke ziekenhuizen in jouw regio je kan contacteren voor een livestream.

Foto's: Philippe Pache

Auteur
Foto van Evi

Evi Gillard

Productmanager Beleving en Inspiratie