Shortlist Zomeroproep: 16 uitdagingen in een notendop

bib
cc/gc
01/10/18
Deel dit artikel:

Voorbije zomer vroegen we cultuurprofessionals voor welke uitdagingen bibliotheken en cultuurhuizen staan in tijden van toenemende digitalisering. Tijdens de Zomeroproep zonden jullie 38 uitdagingen in.

Cultuurconnect evalueerde elk voorstel en maakte 2 shortlists - 1 voor cultuurhuizen en 1 voor bibliotheken - met in het totaal 16 uitdagingen. In september konden jullie hierop stemmen. Meer dan 750 cultuurprofessionals gaven aan welke 3 uitdagingen voor hen de meest prangende zijn. Ook een klankbordgroep met experten en pioniers uit het veld kreeg een stem in het debat. 

Heb je het gemist? Of wil je de uitdagingen herlezen? Midden oktober maken we wereldkundig voor met welke experimenten we de komende maanden aan de slag gaan. Bekijk intussen hieronder nog eens de 16 uitdagingen in een notendop, met vermelding van de indiener(s).

1. Creative in residence

Cultuurcentra zijn op zoek naar nieuwe dynamieken en expertises op diverse vlakken. Langs de andere kant zijn er verschillende creatieven met deze expertises die op zoek zijn naar een inspirerende locatie, accommodatie en knowhow van cultuurcentra. Via welke digitale weg kunnen beide partijen elkaar vinden? Kan ook de bedrijfs- en ondernemerswereld een partner zijn?

Ingediend door CC Ternat en CC De Grote Post (Oostende)

Thumbnail

3. Bibliotheek 24/7

De openingsuren van de bibliotheek matchen niet altijd met het drukke leven van bezoekers en leden van de bib. Wat als de bib open blijft na de openingsuren, zonder personeel? Voor welke diensten van de bib kan dat nuttig zijn?

Ingediend door Bibliotheek Bree, Bibliotheek Overijse/ Bibliotheek Hoeilaart/ Bibliotheek Halle Muntpunt Brussel, samenwerkingsverband Bibliotheken Vlaamse Ardennen (Maarkedal, Ronse, Kluisbergen, Oudenaarde)

Thumbnail

5. Lokaal erfgoed in de bib

Hoe ontsluit je lokale kennis, geschiedenis en verhalen? Welke mogelijkheden biedt digitalisering voor bibliotheken om samen met de lokale bevolking kennis rond lokaal erfgoed te verzamelen en ontsluiten?

Ingediend door Regiobib Pajottenland-Zennevalei

Thumbnail

7. De bib als gids in apps voor kinderen

Hoe kan de bib ouders en kinderen tussen 3 en 14 jaar wegwijs maken in geschikte apps? Ouders hechten belang aan de kwaliteit van de apps die hun kinderen gebruiken. Momenteel neemt geen enkele instantie een centrale rol op in het aanbevelen van apps voor kinderen.

Ingediend Bibliotheek Park (Merksem)

Thumbnail

9. Digitale publiekswerking podiumkunsten

Hoe kunnen we via digitale publiekswerking mensen met interesse in podiumkunsten prikkelen en meer verdieping aanreiken, voor of na een voorstelling in het cultuurcentrum? Hoe kunnen we de beleving rond podiumkunsten - een typisch live-gebeuren - verlengen?

Intern ingediend

Thumbnail

11. Kennisontsluiting voor bibleden en medewerkers

Vaak kennen bibliotheekmedewerkers heel goede online bronnen, maar deze kennis geraakt zelden tot bij het publiek of bij collega’s in andere vestigingen. 

Ingediend door LCB Stad Antwerpen

Thumbnail

13. Jongeren bereiken en een meerwaarde bieden

Deelnemen aan culturele activiteiten vormt voor sommige jongeren een drempel, doordat ze niet weten wat leeft en soms vooroordelen hebben. Kan een cultuurcentrum op een alternatieve, digitale manier meerwaarde bieden aan jongeren die niet geïnteresseerd zijn in het "klassieke" aanbod van een CC?

Intern ingediend

Thumbnail

15. De bib als gids in podcasts

Hoe kan je als bibliotheek op een aantrekkelijke en eenvoudige manier podcasts aanbieden? Vlamingen zijn benieuwd naar podcasts, maar hebben nood aan een gids voor de toeleiding naar podcasts en inhoudelijke begeleiding. 

Ingediend door Muntpunt

Thumbnail

Hou midden oktober zeker onze website, sociale media en nieuwsbrief Connected in de gaten, dan laten we weten met welke 5 uitdagingen we de komende maanden aan de slag gaan.

Auteur

Paulien Coppens

Projectmanager