Muziek in de bib: het einde van de cd-collectie?

bib
23/06/17
Deel dit artikel:
Thumbnail

[Leestijd: 7 minuten]

Je kan er niet omheen: muzikale streamingdiensten als Spotify en Apple Music veroveren de wereld. En dit hoeft niet te verbazen. Je kan als gebruiker luisteren naar de muziek die je zelf kiest op dat moment, zonder dat je daarvoor een cd nodig hebt of liedjes moet downloaden op je apparaat.

Dit brengt verschuivingen teweeg in de hele muziekwereld. Elke speler die te maken heeft met muziek moet zichzelf nu in zekere mate heruitvinden, en dat is niet minder zo voor de bib. Heeft het nog nut om een uitgebreide cd-collectie aan te bieden? En welke nieuwe rol kan een bibliotheek opnemen rond muziekbeleving?

Muziek aanbieden en aanbevelen: passé?

Traditioneel is de rol van de bib tweeledig. Ten eerste biedt ze muziek aan in de vorm van een cd-collectie. Een rol die ze nog met verve vervult vooral voor 40- en 50-jarigen.

Voor jongeren ligt het anders, zij trekken in vergelijking met deze oudere generatie opmerkelijk minder naar de bib om cd’s te lenen. Hoe dat komt? Zij vonden de weg naar andere diensten, zoals Spotify, Apple Music, Google Play Music, Amazon Music, noem maar op.

Het lijstje van streamingdiensten wordt steeds langer en muziek streamen is tegenwoordig heel normaal. Voor enkele euro’s per maand luister je naar alle muziek waar je maar zin in hebt, altijd en overal. Volgens BEA (Belgian Entertainment Association) kende betalende muziekstreaming in België in 2016 een groei van 64,3%.

Ten tweede laat de bib - net als met haar boeken - de bibbezoekers muziek ontdekken, ze laat hen proeven van het aanbod door nieuwe cd’s of onbekende pareltjes in de kijker te zetten. Streamingdiensten maken gebruik van straffe algoritmes om playlists te maken speciaal op maat van jouw muzieksmaak. De vraag is of de bib even straf uit de hoek kan komen om deze aanpak te evenaren.zwartwit foto van een fractie van een mengpaneel.

Focus op ondersteuning en lokale artiesten

Kan een bib het verschil maken door haar rol anders in te vullen, bijvoorbeeld door niet te focussen op de muziek zelf, maar op de mensen die met muziek bezig zijn? Er ontstaan heel wat nieuwe mogelijkheden voor een bib als ze het aanbieden en aanbevelen van muziek loslaat en zich concentreert op zowel ondersteuning bieden bij het maken van muziek, als het tonen wat lokale muzikanten in hun mars hebben.

Want wat heeft de bib dat een streamingdienst niet heeft?

Om te beginnen hebben streamingdiensten geen fysieke plek om mensen actief samen te brengen rond muziek. Ze nemen geen actieve rol op in het ondersteunen van mensen. Library 10 in Helsinki doet dit wel, en met succes.

  • Library 10 

Library 10 in Helsinki focust op muziek, IT en nieuwigheden, en gaat hierin verder dan andere bibliotheken. Dat vertaalt zich in de manier waarop ze de ruimte gebruiken: 20% van de ruimte gaat naar materiaal, de overige 80% naar mensen. Je kan gebruik maken van instrumenten, repetitie- en opnamestudio’s of professionele apparatuur lenen, maar je kan er ook je talenten loslaten op het aanwezige publiek.

Een persoonlijke muziekcoach staat de bibbezoekers bij met advies en op maat gemaakte programma’s om andere muziekgenres te leren kennen. Concertjes, DJ-sessions, gespreksavonden… alles wordt opgenomen, bewaard en ter beschikking gesteld via de bibliotheekwebsite.

Verder vind je in het aanbod van streamingdiensten  weinig werk van lokale muzikanten en bands. Het is voor lokale, minder bekende artiesten geen sinecure om een plaatsje te veroveren in het aanbod van de online streamingdiensten en hun afspeellijsten.

Maar bibliotheken werken wél binnen een lokale context en zijn daarom misschien de ideale partner van deze minder bekende muzikanten om hun muziek lokaal onder de aandacht te brengen.

  • Kansas en Denver

Johnson County Library in Kansas zet met het project ‘Listen Local’ lokale muzikanten in de kijker en maakt in één adem ook hun muziek digitaal toegankelijk voor iedereen. Gecombineerd met intieme concertjes en interviews die worden opgenomen en verspreid via een blog en social media, levert dit een rijk beeld op van de lokale muziekscene.

Ook de bibliotheek van Denver ondersteunt plaatselijke artiesten. Leden van de bibliotheek streamen en downloaden lokale muziek. Hun playlists delen ze met elkaar via de website van de bib.

Meer inspiratie? Volg dit project op Flipboard!