Met Bieblo in je bib weet elk kind wat gelezen

bib
3
08/07/19
Deel dit artikel:

Bieblo helpt kinderen tussen 6 en 11 jaar op een intuïtieve manier boeken vinden naar hun goesting. Kinderen zien een afbeelding die een thema uitbeeldt: fantasie, dieren, noem maar op. Swipen ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan is het niets voor hen. Een Kinder Tinder voor boeken, zo je wil. Op het einde krijgen ze 8 boekentips die beschikbaar zijn in de bib en die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. De eerste bibliotheken tekenden ondertussen al in. Bib Zedelgem testte Bieblo twee maanden lang uit als pilootbib. Joris Vanhove (jeugdverantwoordelijke) aan het woord.

Voor kinderen is het vaak moeilijk om een tof boek te kiezen uit de rekken: al die keuze! Bieblo maakt het makkelijker met een “smalle” etalage van 8 covers. Joris: ‘Ik zie het als een voordeel dat kinderen na enkele kliks (of na wat swipen) meteen resultaat zien. Binnen de minuut hebben ze enkele goede boekentips te pakken. Kinderen vertellen me soms dat ze niet graag lezen, maar vaak hebben ze gewoon het juiste boek nog niet gevonden.’

Niet alleen de kinderen, maar ook de collega’s van Bib Zedelgem zijn enthousiast. ‘Voor bibliotheekcollega’s die niet helemaal op de hoogte zijn van het jeugdboekenaanbod is Bieblo een fijne ondersteuning. Het spel staat standaard open in full screen op de catalogus-pc bij de kinderafdeling. Het design valt op en trekt kinderen aan. Het spel wijst zichzelf uit, wij leggen enkel een A4-blaadje met de 3 belangrijkste stappen om aan boekentips te geraken.” 

Bieblo geeft hen minder voor de hand liggende boekentips. Zo lezen ze eens iets anders dan al hun leeftijdsgenoten.
Joris Vanhove , bib Zedelgem

Ook tijdens klasbezoeken is het Bieblo to the rescue. ‘Vaak gebeurt dit erg gehaast of doet de juf of meester niet actief mee. Tijdens een klasbezoek kunnen ze nu gericht boeken vinden die ze ook graag lezen. We zetten Bieblo dan open op alle startpagina’s van onze computers.’ 

Gaat Bib Zedelgem verder met Bieblo? ‘Ja, wij hebben ingetekend. Na die twee testmaanden viel Bieblo weg in onze bib, maar de kinderen bleven ernaar vragen. Het bleek al snel een vaste waarde in de jeugdbib.’ Bibliotheken die hun jonge lezers willen inspireren, kunnen vanaf september intekenen op Bieblo. Ook het gloednieuwe promotiemateriaal werd getest en goedgekeurd door de bibliotheken in de Bieblo-opstelling op Café Connect.

Teken in op Bieblo 

Blijf op de hoogte

Bieblo en het bijhorende promotiemateriaal is beschikbaar voor jouw bibliotheek vanaf september 2019. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle Bieblo-nieuws, promotiemateriaal, tips en praktijken van andere bibs.

Auteur

Koen Vandendriessche

Productmanager Beleving en Inspiratie