Detail van een houten doos waarp 'fragile' staat.

Vlaamse IBL-ondersteuning vanaf 2018

In het kader van de overheveling van de persoonsgebonden bevoegdheden van de provinciebesturen, zal Cultuurconnect vanaf 1 januari 2018 de ondersteuning van...

Coder event voor meisjes waarop meisjes bezig zijn met het bouwen van robots

Dossier | Lokale besturen en de digitale transformatie

De digitale transformatie is veel meer dan een technologische vernieuwing, ze is onze samenleving grondig aan het veranderen.

Gwendolien Sabbe van Cultuurcentrum De Spil met VR bril

Digitale kunsten dagen het cultuurcentrum uit

Interview met Gwendolien Sabbe, programmator humor, circus en digitale kunsten (CC De Spil)

Microscoop waar iets groens onder ligt.

Ruimte voor innovatie en experiment

Voor overheden op alle niveaus is het belangrijk om experts, bedrijven, organisaties, individuele burgers aan te zetten tot experiment om samen de duurzame...

Alleleden van het expertenteam EBS in een productdemonstratie.

Kom jij het expertenteam voor het eengemaakt bibliotheeksysteem versterken?

Tijdens de gunningsfase van het eengemaakt bibliotheeksysteem werd het projectteam geflankeerd door experten, een 30-tal bibliotheekmedewerkers die feedback...

Bieblo

Kinderen kiezen boeken aan de hand van afbeeldingen


In 't kort

In de nieuwe Krookbibliotheek in Gent zullen kinderen van 7 tot 11 hun boeken op een nieuwe manier kunnen kiezen. Door enkele afbeeldingen naar links (vind ik niet leuk) of rechts (vind ik leuk) te swipen, krijgen ze boekensuggesties. Die boeken zijn op dat moment aanwezig in de bib en zijn dus hapklaar leesvoer!
 

Een gezicht van iemand die lacht en van iemand die boos kijkt

 

Het projectteam

Het projectteam zindert van energie om van Bieblo een succes te maken. Bieblo - in de wandelgangen ook wel "kinder tinder" genoemd - wordt gemaakt door Carole Gheysen, Rita Van Damme en Marino De Wilde (Bibliotheek Gent) en Klaar Leroy, Abel Ruiz-Vasquez, Koen Vandendriessche en Gwenny Vlaemynck (Cultuurconnect).
 

Het Bieblo projectteam

 

De uitdagingen

  • We willen kinderen van 7-11 jaar een intuïtieve en leuke ingang naar de bibliotheekcollectie bieden.
  • Bieblo wil kinderen prikkelen om  boeken te ontdekken, die voor hen zijn ‘uitgekozen’. Ze overwinnen hun eventuele drempelvrees om zelf de collectie te doorzoeken.
  • Bieblo is bedoeld voor gebruik in de bibliotheek zelf: enkel boeken die op dat moment aanwezig zijn, worden gesuggereerd.
     
handen die foto's vasthouden

 

De ambitie

We zetten Bieblo zó op dat het opschaalbaar is naar elke bibliotheeklocatie in Vlaanderen. De API van Bibliotheekportalen vormt namelijk de basis voor Bieblo. Elke aangesloten bibliotheek kan dus technisch gezien over een eigen Bieblo beschikken. Het project Bieblo heeft "een voor- en een achterkant". De voorkant is zichtbaar op mobiele schermen in de bibliotheek. De achterkant, een admin-gedeelte, laat toe dat bibliotheekmedewerkers Bieblo op hun eigen bibliotheek afstemmen: van welke zoektermen en welke afbeeldingen maakt Bieblo (aan de voorkant) gebruik?
 

Uitzicht vanuit De Krook bibliotheek

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws en inspiratie van Cultuurconnect. Uitschrijven kan op elk moment.

Meer info bij
Sara Logghe
Projectmanager R&D
+32 2 213 10 20 (onthaal)
+32 485 927193