Theatergame Play maakt middelbare scholieren warm voor theater

cc/gc
6
16/05/19
Deel dit artikel:

Op 28 mei lanceert [ew32] Play, een game rond theaterbeleving voor leerlingen middelbaar onderwijs. Het zaadje voor dit experiment werd gelegd tijdens onze allereerste Zomeroproep. Waarom is het digitale theaterspel Play een must bij schoolvoorstellingen? En hoe kwam dit experiment van cc Kruispunt en Cultuurconnect tot stand? Caroline Vansteelandt aan het woord.

Digitaal theaterspel Play

Het zaadje dat Caroline (cc Kruispunt) plantte tijdens de eerste Zomeroproep van Cultuurconnect in 2016, is uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen digitaal theaterspel. Caroline is nog steeds fier op haar baby: “Het leuke aan het spel is dat leerlingen op een totaal andere manier voorbereid worden. Al gamend komen ze met vele facetten van het theater in aanmerking. Het spel is gelinkt aan een specifieke voorstelling, een belangrijke meerwaarde. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren die niet zo geïnteresseerd zijn in theater er toch een ander beeld van krijgen. Ze voelen zich betrokken en uitgedaagd.”

“Ik kreeg van de jeugdige spelers en hun leerkrachten vooral positieve reacties tot nu toe. Een cultuurcentrum kan heel snel aan de slag met Play. [ew32] bereidt het spel goed voor en bepaalt 8 locaties waar het spel gespeeld wordt. De locaties liggen in en buiten het cultuurcentrum. Het enige wat je nog moet doen, is wat ruimte in je cultuurcentrum vrijmaken en contact maken met de externe locaties, bijvoorbeeld met de Kringwinkel. Dit verloopt meestal vlot. Zij zien dit ook als een kans om een doelgroep over de vloer te krijgen die anders niet gemakkelijk in hun winkel komt.”

Op 28 mei maken (jeugd)programmatoren tijdens een spelsessie in cultuurhuis de Warande gratis kennis met Play. Een groep jongeren speelt de game en wordt zo meegenomen voor en achter de schermen van theater. Wil je er graag bij zijn? Check het programma en schrijf je in via de website van ontwikkelaar [ew32].

Teaserafbeelding voor het theaterspel met leerlingen die het schaduwspel spelen.

Van idee tot digitaal theaterspel voor middelbare scholieren

Vóór hun deelname aan de projectoproep van Cultuurconnect in 2016, zag de scholenwerking van cc Kruispunt er hetzelfde uit als van alle andere cultuurcentra. Caroline: “Ik stelde vast dat de schoolprogrammering overal nog op dezelfde manier gebeurde als pakweg 20 jaar geleden. Scholen worden uitgenodigd op theater- en filmvoorstellingen en als voorbereiding krijgen de leerkrachten vaak een lesmap.”

Caroline stelde zich hier vragen bij. “Ik merkte dat leerlingen van het middelbaar onderwijs vaak niet voorbereid waren en zelfs niet wisten wat ze hier kwamen doen in de schouwburg. Was de klassieke lesmap voorbijgestreefd? Konden we met digitale interventies meer betrokkenheid bij de jongeren creëren?” 

Toen ze vernam dat Cultuurconnect een oproep deed om uitdagingen in te dienen, zag ze haar kans schoon. “Cultuurconnect bestond toen net en lanceerde haar eerste oproep. Als klein cultuurhuis vond ik dat we ervoor moesten gaan en een voorstel indienen rond schoolprogrammering. Ik toetste dit af met mijn collega die instaat voor de schoolprogrammering. Ook zij vond dat we deze kans niet links konden laten liggen.” 

Dergelijke experimenten zorgen ervoor dat ook kleine centra echt innovatie kunnen omarmen, dat ze er niet alleen voor staan en voldoende begeleiding krijgen.
Caroline Vansteelandt (cultuurfunctionaris & directeur cc Kruispunt)

Vandaag kijkt Caroline met een warm gevoel terug op het experiment. “Het was fantastisch om samen rond onze uitdaging te werken met een groep enthousiaste mensen van Cultuurconnect. Het leukste was het proces: proberen, vallen, opstaan en bijleren. We hebben ook graag samengewerkt met externe partners, zoals het In Flanders Fields Museum en [ew32]. Die laatsten brengen nu het theaterspel op de markt. Dat doet me plezier. Een minpuntje was wel dat de experimentfase lang duurde doordat het toen nog de eerste experimenten waren van Cultuurconnect. Maar als de goesting en het enthousiasme er zijn, dan maak je graag tijd. Alleen met ons cultuurcentrum hadden wij die weg niet kunnen afleggen.”

Heb jij ook zin om te experimenteren samen met Cultuurconnect rond een digitaal thema? Dien jouw uitdaging in tijdens onze Zomeroproep 2019.

Theatergame Play vs. theatergame Voor De Show

De theatergame Play is gericht op het secundair onderwijs. Cultuurhuizen kunnen deze dienst afnemen bij [ew32]. Het spel speel je in en rond het cultuurcentrum. Play is niet te verwarren met theatergame Voor De Showgericht op het lager onderwijs. Deze voorbereidende game wordt gespeeld in de klas en is momenteel volop in ontwikkeling door Cultuurconnect.

Auteur

Evi Gillard

Productmanager Beleving en Inspiratie