Vernieuwing CMS bibliotheekwebsites: geef je bib een eigen smoel

bib
4
18/05/21
Deel dit artikel:

In een vernieuwde versie van het CMS van je bibliotheekwebsite staan inhoudsblokken niet langer op een vaste plaats en kan je makkelijker inhoud bewaren om later te (her)gebruiken. Sleutelen aan de website gaat daarmee weer iets efficiënter en flexibeler. Bouw je startpagina op zoals je het zelf wil en geef zo je bib een heel eigen smoel. Na de overstap komend najaar heb je 2 maanden tijd om je inhoud over te zetten.

Wat verandert er?

Samen met de werkgroep Bibliotheekwebsites onderzochten we hoe jouw bibliotheek haar website meer flexibel en autonoom kan invullen. In de volgende versie van het CMS (de achterkant) van jouw bibliotheekwebsite zitten enkele aanpassingen in de pagina-opbouw die daar een antwoord op geven. Inhoudsblokken kan je bewaren en daardoor makkelijk hergebruiken. Je kan een inhoudsblok eender waar plaatsen. Voor je websitebezoeker verandert er niets: de blokken blijven er hetzelfde uitzien als nu.

Bij de overstap: pagina’s opnieuw opbouwen

In een extra stap bij de opbouw van een pagina zal je nu eerst de indeling bepalen. Dat betekent dat alle bestaande pagina’s opnieuw gebouwd moeten worden. Wanneer je de overstap maakt naar de vernieuwde paginabouwer heb je 2 maanden tijd om je inhoud over te zetten. Daarna kan je geen pagina’s meer maken met de oude paginabouwer. Maak van de gelegenheid gebruik om je website een opfrisbeurt te geven!

Timing: najaar 2021

In de loop van de zomer zijn de ontwikkelingen klaar en kan deze versie van het CMS gelanceerd worden. Tot eind september wordt de pilootversie getest door enkele bibliotheken. In het najaar volgt de uitrol naar alle bibliotheekwebsites in 2 golven. Je kiest zelf wanneer de overstap naar de nieuwe versie jou het beste uitkomt: de periode oktober t.e.m. november of de periode januari t.e.m. februari.

Vragen & moeilijkheden

De nodige documentatie en opleidingen krijg je tijdig via webinars, vraag&antwoord-sessies en het leerplatform. Je wordt hiervan als eerste op de hoogte gebracht via de nieuwsbrief Bibliotheekwebsites. Bij vragen en moeilijkheden staat de servicedesk paraat.