Livestreamen van je cultuurhuis naar een woonzorgcentrum

cc/gc
07/09/17
Deel dit artikel:
Thumbnail

[Leestijd: 7 minuten]

In het voorjaar van 2017 hebben Cultuurconnect en de Warande 2 experimenten opgezet waarbij telkens een voorstelling vanuit de Warande tot bij de rusthuisbewoners van woonzorgcentrum De Wending gebracht werd. Dit project speelt in op de behoefte van minder mobiele ouderen die toch nog van cultuur willen genieten.

We voerden vele gesprekken met de bewoners van woonzorgcentrum De Wending én met hun begeleiders. Zij zijn in eerste instantie heel dankbaar dat zij dankzij de techniek van het livestreamen (opnieuw) deel kunnen uitmaken van het Warandepubliek. De interactie die we telkens hebben opgezet tussen beide locaties, bleek een grote meerwaarde.

Wil jouw cultuurhuis ook een voorstelling livestreamen naar een minder mobiel publiek? Dan geven we je hier alvast 10 handige basistips.

Medewerker woonzorgcentrum en medewerker cultuurcentrum schudden elkaar de hand.

1. Zoek een partner

Je kan dit niet alleen: ga een partnerschap aan met een geschikt woonzorgcentrum (revalidatiecentrum/ziekenhuis). De ligging is van geen belang, livestreaming kent geen fysieke grenzen. Wel belangrijk zijn de infrastructuur en een vlotte samenwerking. 

 

 

 

Een vrolijke technische medewerker naast een lijstje van to do's.

2. Praktische basisvoorwaarden

Hou rekening met aan aantal basisvoorwaarden: een grote ruimte, stabiel internet, beamer en groot scherm en vooral vééél goesting. Indien niet voorhanden kan het cultuurcentrum of gemeenschapscentrum misschien wel een aantal materialen voorzien, of je kan dit huren. Een grote ruimte kan bijvoorbeeld de cafetaria van het woonzorgcentrum zijn.

 

 

Een druk bezette kalender, met allerlei symbolen (uitroeptekens, cirkels etc).

3. Timing

Time flies! Start dus tijdig; een half jaar op voorhand is geen overbodige luxe. In eerste instantie moeten agenda’s op elkaar afgestemd worden. De dag van de voorstelling moet zowel voor het cultuur- of gemeenschapscentrum mogelijk zijn als voor het woonzorgcentrum zelf. Een woonzorgcentrum heeft ook een eigen agenda met activiteiten die reeds lang op voorhand gepland zijn. 

 

Top shot van 6 mensen die rond een tafel zitten en de kalender (planning) uit de vorige afbeelding bespreken.

4. Dreamteam

Stel je dreamteam samen en maak samen een planning op met heldere afspraken en doelen: wie onderhoudt de contacten met het gezelschap, hoe organiseer je de technische tests? Hou het overzicht aan de hand van een draaiboek, waartoe iedereen toegang heeft en dat iedereen zelf kan updaten. 

 

 

Medewerker cultuurcentrum vraagt iets aan een oudere man (tekstballong vraagteken) en hij antwoordt (uitroepteken).

5. Nieuw publiek

Maak kennis met je publiek. Ga in gesprek met hen, luister naar hun noden en wensen en ga daarmee aan de slag. Voor jouw cultuur- of gemeenschapscentrum is dit misschien wel een nieuw publiek, neem dus de tijd om hen te leren kennen. Wij ondervonden dat inviduele gesprekken meer en diepere inzichten opleveren dan groepsgesprekken. 

 

 

Een ticket met een scheurrand, een rode loper deels opgerold, een drankje en een hapje.

6. Totaalervaring

Zet in op beleving. Dit (nieuwe) publiek ‘op afstand’ verdient je aandacht evenveel als de bezoekers in je zaal. Denk aan ticketjes scheuren, rode loper uitrollen, voorprogramma, drankje... Dit is cruciaal om de betrokkenheid van de bewoners te optimaliseren: “Het leek wel alsof de Warande naar ons toe kwam.”
 

 

Een buitenwipper staat voor een dubbele deur, met op de ene deur een facebooklogo en op de andere deur een youtubelogo.

7. Platform

Facebook en Youtube zijn gebruiksvriendelijke platformen om je livestream op te plaatsen. Gooi je stream niet zomaar de wereld in, maar kies bijvoorbeeld voor een gesloten Facebookpagina, enkel toegankelijk voor de extra toeschouwers (je doelgroep).

 

 

 

 

Een meisje met een micro met een draad, ze test en verschillende tekstballonnen zeggen test 1 2 3.

8. Testen

Test, 1_2_3…en nog eens test, 1_2_3… en nog eens... tot zolang het nodig is. Doe al een eerste test pakweg een week vóór de voorstelling. Zo heb je voldoende tijd om bij te sturen of te zoeken naar oplossingen. Ook de dag van de voorstelling zelf, voorzie je best voldoende tijd om op te stellen en nog een laatste keer te testen. 

 

 

 

Een cameraman met een grote camera op de schouder en een koptelefoon.

9. Externe expertise

Ga voor vakmanschap. Een integrale voorstelling streamen doe je best met een multicamcaptatie en live-mixing. Schakel hiervoor expertise in, op de markt vind je voldoende spelers om een stevige prijs/kwaliteit-vergelijking te voeren. Of misschien is er in jouw gemeente wel een video- of filmclub die je kan inschakelen?

 

 

 

Een knipportemonnee met kleingeld in.

10. Financieel

Denk na over het financiële plaatje. Bied je dit gratis aan voor je nieuwe doelgroep? Draagt de partner (WZC, ziekenhuis…) een deel van de kosten, zoek je een gezamenlijke sponsor, leg je een speciaal fonds aan?

 

 

 

 

Dit najaar (31 oktober) zetten we een stap verder. Niet enkel cultuurhuis de Warande, maar ook de andere cultuurcentra van ‘t Pact (Zwaneberg, Heist o/d Berg - ‘t Getouw, Mol - De Werft, Geel - ‘t Schaliken, Herentals) stappen mee in het project.