Thuislevering door de bib: mogelijkheden en meerwaarde

bib
7
10/07/20
Deel dit artikel:

In een wereld waar bijna alles bereikbaar is met een muisklik, veranderen ook de verwachtingen van het publiek rond de dienstverlening van de bib. We onderzoeken momenteel of een dienst rond thuislevering van materialen haalbaar en wenselijk is voor de bibliotheken en hun publiek. In een bevraging peilen we naar jouw mening hierover. Laat je intussen inspireren door enkele voorbeelden van bibliotheken die nu al werken met thuislevering.

Veel bibliotheekgebruikers genieten van de bibliotheek als plek waar ze kunnen snuisteren tussen boeken, rustig de krant lezen, studeren, bijleren, een praatje maken … Maar kunnen bibliotheken daarbovenop ook inspelen op de nood van mensen om snel en makkelijk materiaal thuisgestuurd te krijgen? Onder andere mensen met weinig tijd voor een bibliotheekbezoek, mensen die specifieke materialen nodig hebben uit verschillende bibliotheken, docenten en minder mobiele mensen kunnen baat hebben bij een leveringsdienst. 

We onderzoeken momenteel of er voldoende nood is bij het publiek aan thuislevering, welke impact een thuisleveringsdienst heeft op de werking en op de bibliotheekmedewerkers, welke mogelijkheden er zijn voor interessante samenwerkingen, bijvoorbeeld met sociale koerierdiensten, vrijwilligers, ecologische transporteurs, en zo meer. 

Thuislevering bij bibliotheken: voorbeelden

Thuislevering kan je op verschillende manieren invullen, van klassiek tot experimenteel. Enkele voorbeelden van bibliotheken die nu al werken met thuislevering:

 • Thuislevering en zelf de boeken terugbrengen
  In de bibliotheek van Eindhoven brengt een sociale koerierdienst dagelijks de gereserveerde materialen rond. Leden moeten wel zelf hun materialen terugbrengen.
   
 • Thuislevering en ophaalservice
  De bibliotheek van Haarlem werkt met een ophaalservice met het bedrijf Buurtmus. Leden hoeven hun boeken enkel aan te melden via de app en de materialen laten ophalen tijdens één van de ophaalavonden.
   
 • Bib aan huis voor minder mobiele mensen 
  Een aantal bibliotheken experimenteerde tijdens de coronacrisis met thuislevering, onder andere de bib van Erpe-Mere behoudt deze dienstverlening voor minder mobiele mensen. Ook de bibliotheken van Leuven, Antwerpen en Gent bieden een speciale dienstverlening voor bibliotheekbezoekers die minder goed te been zijn en werken daarvoor samen met vrijwilligers.
   
 • Uitleenautomaat 
  In de bibliotheek van UGent kunnen studenten boeken online reserveren en ze 24/7 gaan afhalen in een automaat, waar die voor hen klaarliggen.
   
 • Thuislevering vanuit verschillende bibliotheken 
  In de Verenigde Staten kan je via Helium Books online boeken aanvragen uit verschillende bibliotheken, zonder dat je er lid bent. Een koerier met toegang tot meer dan 25 bibliotheken haalt vervolgens (maximaal 3) boeken en levert die bij je thuis. 

Thuislevering van boeken bij andere organisaties

Wereldwijd zijn heel wat interessante voorbeelden te vinden van organisaties die uitleenboeken thuisleveren. Bigwigx (India) werkt volgens het principe van Netflix. Via een abonnement mag je zo vaak boeken aanvragen als je wil. De prijs van het abonnement bepaalt het aantal boeken per levering en ophaling. Een ander model is dat van Amazon Rentals. Studenten kunnen studieboeken lenen voor langere tijd en eventueel kopen wanneer de leentermijn afloopt. 

Ook winkelketens op de Belgische markt leveren steeds vaker boeken aan huis. Standaard Boekhandel brengt boeken met een aankoopprijs van minimum 20 euro gratis bij je thuis. Voor een lager aankoopbedrag betaal je een leveringskost van 2,45 euro. Of je kan het boek gratis laten leveren en ophalen in een winkel.