Livestreaming: enkele inspirerende praktijkvoorbeelden

17/05/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Drie voorbeelden uit de praktijk

In het verleden deden we al heel wat uiteenlopende livestreamactiviteiten. Wie, wat, waar, waarom en hoe? We bundelen het nu allemaal in een online minimagazine. Als smaakmaker lichten we er alvast drie voor je uit.

Meisjes van krijt (voorbereidend gesprek met de acteurs) - KOPERGIETERY (Gent) en CC De Spil (Roeselare)

Stukje uit het minimagazine voor CC De Spil en KOPERGIETERY, waarop de 'wat' en 'hoe' worden besproken

WAAROM?

Dit kadert in de zoektocht naar een actieve manier om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten, als interessant alternatief voor de lesmap. Bovendien was het voor de spelers boeiend om in contact te komen met hun publiek.

MET WIE?

Interne expertise: CC De Spil en Kopergietery.

KOSTEN?

Al het technisch materiaal was al beschikbaar op de beide locaties. De begeleidster was de enige kost van het project. Er werden geen inkomsten gegenereerd.

Sinterklaasvoorstelling - Schouwburg Kortrijk en Stad Kortrijk
Deel uit het online minimagazine

 

HOE?

Cultuurconnect gaf enkele interessante contacten en handige tips en tricks. Storycatchers werd ingeschakeld voor de apparatuur. Het initiële plan was de voor­stelling capteren en streamen met verschillende camera’s en camerastandpunten, maar die kost was te groot. Op aanraden van verschillende captatiefirma’s schakelden we over op captatie met één camera (Panasonic AG­AC160 HD camera met statief), met een beeld alsof je zelf in de zaal zit. Het geluid werd rechtstreeks door­gestuurd vanuit het mengpaneel. Er was ook een microfoon gericht op het publiek, zodat de sfeer in de livestream overkwam. Affiches in het ziekenhuis dienden om reclame te maken (zoals bij voorstellingen) en het geheel was aangekleed met o.a. tekeningen en maskers van de sint. De voorstelling ging live via YouTube.

MET WIE?

Externe expertise: Cultuur­ connect en firma Storycatchers

Interne expertise: heel wat mensen van bij Stad Kortrijk. Uit de evaluatie blijkt dat Stad Kortrijk de toekomstige voorstellingen perfect zelf kan livestreamen, zonder tussen­komst van een extern bedrijf.

WAAROM?

Schouwburg Kortrijk wil zijn deuren opensmijten, cultuur op andere manieren aan de man brengen en de schouwburg dichter bij de bezoeker brengen. De livestreamtest past volledig in deze gedachtengang: hoe brengen we een voorstelling naar mensen (in dit geval kinderen) die niet tot bij ons geraken?

KOSTEN?

De opbrengst van de Sinterklaasvoorstelling tijdens de blijde intrede gaat steeds naar een goed doel. Ditmaal diende het om het livestreamproject op poten te zetten. De focus van de kost ligt volledig bij de technische apparatuur en de livestream. De communicatie werd opgenomen door AZ Groeninge.

Openluchtvertelling Herbert Flack - CC De Steiger (Boom)

Deel uit het online minimagazine: CC De Steiger in Boom organiseert een openluchtvertelling in de zomer met Herbert Flack.

HOE?

De bestaande infrastructuur en gloednieuwe glasvezelverbinding van de gemeente Boom werden gebruikt voor deze point­to­pointstreaming. Enkel een klein stukje tussen de tuin en het inprikpunt van de gemeente overbrugde het cultuurcentrum met tijdelijke kabel, want in de tuin ligt geen glasvezel­kabel. Totale lengte van alle bekabeling tussen tuin en WZC was 3.996 meter! Dankzij HQ­materiaal voor signaaltransport was er (bijna) geen vertraging en was alles in full HD kwaliteit. Verder is er een HDMI­ kabel uit de videomenger (video + audio) omgezet naar SDI (video + audio) en via een glasvezel­verbinding werd deze doorgestuurd naar het WZC. In het WZC werd deze weer omgezet van SDI naar HDMI naar de projector ter plaatse.

MET WIE?

Externe expertise: Werner Van Eylen (WVE & company), Olivier Imler (specialist glasvezel verbinding voor video, audio en dmxsignaal), Novid (schermen), coördinator lokaal sociaal beleid (OCMW Boom).

Interne expertise: de theatertechnicus en het team van cultuurfunctionarissen van
CC De Steiger, directeur WZC Den Beuk en het animatieteam van Den Beuk.

WAAROM?

Herbert Flack heeft zijn hele jeugd in Boom gewoond en heeft een sterke affiniteit met de Rupelstreek. De bewoners van het WZC zijn ofwel leeftijds­genoten van zijn ouders (en hun hemden­winkel) of hebben Herbert gekend als kleine jongen. Zij hebben dus een sterke connectie met het verhaal over zijn jeugd in Boom.

KOSTEN?

Een groot deel gebeurde via sponsoring, vanwege de glasvezelverbinding die de gemeente legde. Verder werkte het cultuurcentrum met technisch materiaal waarin het de voorbije jaren geïnvesteerd had.

Overige kosten: bedanking voor H. Flack, huur van videoschermen (ong. € 1000 bij Novid), fotograaf en communicatie.

Barbara Dex via livestreaming naar woonzorgcentra

Op 14 juni was Barbara Dex te zien op wel 26 plaatsen tegelijk. En daar komen geen bovennatuurlijke krachten aan te pas. Wel een livestream naar 26 woonzorgcentra vanuit cultuurhuis De Warande in Turnhout. Samen met de Provincie Antwerpen en de lokale gemeente- en cultuurdiensten, laten we een aantal bewoners van woonzorgcentra genieten van een concert alsof ze er zelf bij zijn. 

Barbara Dex plakt de titel 'Dex tot de tweede macht' op haar performance. Ze brengt er covers van haar vader, Marc Dex. Elk woonzorgcentrum dat Barbara live op scherm brengt, voorziet daarbij ook een voorprogramma. In WZC De Wending in Turnhout wordt dat extra speciaal: niemand minder dan Marc Dex neemt daar het voorprogramma voor zijn rekening. En in Ravels staat Margriet Hermans op het podium voor de livestream van start gaat.

Auteur
Thumbnail

An Vanlierde

Teamcoach