Digitale kinderboeken - Fundels

E-boeken voor kinderen met animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen 

Link naar meer info over digitale kinderboeken, Fundels. (Beeld uit animatiavideo over Fundels: twee kindjes zitten in de bib op een tablet en lezen een interactief e-boek.)
Wat zijn Fundels?

Kinderen komen steeds vaker in contact met digitale toepassingen, maar jammer genoeg zijn deze niet altijd even kwalitatief. De digitale interactieve kinderboekjes van Fundels vormen een mooie aanvulling op het aanbod voor kinderen in bibliotheken. Met deze digitale boekjes leren kinderen spelenderwijs lezen.  

Bibliotheken met een abonnement kunnen de digitale boekjes gratis aanbieden in de bibliotheek op tablets en computers. Bibliotheekgebruikers mogen 7 gratis boekjes huren gedurende 4 weken voor thuisgebruik via een eigen apparaat, waar en wanneer ze maar willen.

Functionaliteiten: Wat kan de gebruiker doen met Fundels?

Fundels prentenboeken

Fundels AVI-boeken

Fundels met RFID-lezers en rugzakjes

Bestaande prentenboeken komen tot leven op een interactieve manier voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC.

De pagina voor gebruikers van prentenboekjes: Bibliotheek.be 

Lezers tussen 6 en 10 jaar oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen. Er is een volgsysteem voorzien voor leerkrachten, zorgjuffen en logopedisten. De AVI-boekjes zijn beschikbaar in de AppStore voor op tablets en online.

Ga naar de pagina voor gebruikers van AVI-boekjes: Bibliotheek.be

Fundels met RFID-lezers en rugzakjes is een uitdovend model. Het gebruik wordt nog ondersteund maar er kunnen geen nieuwe RFID-lezers meer worden aangekocht. Boekjes kunnen wel nog worden besteld.

Fundels prentenboeken: lachend monstertje (oranje) met tekst 'prentenboeken' Lachend monstertje met tekst 'avi-boeken'. Rugzakje met lachend monstertje en boekjes die erin zitten.

Prijs

De kostprijs van een licentie voor Prentenboeken of AVI-boekjes is 217,80 euro per jaar inclusief btw + 0,0242 euro inclusief btw per inwoner (inwoneraantal genomen op 1 januari van het jaar voordien, zoals gepubliceerd in het Staatsblad). Bereken de kostprijs voor jouw bib: xlsx bestandRekenmodule Fundels 2018.xlsx (134 kB)

Wie Fundels Prentenboeken én Fundels AVI-boeken wil aanbieden betaalt twee keer dit bedrag.

 

Hoe abonneer ik mijn bib op Fundels?

 1. Ga naar de Fundels-bestelsite.  
 2. Meld je eerst aan met je Mijn Bibliotheek administratie-login.
  Login kwijt? Paswoord vergeten? Mail naar helpdesk@cultuurconnect.be.
 3. Klik op 'naar catalogus' en kies de producten die je wil bestellen.
 4. Je krijgt een overzicht van je bestelling en van het facturatiebedrag.
  Het factuurbedrag is pro rata het aantal resterende maanden van het jaar waarin je bestelt. Bestel je in mei, dan betaal je dus nog voor 7 maanden.
 5. Je bestelling wordt bevestigd door Cartamundi.
 6. Van Cultuurconnect krijg je binnen de 5 dagen een code voor intra muros-gebruik (5 tablets of PC’s).
 7. De bevestigingsmail linkt naar de Fundels-handleiding voor de gebruiker & bib.
 8. Je krijgt kort na de eerste bestelling affiches , flyers en stickers toegestuurd. Daarnaast zijn logo's, banners... voorzien voor wie zelf aan de slag wil.
 9. De bestelbon bezorg je aan Cultuurconnect. Kort na de bevestigingsmail ontvang je van Cultuurconnect de factuur.

Licenties verlengen en opzeggen

Licenties worden stilzwijgend verlengd op jaarbasis. De facturen voor verlengingen worden in maart van het betreffende jaar toegestuurd. Dit moet je ten laatste op 10 december van het lopende kalenderjaar doen met een mail naar info@cartamundi-digital.com en helpdesk@cultuurconnect.be.  Gelieve bij opzeg van Fundels met RFID-lezers en rugzakjes ook de identificatienummers op de RFID-lezers mee te geven, zodat de juiste lezers gedesactiveerd kunnen worden.

Lees de gebruikersvoorwaarden. 

Handleiding voor bibs die Fundels aanbieden

Elke bibliotheek die intekent op een Fundels-licentie, mag onbeperkt Fundels aanbieden op 5 eigen toestellen van de bibliotheek. Hiervoor krijg je kort na je bestelling van Cultuurconnect een code opgestuurd en een stappenplan om de code te activeren. 

 1. Zet de app van Fundels prentenboeken of van Fundels Avi standaard open op de tablets en computers in de kinderhoekjes. Voor Fundels prentenboeken kan dat op pc's en/of iOS/Android-tablets. Voor Fundels AVI kan dit op iOS tablets en op pc's. 
 2. Zorg ervoor dat je baliemedewerkers goed geïnformeerd zijn. Hoe installeer je de Fundels-app? Hoe moet je inloggen? Welke rechten heb je als gebruiker? Bekijk de handleiding voor  gebruikers en bibliotheekpersoneel en leg ze ergens in de buurt.
 3. Laat baliemedewerkers mensen met kinderen aanspreken over Fundels en help mensen bij het downloaden van de app, het inloggen in hun Mijn Bibliotheek-profiel en het lenen van hun eerste boekje.
 4. Besteed aandacht aan Fundels bij het inschrijfmoment voor nieuwe leden.
 5. Spreek naast ouders ook andere organisaties aan om Fundels op te nemen in hun workshops en informatiebundel voor gezinnen en leerkrachten, bijvoorbeeld Kind & Gezin, leerkrachten, landelijke kinderopvang… 

Hoe promoot ik Fundels in de bib?

Een digitale collectie is moeilijk zichtbaar te maken in de fysieke bibliotheek. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat mensen weten dat je Fundels aanbiedt. Zorg ervoor dat je voldoende communiceert over Fundels. 

Fundels kun je het best promoten door het te laten zien aan ouders en kinderen, en ze er mee te laten spelen in de bib. Elke bib met Fundels kan een eigen toegangscode aanvragen bij support@fundels.com. Met die toegangscode kan de bib op vijf toestellen onbeperkt Fundels downloaden. 

Stickers op boekjes waarvan een Fundel bestaat

Kleef stickers op de boekjes waar een Fundel van bestaat. De gebruiker weet zo dat er ook een app bestaat waarin hij het boekje kan lezen. Wie stickers wil, kan er bijbestellen op de Fundels-bestelsite. Je kan de stickers ook zelf afdrukken.

Flyers en affiches  

Flyers en affiches zorgen voor de zichtbaarheid van Fundels in de bib.  
Een tip voor bibliotheken die nog Fundels met rugzakjes gebruiken naast de volledig digitale Fundels: steek altijd een flyer in de rugzakjes bij het uitlenen: zo leren ze het nieuwe uitlenen via Mijn Bibliotheek kennen.​

Bij je eerste bestelling ontvang je een pakket flyers en affiches. Wie meer flyers en affiches wil, kan bijbestellen via de Fundels-bestelsite of alles zelf afdrukken:

Wil je liever zelf promotiemateriaal creëren voor Fundels? Dat kan! Hier kan je de logo's en afbeeldingen van Fundels downloaden:

Of download een communicatiecampagne om Fundels te promoten bij ouders die op vakantie gaan: 

Fundels promotiefilmpje

Wil je je gebruikers laten kennismaken met Fundels via je website, nieuwsbrieven of sociale media? Gebruik dan het promotiefilmpje.

Wil je uitleggen aan gebruikers hoe Fundels werkt. Gebruik dan dit instructiefilmpje met praktische info.

Nieuwsbrieven

Vermeld Fundels regelmatig in je nieuwsbrieven voor gelegenheden als het nieuws schooljaar, schoolvakanties... 

Fundels webpagina

Link door naar de Fundelspagina vanop de homepagina van je bibliotheekwebsite. Een goed voorbeeld is de Fundelspagina van Bib Sint-Niklaas.
Je kan op je eigen site, blog of in je nieuwsbrief verwijzen naar landingspagina's op bibliotheek.be van Fundels prentenboeken en over Fundels AVI.  Daar staat de voornaamste info voor de eindgebruiker. 

Fundels promoten via 'Mijn Bibliotheek' 

Via Mijn Bibliotheek-administratie kan je een welkomstboodschap instellen om je leden erop attent te maken dat hun bibliotheek Fundels heeft. Hoe je zo'n boodschap moet aanmaken, lees je in de handleiding (vanaf p.9).  Cultuurconnect maakte een voorbeeld van zo'n welkomstboodschap dat je kan bewerken en gebruiken voor jouw bibliotheek.

Rapportering Fundels gebruikscijfers

Rapporten over het gebruik van Fundels in je bibliotheek kan je opvragen via de admin-module van Mijn Bibliotheek.  
De cijfers krijgen elke eerste dag van de maand een update. In het 'rapportering'-menu links kies je 'Fundels prentenboeken' of 'Fundels AVI'. Je kan 2 rapporten genereren:

 1. Via de actie 'fundels prentenboeken/AVI licenties bekijken' kan je zien hoeveel actieve gebruikers je hebt, en hoeveel gebruikers je nog beschikbaar hebt.
 2. Met de actie 'fundelsprentenboeken/AVI lezen (thuisgebruik) kan je zien hoeveel boekjes jouw gebruikers al hebben geactiveerd.

Fundels dienstleider: Gwenny Vlaemynck

Heb je een vraag? Dien ze in via de online helpdesk van Cultuurconnect. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Stuurgroep Collectie

De Stuurgroep Collectie bespreekt projecten en thema’s in verband met collectiemanagement op Vlaams niveau.

Nieuwsbrief Fundels

Ontvang 3 keer per jaar alle nieuwtjes over Fundels, maar ook tips, materiaal en ideeën om ermee aan de slag te gaan. Uitschrijven kan op elk moment.

Button met tekst: blijf op de hoogte.