Getest: het Bibliotheeksysteem en de zelfuitleenautomaten

bib
4
07/09/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Cultuurconnect doorkruiste de voorbije weken het Vlaamse en Brusselse biblandschap om zelfuitleenautomaten te testen op hun koppeling met het nieuwe Bibliotheeksysteem. 

Koppeling met het Bibliotheeksysteem

In zelfuitleenautomaten kunnen gebruikers boeken uitlenen, inleveren, verlengen en boetes betalen. Alles wat een gebruiker doet aan een uitleenautomaat, moet doorstromen naar het Bibliotheeksysteem.

Een lener die materiaal reserveerde , moet aan de automaat op het juiste moment de boodschap krijgen dat deze reservering klaarstaat aan de balie. En een lener met te veel boetes, moet ook aan de zelfuitleenautomaat de boodschap krijgen dat hij geen materialen meer mag uitlenen.

Zoveel bibliotheken, zoveel zelfuitleenautomaten

De zelfuitleenautomaten in Vlaamse bibs zijn van verschillende leveranciers en werken met verschillende software. De ene bib werkt enkel met een uitleentoestel, de andere heeft dan weer een betaalautomaat, inleversleuf of sorteerrobot. We testen de koppeling met het Bibliotheeksysteem op zoveel mogelijk automaten van zoveel mogelijk leveranciers.

Bekijk hier de lijst van zelfbedieningsleveranciers die we testen. Binnenkort vertellen we je op diezelfde pagina of ze compatibel zijn met Wise.

Test 1 2

Op basis van de leverancier en de software vragen we aan bibliotheken of we mogen komen testen. We voorzien een uitgebreide testset, doorlopen een 60-tal testscenario’s en noteren nauwgezet waar de koppeling met Wise niet of anders werkt dan nu. De bibliothecaris van elke bib test actief mee en controleert of alles werkt zoals het moet werken.

Als iets niet lukt, bekijken we samen met de leverancier van de zelfuitleenautomaat en OCLC|HKA waar het probleem zich situeert en proberen we het op te vangen. Tot nu toe zijn er nog geen grote problemen opgedoken, dat verwachten we ook niet. Maar ook kleine verbeteringen zijn nodig om uiteindelijk live te gaan.

Thumbnail

Collega David test de koppeling tussen Wise en de zelfuitleenbalie van de bibliotheek van Kortrijk

Auteur
Foto van werknemer

Charlotte Tournicourt

Productmanager Bibliotheeksysteem