E-boeken

stempel opschalingeen overkoepelende Vlaamse e-boekendienst, waarop bibliotheken kunnen intekenen

Er liepen bij Cultuurconnect verschillende proefprojecten rond e-boeken, om de verschillende mogelijkheden af te toetsen bij verschillende doelgroepen. Het uiteindelijke doel was zicht te krijgen op de noden en wensen bij alle partijen (bibgebruikers, bibs, uitgeverijen ...), om van daaruit te starten met een dienstverlening rond e-boeken waar alle bibliotheken gebruik van kunnen maken. De aanbestedingsprocedure is op 26 april 2018 van start gegaan. We mikken op een gunning in oktober of november 2018. 

Met het project Odile testten we of we met e-boeken senioren aan het lezen kunnen houden. Een e-boekendienst kan een goede oplossing zijn voor ouderen die minder mobiel worden. In dit project werkte de bib van Oostende met een e-boekendienst met Engelstalige boeken, aanbesteed in een samenwerking met de bibliotheken van Roeselare, Gent, Mechelen en Muntpunt.

Bibliotheek Oostende brengt de e-boeken naar senioren via individuele contacten met hun leden en via workshops. Ze werkten hiervoor samen met ergotherapeuten en met studenten van Hogeschool Gent. Drie teams van studenten maatschappelijk werk maakten hun eindwerk over Odile. Zij onderzochten hoe je meer senioren kan bereiken en hoe je rond die senioren een netwerk kan bouwen om hen blijvend te ondersteunen bij het e-lezen.

Met de juiste begeleiding zijn senioren snel weg met lenen en lezen van e-boeken. Ze zien de meerwaarde in van e-boeken: lichter in de hand, aanpasbaar lettertype... Senioren zijn graag bereid elkaar hiermee te helpen. Er zijn tal van organisaties en verenigingen die kunnen ondersteunen bij de uitbouw van een netwerk rond senioren. We merkten tijdens dit project veel honger naar Nederlandstalige e-boeken.

Voor een ander pilootproject bieden de bibliotheken van Roeselare, Gent, Mechelen en Muntpunt samen een kennismakingsselectie van e-boeken aan, dat ze kozen uit een breed aanbod van beschikbare Engelstalige e-boeken. Bovendien maken ze hun collecties toegankelijk voor elkaars leden: ook die vorm van samenwerking is deel van het project.

En nu?

Op basis van deze projecten en bijkomend onderzoek kan Cultuurconnect in de toekomst een overkoepelend Vlaams e-boekensysteem uitbouwen. Cultuurconnect besteedt een e-boekendienst aan volgens het single use model om zo snel mogelijk een Nederlandstalig aanbod met e-boeken in de bibliotheken te kunnen lanceren. Dit model is erg geschikt voor senioren, omdat de bibliotheek binnen dit model de dienst gratis kan aanbieden.

Bibliotheek Oostende bereidt een plan van aanpak voor om senioren systematisch te benaderen, en netwerken rond hen te bouwen of te activeren die hen kunnen ondersteunen. Ze verwerken hierin de input van de ergotherapeuten en de eindwerken van de studenten. Dit plan van aanpak stellen we beschikbaar voor alle bibliotheken bij de lancering van de gemeenschappelijke e-boekendienst in 2019.

Indicatieve prijs

De prijs kennen we bij de intekening begin 2019. De start van een werkende e-boekendienst is afhankelijk van de planning met de leverancier. Je kan je wel al voorbereiden.

(Her)Bekijk de presentatie vanop Café Connect

 

 

l5jVjhDgzUXukc17kRdtrnaEWmU01Vm_1lyuPRBkIn de onderwijspraktijk: met jongeren werken rond digitaal lezen

Samen met de bibliotheken van Beringen, Bilzen en Westerlo zochten we dan weer uit of lezen in het onderwijs ondersteund kan worden met een aanbod van digitale boeken. We hielpen leerkrachten gebruik te maken van het Nederlandse e-boekenplatform KB. We testten de technische stabiliteit, de ervaring van het digitaal lezen, de gebruikservaring en de content van het platform en toetsten ook de betalingsbereidheid af. Tijdens dit experiment ontwikkelden we een promovideo voor leerkrachten en een uitgebreide lesvoorbereiding met bijpassende animatievideo voor leerlingen secundair onderwijs.

Digitaal lezen slaat wel aan in de onderwijspraktijk, maar niet bij alle leerkrachten en bij alle leerlingen. Het Nederlandse e-boekenplatform bleek op verschillende vlakken een geschikt platform voor dit project. Het biedt e-boeken aan in multiple use, zo kunnen meerdere scholieren hetzelfde boek tegelijkertijd lezen. Dit experiment met digitaal lezen in de klas motiveert leerlingen om (meer) te lezen en werkt ook leesbevorderend voor jongeren die minder makkelijk naar een echt boek grijpen (bijvoorbeeld jongens in beroeps- of technisch onderwijs).

Het papieren boek blijft wel aantrekkelijk voor vele scholieren. Digitaal lezen is fysiek vermoeiender, lezen op de smartphone wordt onderbroken door meldingen, maar ook opslagruimte op het toestel, de wifi-verbinding op school of een beperkte schermtijd van de ouders spelen mee. Verder was het platform niet voldoende gebruiksvriendelijk en technisch stabiel. Uit panelgesprekken met leerkrachten die deelnamen aan het project bleek wel dat àlle leerkrachten het e-boekenplatform opnieuw als een tool willen gebruiken in de klas, hoewel er verbeterpunten zijn wat interface en collectie betreft.

En nu?

E-boeken in de klas wordt niet opgeschaald. Er volgt wel nog een evaluatie van dit project met de KB Nederland. Voor wie in de onderwijspraktijk met jongeren rond digitaal lezen wil werken, werkten we een bruikbare lesvoorbereiding uit, mét bijpassende animatievideo voor leerlingen.

(Her)Bekijk de presentatie vanop Café Connect

 

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates over de Vlaamse e-boekendienst

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam: je ontvangt enkel een e-mail als we iets te vertellen hebben. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring en de daarin omschreven verwerking van jouw persoonsgegevens. Uitschrijven is mogelijk op elk moment.