Oproep digitale uitdagingen

Schept een digitale samenleving kansen waarmee je als bibliotheek, cultuur- of gemeenschapscentrum aan de slag wil gaan? Of zie je problemen die smeken om een oplossing? Wil je je cultuurpraktijk aanpassen aan een steeds digitaler publiek? Of inspireert de digitalisering je om als cultuurhuis een andere rol op te nemen?

Kant-en-klare antwoorden hebben we niet. Tijd en ruimte om vanuit een digitaal perspectief uitdagingen scherp te stellen en oplossingen te zoeken wel. Samen met lokale cultuurhuizen gaan we het experiment aan. Oplossingen die hun succes bewijzen, schalen we op tot diensten voor cultuur- en gemeenschapscentra en bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

Illustratie van een groot ei met kleine wezentjes er rond, me tekst: Op welk ei broed jij?

Hoe werkt de oproep?

  1. Daag ons uit en dien jouw ei in... Wij buigen ons over de ingezonden uitdagingen. 

  2. Samen met jullie bekijken we de meest relevante uitdagingen om mee aan de slag te gaan binnen ons innovatieteam. Jullie stemmen op de shortlist (voor bibs of voor cc/gc's) van weerhouden problemen en kansen. Ook een klankbordgroep van digitale pioniers uit de sector geeft ons waardevolle input.

  3. Cultuurconnect start met de geselecteerde experimenten! 
  4. Oplossingen die succesvol blijken, schalen we op tot diensten voor iedereen.

Een uitdaging voor ogen maar geen tijd en ruimte om mee naar een oplossing te zoeken? Geen probleem: Cultuurconnect gaat op zoek naar een andere lokale partner als proeftuin.

Dien jouw uitdaging in

Een oproep geïnspireerd door de digitale samenleving

Digitalisering daagt ook de lokale cultuursector uit om zijn meerwaarde te herdenken voor een steeds digitaler publiek dat zijn weg zoekt en vindt in een steeds digitaler aanbod. Het aanbod brengen waar de gebruiker vertoeft, veronderstelt in digitale termen een andere aanpak, het omdenken van werkprocessen en verwachtingspatronen, het durven herdenken van de eigen rol.

Met deze projectoproep ondersteunen we lokale cultuurprofessionals om vanuit digitaal perspectief te experimenteren. Samen zetten we uitdagingen om in vernieuwende ideeën en projecten. Vervolgens ontwikkelen we producten of diensten die mensen aanzetten op nieuwe manieren cultuur te beleven en te ontdekken in hun lokale omgeving. En zo sterker te staan in een digitale samenleving.