Detail van een houten doos waarp 'fragile' staat.

Vlaamse IBL-ondersteuning vanaf 2018

In het kader van de overheveling van de persoonsgebonden bevoegdheden van de provinciebesturen, zal Cultuurconnect vanaf 1 januari 2018 de ondersteuning van...

Coder event voor meisjes waarop meisjes bezig zijn met het bouwen van robots

Dossier | Lokale besturen en de digitale transformatie

De digitale transformatie is veel meer dan een technologische vernieuwing, ze is onze samenleving grondig aan het veranderen.

Gwendolien Sabbe van Cultuurcentrum De Spil met VR bril

Digitale kunsten dagen het cultuurcentrum uit

Interview met Gwendolien Sabbe, programmator humor, circus en digitale kunsten (CC De Spil)

Microscoop waar iets groens onder ligt.

Ruimte voor innovatie en experiment

Voor overheden op alle niveaus is het belangrijk om experts, bedrijven, organisaties, individuele burgers aan te zetten tot experiment om samen de duurzame...

Alleleden van het expertenteam EBS in een productdemonstratie.

Kom jij het expertenteam voor het eengemaakt bibliotheeksysteem versterken?

Tijdens de gunningsfase van het eengemaakt bibliotheeksysteem werd het projectteam geflankeerd door experten, een 30-tal bibliotheekmedewerkers die feedback...

Scholenplatform cultuureducatie

Leerkrachten vinden hun weg in het cultuureducatieve aanbod in Turnhout


In 't kort

De Warande en de Stad Turnhout bieden aan de scholen en leerkrachten uit de omgeving een eenvoudige, responsive website om gemakkelijk culturele activiteiten van Turnhoutse organisaties op te zoeken. Samen met CANON Cultuurcel, CultuurNet Vlaanderen en Cultuurconnect onderzoeken  we welke functionaliteiten nodig zijn zodat de oplossing beantwoordt aan de noden van leerkrachten (scholen) en cultuuraanbieders.

foto geverfde handen van kinderen

Het projectteam

Mieke Mermans, Andy Van Den Bliek en Lisa Maes (De Warande Turnhout), Nico Verhoeven en  Lut Mertens (Stad Turnhout), Katelijne Morreel en Julie Meiresonne (CultuurNet Vlaanderen), Sofie Donders en Jan Dierckx (CANONCultuurcel), Hannes Vanhaverbeke en Evi Gillard (Cultuurconnect).
 

foto met opschrift teamwork makes the dream work

Uitdagingen

Het project start met de onderzoeksvragen:

  • Hebben leerkrachten nood aan een responsive website of een andere oplossing om het cultuureducatieve aanbod van Turnhoutse cultuurorganisaties te kunnen raadplegen en filteren?
  • Hebben de Turnhoutse cultuurorganisaties nood aan een website waarop het cultuureducatieve aanbod gezamenlijk wordt gepresenteerd aan de scholen?

De oplossing die we ontwerpen beantwoordt aan behoeften van zowel leerkrachten en scholen als van cultuurpartners uit regio Turnhout:

  • Wat is een 'goed overzicht' van het cultuuraanbod voor scholen (permanent, periodiek, op datum, op maat?)
  • Wat zijn relevante en eenvoudige filters of parameters?
  • Volstaat het aanbod van de afgebakende organisaties (regio Turnhout)?
  • Hebben Turnhoutse cultuuraanbieders specifieke voorkeuren van een efficiënte aanpak, bijvoorbeeld een eenmalige invoer van gegevens over het aanbod, het hergebruik van die data in andere kanalen (cfr. invoer in uitdatabank en cultuurkuur),...?
     
foto van digitale beeldschermen

Ambities

Dit project is een kans en proeftuin om een specifieke lokale en regionale behoefte te analyseren en een oplossing uit te testen. Dit biedt inzichten voor Cultuurkuur.be, een platform voor de verzameling en ontsluiting van het cultuureducatieve aanbod voor scholen over heel Vlaanderen. CultuurNet Vlaanderen en CANONCultuurcel kunnen mits verder onderzoek overwegen of een aanpassing van cultuurkuur.be nodig en relevant is voor de lokale of regionale context.

 


 

Meer info bij
Evi Gillard
Projectmanager R&D
+32 2 213 10 20 (onthaal)
+32 472 22 97 54