Regio De Zuidrand meet digitale maturiteit: Philippe Davin vertelt

Bibliotheken
Podiumhuizen
12/04/23

Hoe ver staat cultuurregio de Zuidrand (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel) in hun digitale ontwikkeling? De 7 gemeenten namen deel aan de workshop "digitale maturiteit" van Cultuurconnect en meemoo, op initiatief van Philippe Davin (toen regiocoördinator van de Zuidrand, ondertussen cultuurcoördinator bij IVEBICA, Hemiksem-Schelle-Niel). Hoe ervaart hij de zelfvaluatietool rond digitale maturiteit en wat kan je er als regio uit leren?

Hoe heb je het verloop van de workshop ervaren?

Die verliep zeer vlot. Na een duidelijke en concrete inleiding gingen we meteen over tot het gezamenlijk invullen van de tool. Dit onder begeleiding invullen heeft volgens mij ook een sterke meerwaarde. Op die manier krijg je bijkomende toelichting bij bepaalde vragen en kunnen meteen de nodige nuances gesteld worden. Tijdens het invullen ontstaan tussen de deelnemers op basis van de vragen ook spontaan interessante conversaties en weerspiegelingen met betrekking tot de eigen werking.
 

Wat heb je hier als regio uit geleerd?

Zoals dat ook voor andere aspecten het geval is, zijn er binnen 1 cultuurregio vaak heel wat verschillen tussen de diverse partnergemeenten. Dat heeft niet altijd met de grootte van de gemeente te maken maar eerder met de schaal van bepaalde werkingen of de focus op bepaalde doelstellingen. Voor sommige gemeenten staat digitalisering van specifieke werkingen zeer hoog op de agenda. Het toont aan hoe je hier ook als intergemeentelijk samenwerkingsverband een belangrijke partner of stimulator in kan zijn. Al van bij de start van de workshop werden eerste ideeën en tips uitgewisseld.

Zou je de workshop aan andere regio's aanbevelen?

Absoluut! In eerste instantie omdat je hier als intergemeentelijke vereniging zeer eenvoudig op kan inspelen en het geen extra middelen vraagt. Dus waarom zou je het niet doen? Het is wel belangrijk om op voorhand de deelnemers goed te informeren en ze een duidelijke keuze te laten maken vanuit welk oogpunt/welke werking ze de tool invullen. Cruciaal om ook vooraf te communiceren is dat je niet op elke vraag een kant-en-klaar of helemaal sluitend antwoord hoeft te bieden. Er zijn namelijk aspecten waar je binnen de werking soms gewoon nog niet mee bezig bent of die niet zo eenvoudig te definiëren zijn. Maar de tool geeft bovenal een duidelijk beeld over welke mogelijkheden er liggen binnen digitalisering en kan een eerste aanzet zijn om nieuwe doelstellingen te formuleren.

Boek een workshop digitale maturiteit

Benieuwd wat de digitale groeimogelijkheden zijn van je organisatie? In een workshop van 2,5 uur zorgt Edith Leblanc (Cultuurconnect) voor hulp en advies bij het invullen van de zelfevaluatietool van meemoo rond digitale maturiteit. Samen maak je een scan van jouw huidige digitale werking. Je krijgt inzicht in hoe jouw organisatie scoort met betrekking tot digitale maturiteit en je krijgt meteen ook tips om je groeipunten te verbeteren. 

Boek een workshop

Deel dit artikel: