Livestreaming

Voorstellingen streamen naar woonzorgcentra met interactie tussen verschillende publieken

 

In 't kort

Hoe kunnen we minder mobiele mensen via digitale technologie een unieke cultuurbeleving bezorgen? Hoe laten we hen deel worden van het Warandepubliek? We testten het uit met twee experimenten in het Woonzorgcentrum De wending en met De warande in Turnhout.

Experiment 1 - Slumberland van Zonzo Compagnie - 14 februari

 

 

Slumberland is een filmisch-muzikale tocht door de nacht. De live gebrachte songs van An Pierlé en Fulco Ottervanger en de filmbeelden van Nathalie Teirlinck verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten.

Zo’n 100 leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar zagen de voorstelling in De Warande. In woonzorgcentrum De Wending bekeek 1 klasje samen met 20 rusthuisbewoners de captatie van Slumberland. Zowel vóór als na de voorstelling gingen beide publieken (op beide locaties) in gesprek met elkaar via een live connectie. Ze maakten kennis, vertelden elkaar wat ze ervan vonden en de bewoners stelden vanuit de cafetaria vragen aan de muzikanten in de Warande.

Experiment 2 - Gedeelde Smart: Levenslappen en smartliederen - Jan Desmet, Lien Van de Kelder en Pieter-Jan Desmet - 21 april

 

Gedeelde Smart, met smartlappen en levensliederen, laat je proeven van wat er zich in de marge van het leven afspeelt. Niet enkel de klassiekers uit vervlogen tijden, ook enkele minder bekende pareltjes worden overtuigend gebracht.

In de cafetaria van het woonzorgcentrum werden de bewoners onthaald zoals in een cultuurcentrum: met een rode loper, gescheurde kaartjes en een publieksopwarmer. Op groot scherm zagen de bewoners het publiek in de Warande plaatsnemen in de zaal. Het Warandepubliek genoot van het optreden, de rusthuisbewoners volgden de livestream. Jan Desmet heette ook hen welkom en sprak hen enkele keren aan tussen de nummertjes door. Nadien gingen de bewoners - via Google Hangouts - in gesprek met Jan Desmet en Lien Van de Kelder.
 

Het projectteam 

Gijs Van Doorn, Mieke Mermans, An Joseph,  Bert Heylen & Tom Landeloos (de Warande, Turnhout), Ann Gaukema (WZC De Wending), Evi Gillard, Carla Martens en An Vanlierde (Cultuurconnect).
 

Chocoladetaart met opschrift Topteam

Uitdaging

We testen livestreaming uit en verkennen de meerwaarde voor zowel (het publiek van) het cultuurcentrum als (het publiek van) het woonzorgcentrum in Turnhout.

  • Hoe doe je dat, livestreamen? Wat komt er technisch bij kijken?

  • Via welke platformen stream je best?

  • Wat mag dat kosten?

  • Hoe zit het met auteurs- en uitvoerdersrechten?

  • Waarom livestreamen, welke meerwaarde kan je daarmee creëren?

  • Is live streaming bruikbaar voor publieksverbreding of voor interactie met publieken op diverse locaties? En welke doelgroepen zijn interessant?

  • Welke gevolgen heeft dit voor de makers en het ‘product’? Zijn nieuwe creatie-vormen of cocreatie aangewezen?

Ontdek ook ons inspiratiebord over livestreaming.

scene gefilmd met camera©Matthias Blonski

Ambitie

Van nitwit tot allesweter. Als we die curve kunnen afleggen, mogen we tevreden zijn. En aangezien we de sharing-gedachte hoog in het vaandel dragen, delen we die opgebouwde kennis met veel plezier. Als we even luidop dromen, wordt streamen voor heel wat cultuurhuizen een evidentie en genieten zo nóg meer mensen van cultuur.

scene gefilmd met smartphone©Aileni Tee

Hoe het allemaal begon

Lien Van Ballaer (De warande Turnhout) pitchte haar idee, na onze projectoproep midden 2016.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws en inspiratie van Cultuurconnect. Uitschrijven kan op elk moment.