Leners herontdekken verborgen parels uit je collectie met Mijn Leestipper

bib
6
20/07/20
Deel dit artikel:

Mijn Leestipper staat paraat voor alle leners die een goed boek zoeken om in weg te dromen tijdens de vakantieperiode. Al veel bibliotheken gebruiken het kant-en-klare promotiemateriaal (beelden, voorbeeldteksten) om deze dienst in de kijker te zetten bij het publiek. Maar wat maakt deze dienst zo waardevol voor bibliotheken en hun leners? Heleen Ghyselen van bib Brugge aan het woord.

Persoonlijke etalage van de lener

Heleen: "We hebben allemaal rekken vol boeken, maar daarom zijn die boeken nog niet zichtbaar voor de lener. Hoe activeer je je collectie? Al lang bestaande oplossingen, zoals thematafels of boekenstandjes met aanwinsten, werken nog steeds heel goed. Digitaal kan de bib nog een stap verder gaan in het cureren en inspireren: Mijn Leestipper is een persoonlijke etalage voor elke lener die intekent."

"De gepersonaliseerde leestips inspireren en prikkelen om toch tijd te maken om dat ene boek te lezen, geven goesting om te lezen. Mijn Leestipper selecteert een aantal titels uit de bibliotheekcollectie, op maat van de gebruiker. Zo komt die in aanraking met nieuwe auteurs, nieuwe titels, die op een of andere manier gelinkt zijn aan zijn interesses of smaak."

Verborgen parels uit de collectie herontdekken

Heleen: "Mijn Leestipper verdeelt de leestips onder in een aantal rijtjes, een aantal gegenereerd vanuit de kenmerken van de leenhistoriek of vanuit favoriete boeken, en daarnaast is er de optie voor bibliotheken om (gezamenlijk) eigen thema’s of selecties aan te reiken. De lener ziet de thema's die aansluiten bij zijn of haar profiel. We kunnen inspelen op interessante literaire trends, microgenres, op inhoudelijke kenmerken. Mijn Leestipper gaat verder dan “meer van hetzelfde”, of enkel kortdurende aandacht voor wat nieuw is. Met Mijn Leestipper maken we de bredere collectie, en de verborgen parels daarin, zichtbaar."

Je hebt de neiging om te lezen wat je kent. De leestips helpen om andere dingen te ontdekken. Ik zou Mijn Leestipper gebruiken, ondanks het risico om een lange "to read"-lijst te krijgen.
lener bib Brugge (tijdens een gebruikerstest)

Van R&D-project tot dienst

Heleen: "Mijn Leestipper (toen nog Recommender) werd ontwikkeld samen met ons en met onze leners, en met BibArt en hun leners. Als bibliotheek willen we ook een gidsfunctie vervullen, en met dit project konden we uitzoeken hoe we die functie digitaal kunnen uitbouwen. Het was een kans om in een experimentele omgeving te zoeken naar een antwoord op wat goede aanbevelingen zijn."

"Er zijn een aantal manieren om boeken aan elkaar te linken, maar welke zijn betekenisvol? Verschilt dat per leesprofiel? Dit zijn vragen die je niet kunt beantwoorden zonder met je leners te praten. Onze leners bleken nieuwsgierig naar een aanbevelingsdienst van de bibliotheek, het was niet moeilijk om een groep testpersonen samen te stellen."

Wat vinden de gebruikers?

"Tijdens gebruikerstesten bleek dat mensen het veelal fijn vonden om leestips te krijgen van de bibliotheek, en dat het achterliggende algoritme voor een aantal echt goede tips kan zorgen. Een van de testpersonen gaf aan blij verrast te zijn dat er tips kunnen worden aangeleverd op basis van schrijfstijl, of op basis van de inhoudelijke kenmerken van het boek. Meestal zitten tussen de getipte boeken ook een aantal boeken die de gebruiker al kent, of die al op zijn nog-te-lezen-lijstje staan. Maar dat geeft net vertrouwen in de nog onbekende leestips."