Vernieuwde weergave beschikbaarheidsinfo in publiekscatalogus

bib
9
17/08/20
Deel dit artikel:

Leners vinden nóg sneller en makkelijker wat ze zoeken, dankzij enkele wijzigingen in de detailpagina’s in de bibliotheekwebsites en de resultatenpagina van de Vlaamse catalogus. De publiekscatalogus toont vanaf nu duidelijker aan de lener in welke formaten een werk beschikbaar is. Tekende jouw bib in op het e-boeken uitleenplatform? Dan kunnen je leners door deze aanpassingen meteen zien of een werk ook als e-boek in de collectie zit op het cloudLibrary-platform. 

Wijziging op de detailpagina’s van de lokale bibliotheekwebsites

Op de detailpagina’s staat zichtbaar bovenaan in welke formaten een werk beschikbaar is. In één oogopslag ziet de gebruiker deze informatie. De toegankelijke formaten staan samen (Daisy, makkelijk lezen, grote letter, lettertype dyslexie …) en de aangepaste iconen bij de formaten ‘boek’, ‘dwarsligger’, ‘e-boek’, ‘Daisy’, ‘braille’ en ‘luisterboek’ zorgen voor extra duidelijkheid. Het 'voor & na' zie je hieronder, of bekijk de vernieuwde weergave in de catalogus van Hasselt.

Na de lancering van de e-boeken in september komt ‘e-boek’ erbij als formaat. Leners die interesse hebben in een e-boek klikken door naar het e-boekenplatform cloudLibrary en kunnen meteen beginnen te lezen.

Wijziging op de resultatenpagina van de Vlaamse catalogus

Op de Vlaamse catalogus bibliotheek.be verandert ook de weergave van de uitgavevormen op de resultatenpagina. De toegankelijke formaten staan samen en nieuwe iconen zorgen ervoor dat de lener snel ziet in welke formaten een werk beschikbaar is. Het 'voor & na' zie je hieronder, of bekijk de vernieuwde weergave in de Vlaamse catalogus.

Op jouw lokale bibliotheekwebsite verandert op die plek enkel de materiaalaanduiding, voor de rest blijven hier net als vroeger alle formaten op de resultatenpagina onder elkaar opgelijst staan. Bekijk een voorbeeld op de website van bibliotheek Hasselt.

Wat vind jij van de resultatenpagina op de bibliotheekwebsites?

Welke van deze 2 mogelijkheden vindt jouw bib het meest interessant?

1. Publiekscatalogus lokale bibliotheekwebsite
Zoekt de lener een bepaald werk op in deze catalogus, dan krijgt deze meerdere resultaten van hetzelfde werk op de resultatenpagina van de lokale bibliotheken, 1 per beschikbaar formaat. 

2. Vlaamse catalogus op bibliotheek.be
Doet de lener diezelfde zoekactie op de Vlaamse catalogus, dan krijgt hij 1 resultaat, met daarbij een blokje waarin alle beschikbare formaten worden aangegeven. 

Deze bevraging is afgelopen

We zijn benieuwd of de nieuwe lay-out van zoekresultaat- en detailpagina een impact heeft op jouw voorkeur. Blijkt er veel interesse om de weergave zoals op de resultatenpagina van de Vlaamse catalogus over te nemen voor de lokale bibliotheekwebsites, dan bespreken we met de werkgroep Bibliotheekwebsites of we dit op termijn kunnen ontwikkelen voor alle bibliotheken.

De wijzingen zijn verder handig voor leners die bijvoorbeeld graag grote letter, makkelijk lezen, lettertype dyslexie of dwarsliggers lezen, leners die van luisterboeken houden of leners die géén speciaal formaat zoeken, maar gewoon de standaard papieren versie. Elk type lener ziet nu sneller in welke formaten een boek beschikbaar is. Zo kan de online bib iedereen zo goed mogelijk van dienst zijn en blijft de publiekscatalogus een handig instrument, aangepast aan het online gedrag en de verwachtingen van de gebruikers. 

Op de planning

De komende jaren zijn nog meer vernieuwingen gepland aan de bibliotheekwebsites. De bedoeling is het gebruiksgemak van de online bibliotheekdiensten te verhogen en af te stemmen op de gebruiker. Lees meer over het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten.