Tarieven voor online betalen bij de bib verlaagd

bib
3
08/04/21
Deel dit artikel:

Met de dienst online betalen kunnen je leners via de bibliotheekwebsite online betalen met Bancontact of kredietkaart voor telaatgelden, reservaties en. De tarieven daarvoor zijn nu verlaagd dankzij het vernieuwde federale raamcontract: een Bancontact-transactie kost vanaf nu nog maar € 0,21. Bovendien valt de activatiekost weg.

Online betalen is niet alleen handig voor betalingen van telaatgelden en reservaties, maar het opent ook nieuwe perspectieven. Binnenkort kunnen leners bijvoorbeeld helemaal automatisch online hun lidmaatschap vernieuwen en betalen. Dit wordt onderzocht in het vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten.

In sommige bibliotheken kan dit nu al met een tussenstap: de gebruiker geeft aan via de telefoon of een formulier op de website dat hij zijn lidmaatschap wil verlengen, een bibliotheekmedewerker brengt dit in orde in Wise en de gebruiker betaalt de kost hiervoor online.

Online betalen & Wise

Online betalingen via Mijn Bibliotheek worden automatisch geregistreerd in bibliotheeksysteem Wise. Daarvoor hoeft je bib niets te doen. In Wise zie je bij de klant een overzicht van alle betalingen, waaronder de online betalingen: financieel > registraties > historie. Lees meer op het leerplatform over online betalingen opvolgen in Wise.

Online betalen & e-boeken

Vanaf nu kan je als Wise-bibliotheek een bijdrage vragen aan (groepen) leners om de e-boekendienst te gebruiken. Je kan de dienst betalend maken voor alle leners of voor bepaalde groepen leners, op basis van abonnementstypes in Wise. Deze bijdrage kunnen leners ook online betalen. Lees meer over e-boeken betalend aanbieden.

Online betalen in jouw bib?

Bibliotheken over online betalen

Je kan nu al online betalen in 53 openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Dit vinden de bibliotheken van Bredene, Lommel en Beringen ervan:

"Zonder er reclame voor te maken, vonden al heel wat klanten hun weg naar het online betalen. Betalen wijst zichzelf uit en gaat vlot. Het is ook een oplossing voor ouders die niet graag hun bankkaart meegeven aan hun kinderen of voor mensen die enkel lid worden voor de e-boekendienst." - Inger Vermeersch (bibliothecaris bib Bredene)

"De klanten zijn tevreden want door corona kennen ze het online betalen. Een aantal klanten heeft zelfs een profiel aangemaakt op Mijn Bibliotheek om online te kunnen betalen. Via Wise kunnen we er vlot statistieken uit halen en vooral via Mijn Bibliotheek-admin hebben we steeds een overzicht van de betalingen tot in detail." - Wim Maes (bib Lommel)

"Nu al 15% van het totaal aantal betalingen gebeurt via het online platform. De meesten kiezen er nog voor om in de bib zelf dadelijk te betalen. Dit platform is een mooie aanvulling op de betaalmogelijkheden, vooral nuttig voor wie niet dadelijk in de bib geraakt. We merken wel dat leners met een openstaand bedrag waarvoor ze een aanmaning kregen, vlugger via deze weg betalen." - Gunter Broekmans (diensthoofd bib Beringen)