Antwerpse bibs over hun overstap naar Wise

20/10/21

Van 13 tot 20 oktober schakelde PBS Antwerpen over naar het eengemaakte bibliotheeksysteem (Wise), als laatste provinciale bibliotheeksysteem. De Antwerpse bibliothecarissen kijken vooruit en hopen op een versterkte samenwerking met andere bibliotheken door Wise. Het systeem moet innovatie stimuleren en komt de dienstverlening naar de klant ten goede. Het schaalvoordeel maakt onderhoud efficiënter en goedkoper. Hieronder lees je de reacties van 5 Antwerpse bibliothecarissen en snuif je de sfeer op in enkele fraaie beelden.

Bibliotheek Hulshout: klein maar dapper

Het kleine team van bib Hulshout bereidde zich met man en macht voor en ging maandag met een gezonde portie zenuwen live. De eerste dagen werken ze in teams van 2 om elkaar te helpen waar nodig. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om enkele wijzigingen in het reglement door te voeren. Tegelijk hopen ze dat Wise een goede basis vormt voor een toekomstige samenwerking met de bibliotheken van Herselt en Westerlo.

Behalve de voordelen voor onze leners, merken we als team dat de catalografie zelfs nog eenvoudiger is in Wise dan in Brocade, en dat het inschrijven van leners een pak sneller kan verlopen door de gezamenlijke database.
An Van der Borght (bibliothecaris Hulshout)

Bibliotheek Merksplas: volle kracht vooruit

Bib Merksplas combineert de overstap naar Wise met een aantal andere veranderingen, zoals een selfservice RFID, een vernieuwde inrichting en de oprichting van het samenwerkingsverband BibLiNK 23. 

Een bovenlokale insteek, bibliotheektechnisch ondersteund, dat is voor mij de grote troef van Wise.
May Geerts (bibliothecaris Merksplas)

Bibliotheek Mechelen: enthousiast en hoopvol

In Mechelen zijn ze opgetogen over de komst van Wise omwille van de betere administratieve processen aan de balie en de snellere invoer van boeken. Het voorbereidende werk was niet te onderschatten, maar ze kregen naar eigen zeggen een goede begeleiding door Cultuurconnect.

In Mechelen zijn we enthousiast als altijd. Al zal het wel even zoeken zijn eer iedereen zich volledig thuis voelt in Wise.
Roel Vandenbril (bibliothecaris Mechelen)

Bibliotheek Westerlo: met tijd en boterhammen

In de bibliotheek van Westerlo kijken ze uit naar een betere samenwerking met andere bibliotheken door Wise, maar ook naar evoluties zoals online betalen en online inschrijven. 

We kijken positief naar de toekomst en geven onszelf een jaar de tijd om te wennen aan het nieuwe systeem.
Steven Duyck (bibliothecaris Westerlo)

Bibliotheek Willebroek: de webinars bekijken en herbekijken

Alle bibliotheken samen op 1 systeem, da's geweldig. Je kan bijvoorbeeld vrij vlug zien in welke bibliotheek een boek uitgeleend is en tot wanneer. Wise kan alleen maar leiden tot een nog betere service voor onze bibliotheekgebruikers. 

Wise betekent een grote aanpassing voor het personeel. Heel handig daarbij zijn de webinars die je op eigen tempo kan bekijken en herbekijken. 

Verdere timing

Tijdens de laatste migratiegolf in 2022 stapt nog een aantal losse bibliotheken over naar het eengemaakte bibliotheeksysteem. De laatste golf loopt tot het voorjaar van 2023. Dan zijn alle Vlaamse en Brusselse bibliotheken aangesloten op Wise. 

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief Wise
 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Financiële verrekening IBL
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Kosten IBL: wie, wat, hoe?

    Hoe verloopt de financiële verrekening van IBL en wie is betrokken?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties