Ondertussen in Wise ...

bib
3
10/12/20
Deel dit artikel:

De coronacrisis zorgde in 2020 voor heel wat deining bij de dienstverlening van de bibliotheken, maar kon de uitrol van het bibliotheeksysteem Wise niet tegenhouden. Na de West-Vlaamse bibs in het voorjaar, volgden deze herfst ook de Brusselse bibs. Met behulp van allerlei digitale hulpmiddelen, zoals Microsoft Teams en webinars, maakten 76 bibliotheken het voorbije jaar de overstap naar Wise. Dat gebeurde zoals steeds met veel enthousiasme, leergierigheid en met de gewaardeerde ondersteuning van ambassadeurs uit de voorgaande golven. 

Migratiegolf 4: Brusselse bibs op Wise

Na de 3de migratiegolf met 52 West-Vlaamse bibliotheken, werken nu ook medewerkers uit 20 Brusselse bibliotheken en 4 Limburgse Bidoc-bibliotheken met Wise: Heusden-Zolder, Kinrooi, As en Dilsen-Stokkem. Deze 4de mirgatiegolf kreeg nog een staartje op 17 november met de gevangenisbibliotheek van Sint-Gillis. 

Een primeur en een extra interessante uitdaging vormde de bibliotheekpas van de Brusselse bibliotheken. Deze gemeenschappelijke lenerspas moet met de juiste naam, barcode en het juiste gemeentelijke logo uit de pasprinter rollen wanneer iemand zich inschrijft in de bib. 

Migratiegolf 5: Vlaams-Brabant bereidt zich voor

Op 8 december maakten 41 Vlaams-Brabantse bibliotheken voor de eerste keer kennis met Wise. Ze bereiden zich volop voor op hun overstap, met huiswerkbesprekingen en afstemming met de leverancier van de zelfuitleentoestellen. De eerste datatesten werden afgerond op vrijdag 11 december.

Het systeem werd voor alle bibliotheken ingericht door ambassadeurs Tim Lerno (Londerzeel), Pascale Fouvry (Vilvoorde), Veerle Smolders (Leuven), Joken Deknopper (Beersel) en Jan Peeters (Huldenberg). Ze konden daarvoor rekenen op de hulp van ambassadeurs uit de voorgaande migratiegolven: Jana Coppens (Aalst), Frederik Van Lerberghe (Dendermonde), Jean-Luc Vanhove (Ieper) en Wim Maes (Lommel).

Enkele sfeerbeelden

Volle goede moed, grondig voorbereid en gemondmaskerd gingen de bibs van de 4de migratiegolf live met Wise: