Wat we onthouden vanop Livestream Uncovered

7
01/02/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Op onze inspiratiedag Livestream Uncovered doorgrondden we samen met experts en ervaringsdeskundigen de geheimen van een goede livestream. Hieronder lees je wat wij vooral onthouden van deze inspiratiedag. Daarnaast viel ons op dat er heel veel enthousiasme heerst in de cultuursector om via livestreaming een moeilijk te bereiken publiek de kans te geven om aan lokale cultuuractiviteiten deel te nemen.

Bezint eer ge begint

Bedenk een concept

Alles begint met een goed concept! Laat je bij het brainstormen inspireren door andere geslaagde livestreams. Een livestream is geen gewone video. Vraag jezelf dus af waarom een bepaald concept beter als livestream dan als gewone video gepresenteerd wordt. Een livestream vraagt bijvoorbeeld om interactie en speelt in op het belang van het ‘nu’. Zit je concept goed, dan heeft dit een positief effect op je kijkcijfers en de kijkervaring.

Studio Brussel geeft hierin vaak het goede voorbeeld, zoals met de livestream van 2 konijnen en een spelbord, waarbij je met de juiste reactie duotickets voor een concert kon winnen. Dit haalde een ongelooflijk bereik en is een voorbeeld van iets wat inspeelt op het belang van het 'nu'. Benieuwd hoe het eruit zag?

Kies een streamplatfom

Volgende stap is het kiezen van een streamplatform. Wil je streamen voor een bepaald publiek (bv een woonzorgcentrum) of gooi je het open voor al je volgers op sociale media?

Voor een gesloten streaming kan je gebruik maken van een (betalend) platform - in de hoop meer garanties te hebben over de dedicated en kwaliteitsvolle stream. 3 tips:

  1. https://livestream.com is heel performant, maar niet super goedkoop.
  2. https://www.dacast.com biedt een goede verhouding prijs-kwaliteit en heeft veel opties.
  3. https://vimeo.com/live  heeft tegenwoordig ook een goede live service, tegen betaling.

Wil je je stream toegankelijk maken voor al je volgers, dan kies je gewoon voor een open streaming via Facebook Live of Twitter Live. Let op dat er geen muziek speelt op de achtergrond. Deze platformen gaan er standaard van uit dat daarvoor de rechten niet werden opgevraagd en verwijderen daarom je livestream.

Contractueel kader

De organisator van de livestream is verantwoordelijk voor het juridische aspect. Hierin is de positie van de verschillende stakeholders van belang (auteur en auteursrecht, organisator, broadcaster, plaform, ontvanger, SABAM als er muziek gebruikt wordt). Dit is geen eenduidig verhaal, omdat de parameters verschillen van livestream tot livestream. De presentatie die jurist Pieter Jan Valgaeren over deze complexe materie gaf, vind je op Slideshare

Waaraan je moet denken voor de opname

Wat betreft de opname heb je verschillende keuzes. Voor een simpel en kort livestreamconcept is een smartphone, microfoon, en statief vaak genoeg, bijvoorbeeld voor een kort interview met regisseur of acteur. Test eerst of je wifiverbinding goed genoeg is, zoniet is 4G een optie. Werkt het geluid? Heb je nagedacht over interactie met je publiek? Start!

Ga je voor een livestream van een volledige voorstelling of concert, dan kan het handig zijn om de hulp in te schakelen van experts. Budgetten hiervoor variëren, dit hangt uiteraard samen met het aantal camerastandpunten, geluidskwaliteit...  

Ter inspiratie: 4 praktijkvoorbeelden

1. Cultuurcentrum Leopoldsburg - Kampse Kerstshow

Foto van het publiek tijdens de livestream van de Kampse Kerstshow in Cultuurcentrum LeopoldsburgWAT?

Op zaterdag 21 december 2017 livestreamde Cultuurcentrum Leopoldsburg de namiddagvoorstelling van de Kampse Kerstshow naar de leefruimte van woonzorgcentrum Reigersvliet. Liefst 70 minder mobiele bewoners genoten van dit dans-en- muziekspektakel, waarin meer dan 200 lokale artiesten optraden met korte acts. Een plaatselijke presentator was hun gastheer.

WAAROM?

Het bevorderen van cultuurparticipatie en gemeenschapsvorming zijn basistaken voor elk cultuurcentrum. “Het Kamp” is de bijnaam van garnizoensstad Leopoldsburg. De Kampse Kerstshow is dan ook een lokale, eigen productie, van en voor mensen uit de gemeente. Sommigen hebben familieleden tussen de zorgbehoevende bewoners van het woonzorgcentrum.

HOE?

Filmen met drie camera’s: twee cameramannen links en rechts vóór het podium en een cameraman-regisseur in het midden van de zaal. Stream in 720p HD-ready kwaliteit, via Facebook en een bekabelde internetaansluiting (uploadcapaciteit 5mbps). Mogelijkheid om opname achteraf nog op te vragen en te downloaden. Projectie in het woonzorgcentrum: via bekabelde internetaansluiting, laptop, beamer en scherm.

MET WIE?

Externe expertise: Get100 filmpjesmakerij (get100.be, Bart Cabanier). Interne expertise: twee IT-specialisten van de gemeente en de technici van CC Leopoldsburg en de animator van WZC Reigersvliet.

KOSTEN?

Get100 (€ 1.400 + 21% btw en vervoersonkosten): deze kosten werden volledig gedragen door CC Leopoldsburg. De opbrengst van de twee uitverkochte voorstellingen van de Kampse Kerstshow ging integraal naar twee lokale initiatieven voor mensen met een verstandelijke beperking: festival Buitenbeenpop en Opening Doors, de theatergroep van CC Leopoldsburg. Communicatie gebeurde via de kanalen en met de middelen van het cultuurcentrum.

Meer info

2. Cultuurcentrum Dilbeek CCD - Sinterklaasfeest voor Senioren

Foto van het publiek tijdens het Sinterklaasfeest voor Senioren in Cultuurcentrum Dilbeek CCD

WAT?

Cultuurcentrum Westrand Dilbeek livestreamde het jaarlijkse Sinterklaasfeest voor Senioren naar een publiek van immobiele en dementerende ouderen in het rust- en verzorgingstehuis Breugheldal. Een 40-tal bewoners volgden de show op groot scherm in hun cafetaria, die voor de gelegenheid omgetoverd werd tot een echte filmzaal.

WAAROM?

Het Sinterklaasfeest voor Senioren is een jarenlange traditie, met vast anker Connie Neefs. Onder andere die herkenbaarheid zorgt ervoor dat heel wat senioren de show graag elk jaar bijwonen. Daaronder zijn ook steeds bewoners van lokale rust- en verzorgingstehuizen, al dan niet in een rolstoel. Dit jaar ging het een stap verder: bewoners die de verplaatsing niet meer kunnen maken, kregen de mogelijkheid om de show via livestream in het tehuis te bekijken.

HOE?

Via Cultuurconnect kregen we adressen van firma’s waarmee we eventueel konden samenwerken. Uiteindelijk zijn we in zee gegaan met Powerbox. Zij hebben de show live gecapteerd, op een professionele manier met verschillende camera’s. Er werd aan de verschillende artiesten toestemming gevraagd voor de livestream. Zij rekenden hiervoor geen meerkost, maar vroegen wel dat de show slechts eenmalig zou worden uitgezonden. Er kwam assistentie vanuit RVT Breugheldal zelf om de cafetaria aan te kleden als gezellige filmzaal.

MET WIE?

Externe expertise: OCMW, RVT Breugheldal en Powerbox. Interne expertise: eigen technische ploeg.

KOSTEN?

Naast de live-captatie (2000€) waren er geen extra kosten. Voor de koffie en koek tijdens de pauze werd er een ticketkost gerekend van 5€. Het nodige budget werd verdeeld tussen OCMW en cultuurcentrum. Dit was een proefproject, maar het is wel mogelijk dat deze streaming in de toekomst uitgebreid wordt naar andere rust-en verzorgingstehuizen. De inkomsten hieruit kunnen de extra kosten in de mate van het mogelijke dekken.

Meer info

3. Bibliotheek Genk - Bib Your Friday

foto van van het event Bib Your Friday in Bibliotheek Genk

WAT?

Elke laatste vrijdag van de maand krijgt jong muzikaal talent van de Genkse Academie voor Muziek, Woord en Dans een podium in het Atrium van de bib. Leerkrachten en leerlingen van telkens een andere discipline treden een half uurtje op voor de bibbezoekers. Groepjes of solisten krijgen de kans om live te gaan in het unieke decor van de stadsbibliotheek. Momenteel loopt een reeks van 5 gewone Bib Your Friday-sessies, van oktober tot februari. In maart en april 2018 volgen nog 2 speciale edities met leerlingen met professionele ambities. Alle BYF’s gaan live via de Facebookpagina van de bib.

MET WIE?

Externe expertise: de Genkse academie (GA voor Kunst) zorgt voor de geluidstechniek en babbelt Bib Your Friday vakkundig aan elkaar. Interne expertise: de bib nodigt mee uit en livestreamt via haar Facebookpagina.

HOE?

Technisch verloopt alles heel basic. De communicatiemedewerker van de bibliotheek filmt met een smartphone (Apple). Voor de beeldstabiliteit wordt een Osmo Mobile (DJI) gebruikt. Via de app Paginabeheer gaat alles live op Facebook. De filmpjes blijven daarna ter beschikking op het YouTubekanaal van de bib.

WAAROM?

De Genkse bib profileert zich uitdrukkelijk als muziekbibliotheek. Nu de fysieke collectie wat aan belang inboet, zetten we in op beleving en ontmoeting. Kernbegrippen: Genks, talent, laagdrempelig, digitaal, diversiteit en stadsbreed samenwerken. Zowel de brede achterban van de jonge muzikanten als de doorsnee bibbezoeker reageren bijzonder enthousiast.

KOSTEN?

De aankoop van het draagbare filmstatief (Osmo Mobile).

Meer info

4. Schouwburg Kortrijk en Stad Kortrijk - Sinterklaasvoorstelling

Foto van de Sinterklaasvoorstelling in Schouwburg Kortrijk

WAT?

Ieder jaar wordt in Schouwburg Kortrijk een sinterklaasvoorstelling gemaakt met lokaal talent, in regie van Jan Sobrie. Tijdens de sinterklaasperiode komen ongeveer 1.650 kinderen met hun ouders en grootouders naar de blijde intrede kijken in de schouwburgzaal. Tijdens de hernemingen (schoolvoorstellingen) werd de voorstelling gelivestreamd naar AZ Groeninge. De kinderen die de voorstelling moesten missen door ziekte, konden er op deze manier toch bij zijn.

WAAROM?

Schouwburg Kortrijk wil zijn deuren opensmijten en cultuur op andere manieren aan de man brengen, het schouwburgbezoek dichter bij de bezoeker brengen. Deze livestreamtest past volledig in deze gedachtegang: Hoe brengen we een voorstelling naar mensen (in dit geval kinderen) die niet tot bij ons geraken?

HOE?

Cultuurconnect gaf enkele interessante contacten en handige tips en tricks. Storycatchers werd ingeschakeld voor de apparatuur. Het initiële plan was de voorstelling capteren en streamen met verschillende camera’s en camerastandpunten, maar die kost was te groot. Op aanraden van verschillende captatiefirma’s is overgeschakeld op captatie met één camera (Panasonic AG-AC160 HD camera met statief), met een beeld alsof je zelf in de zaal zit. Het geluid werd rechtstreeks doorgestuurd vanuit het mengpaneel. Er was ook een microfoon gericht op het publiek, zodat de sfeer mee werd opgenomen in de livestream. Affiches in het ziekenhuis dienden om reclame te maken (zoals bij voorstellingen) en het geheel was aangekleed met tekeningen, maskers… van de sint. De voorstelling werd gelivestreamd via YouTube.

MET WIE?

Externe expertise: Cultuurconnect en firma Storycatchers. Interne expertise: heel wat mensen van bij Stad Kortrijk. Uit evaluatie blijkt dat Stad Kortrijk de toekomstige voorstellingen perfect zelf kan
livestreamen, zonder tussenkomst van een extern bedrijf.

KOSTEN?

De opbrengst van de Sinterklaasvoorstelling tijdens de blijde intrede wordt steeds geschonken aan een goed doel. Ditmaal werd dit livestreamproject ermee op poten gezet. De focus van de kost ligt volledig bij de technische apparatuur en de livestream. De communicatie werd opgenomen door AZ Groeninge.

Meer info

Auteur
Thumbnail

An Vanlierde

Teamcoach