Nieuwe technologieën vragen om nieuwe vormen van cultuurbeleving

beleid
bib
cc/gc
9
11/04/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Veel maatschappelijke veranderingen waarmee we geconfronteerd worden, vragen om technologische vernieuwingen. Door die vernieuwingen, komen er dan weer nieuwe maatschappelijke veranderingen op gang. Het zijn krachten die op elkaar in werken en dat gebeurt niet in een vacuüm. Onvermijdelijk beïnvloeden deze veranderingen de verwachtingen en de cultuurbeleving van het publiek. 

De hypothese van veelbelovendheid

We staan nog maar in het begin van het digitale tijdperk, maar toch merk je al hoe veel cultuurhuizen op zoek gaan naar andere manieren van werken, waarin technologie een of andere rol speelt, bijvoorbeeld livestreaming. Collega Maike Somers dook over landsgrenzen heen en vond enkele voorbeelden van cultuurhuizen die in deze zoektocht proberen in te zetten op de veranderende cultuurbeleving, niet alleen in het eindproduct, maar ook in het proces. Zo krijgt het publiek een actievere, meer hedendaagse rol toebedeeld, wat in het beste geval tot publieksverbreding leidt.

Onderstaande voorbeelden bieden geen sluitende antwoorden en we schuiven ze ook niet naar voor als dé toekomst, maar ze zijn alleszins veelbelovend. We hopen dat ze je enigszins kunnen inspireren, aan het denken zetten en kietelen om zelf op digitale queeste te gaan, hoe groot- of kleinschalig je dit ook aanpakt. "Het is geen zaak van copy-paste, maar van copy-paste-adapt, aan jouw cultuurhuis", aldus Maike. Laat je dus niet ontmoedigen door de grootse aanpak van sommige huizen en hou ons vooral op de hoogte over hoe jouw adapt-ervaring was.

Digital volunteering

Birmingham Museums

foto van een afbeelding in een museumIn het Birmingham Museum & Art Gallery voeden digital volunteers de sociale media. Dit startten ze projectmatig op in het kader van een jubileumevent. 10 vrijwillige birthday assistents werden geselecteerd om op de Instagramaccount van het museum foto's te posten. Ondertussen hebben vrijwilligers bijna al hun sociale media overgenomen en dit zal ook zo blijven. Vrijwilligers spelen een actieve rol in hun communicatie en zorgen voor een unieke interactie met volgers.

Lees meer

The Barbican

the barbican op een instagramfotoOok bij Arts and Learning Centre The Barbican zetten ze een gelijkaardig project op poten: Instagrammer in Residence. Ze nodigen daarbij Instagrammers uit om hun ervaringen in The Barbican te delen via hun Instagramaacount. Dit levert foto's op in verschillende thema's (van architectuur en performance tot straatfotografie), in uiteenlopende stijlen. Via deze foto's tonen ze wat The Barbican allemaal te bieden heeft.  Ze gebruiken deze foto's ook voor een digitale tentoonstelling.  

Lees meer

Het leven zoals het is: achter de schermen

Rambert Live

afbeelding danseres rambert liveBij het Britse nationale dansgezelschap experimenteerden ze met livestreaming. Tijdens 'Rambert Live' kon iedereen een dag lang hun generale repetities volgen. Een blik achter de schermen is iets waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. Er keken dan ook meer mensen op één ochtend dan het gezelschap normaal op een jaar bereikt. Het maakproces meevolgen achter de schermen is momenteel in Vlaanderen nog vrij onontgonnen gebied. Nochtans genereerde dit in het geval van Rambert Live een niet te verwaarlozen publieksverruiming.

Lees meer

Royal Opera House

afbeelding van het koorOok in het Royal Opera House namen ze het publiek mee backstage. Met het project 'Join the chorus' ging de aandacht voor een keer niet naar de solisten, maar naar het koor. Het aspect van de herkenbaarheid is hier een troef: veel mensen zingen in een koor. Wie dit volgde, was getuige van de repetities van het koor en voelde aan den lijve het verschil tussen de sleur van de repetities en de kick van het optreden. 

Lees meer

Ruimte maken voor digitale innovatie 

National Theatre

afbeelding van de storytelling studioIn het National Theatre richtten ze een Immersive Storytelling Studio in. Daar experimenteerden ze met 360°-video, augmented en virtual reality en onderzochten ze samen met theatermakers hoe dit geïntegreerd kon worden in het theatermaakproces en wat de impact was van deze technologieën op het theater. Het National Theatre wil een pionier zijn in het zogenaamde dramatic storytelling en haar publiek laten kennismaken met nieuwe vormen van cultuurbeleving.

Lees meer

Van Abbemuseum

vrouw geeft rondleiding aan robot met webcamEen rondleiding in het Van Abbemuseum is sinds kort mogelijk via een robot. Je volgt gewoon mee vanuit je eigen huis. Het museum beschikt daarvoor sinds kort over een robot, die op afstand te besturen is. Via een webcam-verbinding kunnen mensen met een fysieke beperking vanuit hun huis tóch een expositie bekijken. Het Van Abbemuseum is het eerste museum in Europa dat over een dergelijke robot beschikt. Het voert overleg met ziekenhuizen en zorginstellingen om de robot op een vast moment in de week te gebruiken voor patiënten en bewoners.

Lees meer

Op zoek naar meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje naar mijn presentatie vanop de Livestream Uncovered inspiratiedag (26/01/2018).

Auteur
Thumbnail

Maike Somers

Projectmanager