Digitale kranten en tijdschriften

Gopress: lees elke dag je krant & tijdschrift online of doorzoek het archief

Wat is Gopress voor bibliotheken?

Gopress is de online persdatabank van alle Belgische kranten- en magazineuitgevers. 'Gopress voor bibliotheken’ is een selectie uit het aanbod van digitale kranten en tijdschriften. Elk bib abonneert zich individueel op de dienst.

Bibliotheekleden hebben overal toegang tot het digitale krantenarchief. Er is een bijzondere toegang voor scholen en educatieve partners van de bib.

In digitale krantenkiosk lees je kranten en tijdschriften zoals ze gedrukt zijn: telkens de laatste 7 afleveringen. De kiosk staat ter beschikking binnen de muren van de bib en van haar educatieve partners.

Scholentoegang

De lokale bibliotheek kan haar abonnement op het digitale krantenarchief zonder meerkost delen met de lagere en secundaire scholen op haar grondgebied. Leerkrachten loggen in via hun Mijn Bibliotheek-account en kunnen het archief zelfs raadplegen via hun online leerplatform. Artikels zijn met een vertraging van 2 dagen beschikbaar. De authenticatie voor de scholen gebeurt op basis van IP-adres.

Om de gratis toegang voor scholen aan te vragen, stuur je een ingevulde en ondertekende versie van onderstaand formulier naar helpdesk@cultuurconnect.be. Na ontvangst van het formulier krijgt de school binnen de 5 werkdagen toegang tot het krantenarchief. De bibliotheek ontvangt hiervan een bevestiging. Toegang tot de krantenkiosk is niet mogelijk voor scholen.

docx bestandOvereenkomst Gopress scholentoegang via de Bib (42 kB)

Toegang voor educatieve partners

Bibliotheken kunnen zonder meerkost hun educatieve partners toegang geven tot dezelfde abonnementen als binnen de muren van de bibliotheek.

Heeft de bib enkel aan abonnement op het krantenarchief, dan kunnen ze ook bij educatieve partners de gebruikers enkel toegang geven tot het archief, via de Bibliotheekportalen-catalogus van de bibliotheek.

Is de bib geabonneerd op het krantenarchief én op de krantenkiosk, dan kunnen gebruikers in de lokalen van de educatieve partner zowel het krantenarchief raadplegen via de catalogus van de bibliotheek, als bladeren in de kiosk.

De voorwaarde is dat het gaat om structurele educatieve partners op het grondgebied van de gemeente, die beschikken over vaste IP-nummers voor toegang tot internet in hun lokalen. Voorbeelden van educatieve partners zijn volkshogescholen, organisaties voor basiseducatie, organisaties voor Nederlands als tweede taal of gemeentelijke locaties waar regelmatig educatieve activiteiten van de bibliotheek plaatsvinden.

Om de gratis toegang voor educatieve partners aan te vragen, stuur je een ingevulde en ondertekende versie van onderstaand formulier naar helpdesk@cultuurconnect.be. Na ontvangst van het formulier krijgt de partner binnen de 5 werkdagen toegang tot het krantenarchief. De bibliotheek ontvangt hiervan een bevestiging.

docx bestandOvereenkomst Gopress toegang educatieve partners van de bib.docx (50 kB)

Functionaliteiten

Digitale kranten- en tijdschriftenarchief

Digitale kranten- en tijdschriftenkiosk

Dit doorzoekbaar digitaal archief van kranten- en tijdschriftartikelen is in de bib beschikbaar op alle toestellen (van de bib of van gebruikers) zonder aanmelden. Buiten de muren van de bib kunnen leden het archief thuis raadplegen door aan te melden met hun Mijn Bibliotheek-account. Er is een integratie mogelijk met de lokale bibliotheekcatalogus voor bibliotheken met bibliotheekportalen.

http://krantenarchief.bibliotheek.be

docx bestandHandleiding Gopress Krantenarchief (1.55 MB)

Hier lees je de dag- en weekbladen van de laatste 7 publicatiedagen in een visueel aantrekkelijke online krantenkiosk. Leden kunnen de kiosk raadplegen binnen de muren van de bib of een van haar educatieve partners. De digitale kiosk is beschikbaar op alle toestellen van de bib of via wifi op de eigen toestellen van gebruikers.

http://bibliotheek.gopress.be

docx bestandHandleiding Gopress Kiosk (7.33 MB)

[beeld elvire] [beeld elvire]

Beschikbare titels

De Morgen - vanaf 1998 Het Laatste Nieuws  - vanaf 1998 De Tijd - vanaf 1988 De Gazet van Antwerpen - vanaf 1996 Het Belang van Limburg - vanaf 1993
Het Nieuwsblad - vanaf 1998

De Standaard - vanaf 1998

Metro (NL – FR) - vanaf 2000 Persagentschap Belga  Trends - vanaf 1995
Knack - vanaf 1995 Le Vif/L’Express  - vanaf 2001 Tendances  - vanaf 1995 Het Volk - van 2000 tot 2008 De Krant van West-Vlaanderen - vanaf 2005
Klasse - van 1990 tot 2014

Wablieft - van 1995 tot 2014

(wordt geüpdatet)

Humo - vanaf 2006 MO* - vanaf 2010 Le Soir - vanaf 2000
La Libre - vanaf 2000 Trouw - vanaf 2009 de Volkskrant - vanaf 2009 De Zondag - vanaf 2008 De Streekkrant - vanaf 2011
Deze Week - vanaf 2011        

Prijs

Er zijn 2 abonnementsformules:

 1. Neem een abonnement op het digitale archief;
 2. Neem een abonnement op het digitale archief én op de digitale kiosk.

Bereken hoeveel een abonnement op Gopress kost voor jouw bib. De berekening gebeurt op basis van het aantal inwoners van je gemeente.

xls bestandBerekening GoPress 2016 (2.09 MB)

 

Hoe abonneer ik mijn bib op 'digitale kranten & tijdschriften - Gopress'?

Voor het nemen, uitbreiden of stopzetten van je abonnement, mail je naar helpdesk@cultuurconnect.be.

Vermeld duidelijk wat je wenst:

 • een abonnement op het digitale krantenarchief.
 • een abonnement op het digitale krantenarchief én op de krantenkiosk.
 • een bijkomend abonnement op de krantenkiosk (ik heb al een abonnement op het krantenarchief).
 • een maand lang gratis toegang voor je bib als kennismaking.
 • een abonnement stopzetten.

 

Handleiding voor bibs die 'digitale kranten & tijdschriften - Gopress' aanbieden

Om het krantenarchief aan te bieden in de bibliotheek moet je enkel je vast IP-adres doorgeven. Dit geldt zowel voor het draadloos als vast netwerk. Ga dit tijdig na bij je internetprovider of informaticadienst! bijlage: Handleiding Gopress archief.

Ook voor de krantenkiosk hebben we enkel je vast IP-adres nodig. Dit geldt zowel voor het draadloos als vast netwerk. Ga dit tijdig na bij je internetprovider of informaticadienst! De interface vraagt een goede internetverbinding en een recente browser. bijlage: Handleiding Gopress kiosk.

De compatibele webbrowsers voor Kiosk zijn: Internet Explorer 9 of hoger, Mozilla Firefox 5.x of hoger, Google Chrome 7.x of hoger, Opera 10.x of hoger of Safari 5.x of hoger.

 

Hoe promoot ik 'digitale kranten & tijdschriften - Gopress' in de bib?

Zet het archief of de kiosk van Gopress als startpagina op de computers van de bibliotheek. Heb je tablets? Dan kan je ook daar een verwijzing zetten naar Gopress op het beginscherm.

Je hebt 2 affiches ter beschikking om 'digitale kranten & tijdschriften in de bib – Gopress' te promoten. De affiches zijn voor de algemene promotie van digitale kranten in de bib, maar je kan ze ook gebruiken om promotie te maken voor een bepaalde activiteit of gebeurtenis.

Affiche 1 ‘zoek het op’ is bruikbaar voor bibliotheken met een abonnement op het krantenarchief.

Verschillende formaten:

 • Zonder aanpassingen zelf afdrukken of voor de drukker
 • Met eigen logo erbij
 • Met eigen logo erbij + tekstkader om in te vullen
  Plak in Word, selecteer tekstvak, lettertype ‘Arial 12’
 • Social media

Affiche 2 ‘elke dag digitale krant lezen in de bib’ is bruikbaar voor bibliotheken met een bijkomend abonnement op de krantenkiosk.

Verschillende formaten:

 • Zonder aanpassingen zelf afdrukken of voor de drukker
 • Met eigen logo erbij
 • Met eigen logo erbij + tekstkader om in te vullen
  Plak in Word, selecteer tekstvak, lettertype ‘Arial 12’
 • Social media

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle nieuws, acties en concrete tips over Gopress. Uitschrijven is mogelijk op elk moment.

De Stuurgroep Collectie bespreekt projecten en thema’s in verband met collectiemanagement op Vlaams niveau.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van alle nieuwtjes over Gopress, maar geven je ook tips, materiaal en ideeën om ermee aan de slag te gaan.

Drie keer per jaar ontvang je een e-mail. Je kan je op elk moment uitschrijven als je de e-mails niet meer wenst te ontvangen.

Nieuws over digitale kranten & tijdschriften - Gopress