Veelgestelde vragen over het e-boeken uitleenplatform

Hoe tekent mijn bib in voor de e-boekendienst?

Jouw bibliotheek ontving in maart 2020 een offerte op maat per post. Intekenen kan nog tot 15 september met een mailtje aan servicedesk@cultuurconnect.be. Je tekent in voor een periode van 6 jaar. Het platform wordt midden september 2020 gelanceerd.

In de loop van september 2020 ontvangen bibliotheken die nog niet intekenden een overeenkomst om in te stappen in 2021. Wie die ondertekend terugstuurt, kan dan instappen voor 5 jaar.

Wat is het verschil tussen intekenen voor 6 en voor 5 jaar?
Tot en met 15 september kan je intekenen voor 6 jaar. De overeenkomst loopt vanaf de lancering midden september 2020 tot midden september 2026. Voor 2020 wordt de kost a rato aangerekend (3,5 maand).

Vanaf september kan je intekenen voor 5 jaar. Je ontvangt in de loop van september ontvang je hiervoor een voorstel van overeenkomst. lanceert de dienst dan in 2021 op een moment naar keuze. Het contract eindigt midden september 2026, tegelijk met de contracten van bibliotheken die intekenden voor 6 jaar.

Let op! De prijs voor 5 jaar ligt hoger met € 790 vaste kost + € 155,80 per 1.000 inwoners (incl. btw). Voor 6 jaar is dat € 790 + € 134,50 per 1.000 inwoners (incl. btw).

Wanneer gaat de dienst van start?
Midden september 2020 lanceren we de e-boekendienst voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Deze timing legden we vast in overleg met de werkgroep E-boeken, leverancier Bibliotheca (cloudLibrary-platform) en Standaard Boekhandel.

Ondertussen werken we verder aan een stabiele oplossing die gebruiksvriendelijk is voor alle partijen. Er staan nog enkele uitdagingen op de plank, zoals de koppeling met het systeem van Centraal Boekhuis (de databank met alle Nederlandstalige bronbestanden van e-boeken). Zo kunnen uitgevers nieuwe titels steeds vlot vrijgeven voor aankoop.

Waarom lanceren we (pas) midden september?
De e-boekendienst kan pas midden september gelanceerd worden omwille van een technisch probleem. Het doorsturen van de e-boekbestanden van de uitgevers, over het Centraal Boekhuis, naar Bibliotheca is complexer dan oorspronkelijk ingeschat. Er is een bijkomende firma aan het werk gezet om die doorstroming in de back office op goede manier te realiseren. Die back office moet goed en betrouwbaar zijn, zodat het voor uitgevers makkelijk is om in te stappen in de dienst en om nieuwe titels door te geven voor opname in het aanbod. 

Hoeveel moet ik betalen in 2020 voor de dienst?
Voor 2020 factureert Cultuurconnect uiteraard a rato van het aantal maanden dat de e-boekendienst effectief gebruikt kon worden door de bibliotheekleden.

Wanneer kan ik instappen voor 5 jaar?
Vanaf september 2020 starten we de procedure op voor een instap in 2021. Je ontvangt dan een overeenkomst met aangepaste prijzen. We bezorgen in principe alle bibliotheken die niet intekenden voor de lancering een aangepaste overeenkomst.

Wat kan ik communiceren naar mijn publiek?
Bekijk en download al het beschikbare promotiemateriaal.

Cultuurconnect plant een perscampagne naar aanleiding van de lancering in september. We veronderstellen dat de perscampagne voldoende belangstelling zal krijgen in diverse media om het publiek te bereiken. Aanvullend is het zeker mogelijk dezelfde boodschap door jouw schepen te laten geven voor de lokale of regionale media, aangevuld met praktische info over jouw bibliotheek. We bezorgen de bibliotheken tijdig promotiemateriaal, zowel gedrukt als digitaal.

Bibliotheken die een tekst moeten insturen voor tijdige publicatie in het stedelijke of gemeentelijke infoblad, vinden hieronder een tekst en twee beelden.

Hoe zal de collectie eruitzien?

De startcollectie bevat zo'n 3000 titels van toegankelijke fictie en non-fictie voor volwassenen, met een mix van spannende en romantische boeken, literaire en populaire romans. Het aantal licenties dat per titel wordt aangekocht is afhankelijk van het aantal bibliotheken dat intekent, het aantal inwoners waar ze samen voor staan, de vraag van het publiek en populariteit. 

Zitten er ook recente boeken in het aanbod?
We zijn daarin afhankelijk van de uitgevers. Eén uitgever geeft principieel geen boeken jonger dan 6 maand, de andere bieden ook recenter materiaal aan, sommige zelfs hun hele fonds inclusief nog te verschijnen boeken.

In de collectievorming vinden we in elk geval een goede mix belangrijk. Zowel actuele als wat oudere titels moeten erin, zodat de bibliotheek zijn leden leidt naar een interessante collectie met goede titels, los van de hype van het moment.

Zitten er ook audioboeken in de collectie?
Niet van bij de start. Ook voor audioboeken moeten er specifieke onderhandelingen gevoerd worden met elke uitgever afzonderlijk. De werkgroep neemt dit thema op, samen met de leverancier, na de start van de dienst.

Hoe groot zal de collectie zijn?
De startcollectie zal bestaan uit ca. 3000 titels met daarin een volwassen fictie, non-fictie en Engelstalig aanbod. We streven naar een goede mix tussen meer recente titels en oudere werken. Hoeveel exemplaren we per titel aankopen zal verschillen per titel en uiteraard ook afhangen van het aantal deelnemende bibliotheken. 

Kan een bib zijn reeds aangekocht e-boeken laten opnemen in de e-boekendienst?
Voorlopig niet, maar eenmaal de dienst vlot loopt nemen we dit op, samen met de leverancier. Dit vergt aparte onderhandelingen met de uitgevers. In de tussentijd is het zeker zinvol dat je bib de werking met e-boeken op e-readers verderzet, bijvoorbeeld als kennismaking met e-lezen.

Wie zijn de collectievormers?Collectievormers foto's(van links naar rechts)
Joris Gielen is collectievormer fictie in de Turnhoutse bibliotheek. Ook voor de e-boekencollectie ontfermt hij zich over de fictie voor volwassenen.
Catherine Vanheusden doet collectievorming Engelstalige fictie, smart thinking en muziek in Muntpunt (Brussel). Voor de e-boeken is ze collectievormer Engelstalige literatuur.
Tom Verhelst is in de bib van Brugge coördinator filialen en verantwoordelijk voor de collectievorming informatief volwassenen (Landen, Wetenschap-Techniek, Samenleving), strips en grote letter. Hij neemt de non-fictie in de e-boekencollectie voor zijn rekening.

Via de nieuwsbrief E-boeken laten we je zo snel mogelijk weten welke titels in de startcollectie zitten. 

Hoe werkt het e-boeken uitleenplatform?

Hoe gebruik ik als bib deze dienst?
Bibliotheekprofessionals gebruiken net als de bibliotheekleden deze dienst via hun Mijn Bibliotheek-profiel. We streven ernaar om in de collectie een aantal gratis e-boeken op te nemen waarmee je voluit kunt oefenen en die je kan gebruiken om de basisprincipes uit te leggen aan je publiek.

Kan de bibliotheek zijn e-readers ook inzetten voor deze dienst?
Je kan uiteraard ook boeken plaatsen op je e-readers en die uitlenen. Je doet dit best samen met de lener via het Mijn Bibliotheek-profiel.

Op welke toestellen zullen de e-boeken gelezen kunnen worden?
De e-boeken zullen beschikbaar zijn op tablet, smartphone, computer en de meest courante e-readers zoals Kobo, Tolino en Vivlio.

Ontvangen we ook uitleg over hoe het werkt?
Zodra er de Nederlandstalige versie van cloudLibrary er is maken we een handleiding. Daarnaast bevatten de applicaties links naar Engelstalige ‘tutorials’. De ervaring leert dat cloudLibrary heel intuïtief werkt. Wees wel klaar om extra hulp te bieden bij het plaatsen van e-boeken op een e-reader aan bibliotheekleden die niet gewoon zijn applicaties te installeren op hun computer.

Hoe ontdekt mijn publiek de dienst online?
Cultuurconnect voorziet tegen eind augustus een voorbeeldpagina met meer uitleg over het gebruik van cloudLibrary die je kan overnemen in je bibliotheekwebsite. Vanop die pagina leid je je leden naar cloudLibrary.

De titels in de e-boekendienst worden ook allemaal opgenomen in catalogus met een link naar het boek in de online versie van cloudLibrary.

Terug naar de pagina over het e-boeken uitleenplatform