Samen sterk: regionale cultuurmarketing met Video van de dag


Van 1 tot en met 14 juli organiseert Cultuurconnect samen met Cultuurtuin Waas het experiment Video van de dag. Kan korte videocontent over podiumvoorstellingen het publiek enthousiast maken en toeleiden naar de najaarsprogrammatie? En kunnen de huizen jongere doelgroepen bereiken met deze nieuwe communicatievorm? Dit zijn slechts enkele onderzoeksvragen die centraal staan in het experiment. 

Video van de dag

Over Video van de dag

Video van de dag wordt een website voor culturele curieuzeneuzen. Op dit tijdelijk platform kunnen mensen dagelijks een prikkelende video bekijken over theater, muziek of dans. Het is een voorsmaakje van een podiumvoorstelling die dit najaar te zien is in één van de volgende cultuurhuizen van Cultuurtuin WAAS: Cultuurcentrum Lokeren, Ontmoetingscentrum 't Waaigat, Gemeenschapscentrum De Route en Muziekclub 't Ey. 

Trouw én nieuw publiek bereiken met nieuwe communicatievorm

Met dit project willen de vier cultuurhuizen podiumkunsten dichter bij de mensen brengen, publiek toeleiden naar de najaarsprogrammatie en een nieuw publiek bereiken. “De video’s zijn een frisse manier om ons publiek aan onze programmatie te herinneren. Het is een kanaal dat onze andere promotiekanalen versterkt”, vertelt Kathleen Somers van Ontmoetingscentrum ‘T Waaigat in Zwijndrecht. 
 

Wij hopen met het experiment ons trouw publiek terug in de zaal te krijgen, want een groot deel hiervan heeft post corona afgehaakt.
Pieter Malengier, Muziekclub t’Ey in Belsele

"Anderzijds willen we met deze vernieuwende vorm van communicatie inzetten op publieksvernieuwing. We denken dat video’s jongeren meer aanspreken dan tekst. Het onderzoek van Cultuurconnect laat ons toe om te experimenteren met nieuwe vormen van communicatie”, zegt Pieter Malengier van Muziekclub t’Ey in Belsele. “Ook wij denken dat we er een jonger publiek mee kunnen bereiken, millennials zijn opgegroeid met beeldcultuur en dit soort communicatie zal hen veel meer aanspreken”, vertelt Frederik Rogiers van CC Lokeren. 

Samen sterk: regionale programmatie en cultuurmarketing

De vier huizen werkten al samen rond een bovenlokale programmatie, zo konden ze het publiek in de regio een divers cultuuraanbod aanbieden. Dit project versterkt hun partnerschap. Maya Trienpont van GC De Route: “De website kan fungeren als een kwaliteitslabel: jongere bezoekers zijn minder honkvast en kiezen voorstellingen op basis van interesse en minder op basis van locatie. De voorstellingen die in Video van de dag verschijnen zijn zorgvuldig geselecteerd door de deelnemende cultuurhuizen. Het publiek kan erop vertrouwen dat het aanbod kwaliteitsvol is en we voor meer variatie kunnen zorgen”.
 
Na de test zal Cultuurconnect de gegevens analyseren en een tussentijdse evaluatie maken.  Op basis van die gegevens kunnen we het concept eventueel bijsturen en een volgende test voorbereiden. 

Ontdek Video van de dag

Meer weten over dit experiment of meedoen met een volgende test?