Oost-Vlaamse bibs maken overstap naar nieuw bibliotheeksysteem

bib
6
11/10/19
Deel dit artikel:
 ""

De voorbije week schakelden 58 Oost-Vlaamse bibs over op het nieuwe bibliotheeksysteem. Cultuurconnect en leverancier OCLC verleenden de bibliotheken de nodige bijstand tijdens deze tweede migratiegolf en doorkruisten in kleine teams het Oost-Vlaamse landschap. Overal een hartelijke ontvangst en gemotiveerde bibmedewerkers, de sfeer was - op z’n Oost-Vlaams - echt “vree Wise”. 

Benieuwd hoe zo'n dag in de liveweek er doorgaans uitziet? Zo ging het voor de bib van Geraardsbergen, de bib van Lierde en het team van Cultuurconnect-collega’s Theo en Guy.

In de bib van Geraardsbergen kijken Paul en Alexandra uit naar de komst van het nieuwe bibliotheeksysteem. Ze oefenden al uitvoerig op de testversie van Wise, volgden vol goede moed de opleidingen en bekeken de filmpjes op het leerplatform. Alexandra heeft de basis van Wise al goed in de vingers. Goochelend met begrippen als ‘seriemutatie’ en ‘balieprofiel’ overlopen Alexandra en de collega’s van Cultuurconnect alle vragen die de voorbije week nog naar boven kwamen. En dan is het zover: de bib van Geraardsbergen gaat live met Wise. 

Dit voelt even spannend als toen we 25 jaar geleden de overstap maakten van manueel naar computers (Vubis) in de bib.
Paul (bibliothecaris Geraardsbergen)

Na een kop sterke koffie, belegde broodjes en een gemoedelijke babbel zetten Theo en Guy van Cultuurconnect de reis verder naar de bib van Lierde. De sympathieke bibliothecarissen Veerle en Els verwelkomen ons team enthousiast. Op een affiche aan de deur staat te lezen dat de bib even gesloten is, maar dat leners op 10 oktober om 14u welkom zijn om het nieuwe bibliotheeksysteem te testen.

Ook hier in Lierde heeft elke medewerker geoefend via de video’s op het leerplatform, waardoor de overstap vlot verloopt. Collega Theo configureert de barcodescanner en de ticketprinter, “kastenman” Guy beantwoordt nog enkele vragen van Veerle. Na een uurtje kan de bib live gaan met het nieuwe systeem - dat moet gevierd! Smeuïge mattentaarten worden tevoorschijn getoverd voor het hele team en voor de eerste leners. En dat het smaakt.

Net als in Lierde en Geraardsbergen, is in alle Oost-Vlaamse bibliotheken de motivatie en het enthousiasme groot. Sinds de lancering van het Cultuurconnect-leerplatform bekeken gedreven bibliotheekmedewerkers meer dan 12.000 keer naar een videohandleiding op leerplatform, goed voor 38.000 minuten kijktijd. Uit het gevorderde niveau van de vragen die binnenkomen via onze servicedesk blijkt dat de bibliotheken de basis van Wise al goed beheersen. Op de meeste plaatsen verloopt de overstap vlot en kunnen kleine problemen snel opgelost worden. Ook enkele grotere uitdagingen brengen we samen met leverancier OCLC zo snel mogelijk in orde.

De geestdrift en het optimisme van de bibs werken aanstekelijk. Eind dit jaar sluiten we de tweede golf af met de bib van Oostende en 5 Limburgse Brocadebibs (Bilzen, Diepenbeek, Hechtel-Eksel, Maasmechelen en Zonhoven). En laat die derde golf in West-Vlaanderen dan maar komen. Wij hebben er zin in!

Sfeerbeelden

De bib van Aalter serveerde een aangepaste lunch, ter ere van het eengemaakte bibliotheeksysteem (EBS): een heerlijk buffet met Eclairs, Broodjes en Soep.

De bibliotheek van Melle opent de deuren en bedient de eerste leners met het nieuwe bibliotheeksysteem.

Bib Maarkedal viert trots de geboorte van het nieuwe bibliotheeksysteem Wise, met suikerbonen en alles.

In bib Sint-Niklaas gaan de duimen in de lucht bij het team van bibliotheekmedewerkers, Cultuurconnect en OCLC: de bib gaat live met Wise.

In bib Gavere heerst meteen na live gaan een gezellige drukte. De eerste leners kunnen hun boeken terugbrengen of nieuwe boeken uitlenen met het nieuwe bibliotheeksysteem. 

In de krant: "De bibliotheek Utopia in Aalst opent op vrijdag 11 oktober opnieuw de deuren. De omschakeling naar het eengemaakte bibliotheeksysteem is vlot verlopen. Zo vlot dat Utopia één dag vroeger de deuren kan openen. Utopia en filiaal Erembodegem zijn vanaf morgen, vrijdag, open; de eerste openingsdag van filialen Terlinden en Herdersem is zaterdag en filiaal Nieuwerkerken opent woensdag." (lees verder op HLN Aalst)

Foto's van Cultuurconnect en de bibliotheken in kwestie. Op de hoofdfoto: De bib van Zwalm gaat live met het nieuwe bibliotheeksysteem.

Auteur

Lieselot Van Maldeghem

Communicatie- en marketingverantwoordelijke