41 Vlaams-Brabantse bibliotheken over naar Wise

bib
3
04/03/21
Deel dit artikel:

Het was een spannende week voor de medewerkers van 41 Vlaams-Brabantse bibliotheken. Zij gingen tussen 26 februari en 4 maart live met bibliotheeksysteem Wise, na 6 maanden voorbereiding. Op dit moment werken liefst 210 bibliotheken met Wise. Woensdag 3 maart ging Leuven als 200ste bib live met het nieuwe bibliotheeksysteem Wise. 

De Vlaams-Brabantse bibliotheken bereidden zich het laatste half jaar voor op hun overstap met opleidingen en huiswerkbesprekingen. Kasten werden ingericht, zelfuitleentoestellen gekoppeld aan Wise en medewerkers verdiepten zich in de wondere wereld van Wise met de webinars en cursussen op het leerplatform. 24 februari testten enthousiaste ambassadeurs de conversie van het PBS Vlaams-Brabant en zagen dat het goed was. Vandaag werd de 5de migratiegolf afgerond. En nu, op naar Antwerpen!

Slim Netwerk

24 Vlaams-Brabantse bibliotheken gaan over naar Wise in een samenwerking, namelijk "Slim Netwerk", samen met nog 32 Limburgse bibliotheken. Betaalt een lener lidgeld in 1 van die bibliotheken, dan kan hij dat jaar ook in de andere 55 bibliotheken gratis lid worden.

Samen sterk

Ook de 11 bibliotheken van regio Pajottenland & Zennevallei en 2 bibliotheken van regio Druivenstreek werken samen binnen Wise. Een lener met een lidmaatschap in 1 bibliotheek kan vlot uitlenen, reserveren en betalen in alle bibliotheken van de groep. Tijdens latere migratiegolven sluiten daar nog bibliotheken bij aan: 2 extra bij Pajottenland & Zennevallei en 3 extra bij Druivenstreek. 

Faciliteitengemeenten

Met de Vlaams-Brabantse golf komen er 2 faciliteitengemeenten bij op Wise: Wemmel en Sint-Genesius-Rode. Daarom werd de optie 'Taalvoorkeur' geactiveerd. Leden met taalvoorkeur Frans krijgen van Wise berichten in het Frans in plaats van het Nederlands. De taalvoorkeur mag enkel aangepast worden op vraag van de lener. Is die lener ook lid in een andere Wise-bibliotheek zonder Franstalige teksten, dan ontvangt hij daar de berichtgeving in het Nederlands. 

Werk jij al op ons systeem?

Na deze 5de migratiegolf volgen nog 2 golven met een 100-tal bibliotheken. In het voorjaar van 2023 zal de totale teller op 306 staan.

Via de nieuwsbrief Bibliotheeksysteem blijf je op de hoogte van alle nieuws, updates en tips.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Sfeerbeelden uit de Vlaams-Brabantse bibliotheken