Digitale kranten en tijdschriften - Gopress

Lees elke dag je krant & tijdschrift online of doorzoek het archief

Link naar meer info over Gopress. (Beeld uit animatievideo over Gopress: een vrouw leest of doorzoekt op een laptop digitale kranten in de bib.)

Wat is Gopress voor bibliotheken?

Gopress is de online persdatabank van alle Belgische kranten- en magazineuitgevers. 'Gopress voor bibliotheken’ is een selectie uit het aanbod van digitale kranten en tijdschriften. Elk bib abonneert zich individueel op de dienst.

Instructievideo: zoeken in het digitale krantenarchief

Ken jij blindelings de weg in het digitale krantenarchief van Gopress? Of waagde je de sprong nog niet? Voor de ene is het archief onontgonnen gebied, de ander heeft er meer ervaring mee. Samen met Robrecht Gossaert (BRoeRe) maakten we deze korte instructievideo over zoeken in Gopress. Interessant voor beginners, maar ook gevorderden vinden er zeker nog handige tips! 

 

Toegang voor scholen en educatieve partners

Bibliotheekleden hebben overal toegang tot het digitale krantenarchief. Er is een bijzondere toegang voor scholen en educatieve partners van de bib.

In digitale krantenkiosk lees je kranten en tijdschriften zoals ze gedrukt zijn: telkens de laatste 7 afleveringen. De kiosk staat ter beschikking binnen de muren van de bib en van haar educatieve partners.


Scholentoegang

De lokale bibliotheek kan haar abonnement op het digitale krantenarchief zonder meerkost delen met de lagere en secundaire scholen op haar grondgebied. Leerkrachten loggen in via hun Mijn Bibliotheek-profiel en kunnen het archief zelfs raadplegen via hun online leerplatform. Artikels zijn met een vertraging van 2 dagen beschikbaar. De authenticatie voor de scholen gebeurt op basis van IP-adres.

Om de gratis toegang voor scholen aan te vragen, stuur je een ingevulde en ondertekende versie van onderstaand formulier naar helpdesk@cultuurconnect.be. Na ontvangst van het formulier krijgt de school binnen de 5 werkdagen toegang tot het krantenarchief. De bibliotheek ontvangt hiervan een bevestiging. Toegang tot de krantenkiosk is niet mogelijk voor scholen.

docx bestandOvereenkomst Gopress scholentoegang via de Bib (42 kB)

Toegang voor educatieve partners

Bibliotheken kunnen zonder meerkost hun educatieve partners toegang geven tot dezelfde abonnementen als binnen de muren van de bibliotheek. Heeft de bib enkel aan abonnement op het krantenarchief, dan kunnen ze ook bij educatieve partners de gebruikers enkel toegang geven tot het archief, via de Bibliotheekportalen-catalogus van de bibliotheek.

Is de bib geabonneerd op het krantenarchief én op de krantenkiosk, dan kunnen gebruikers in de lokalen van de educatieve partner zowel het krantenarchief raadplegen via de catalogus van de bibliotheek, als bladeren in de kiosk.

De voorwaarde is dat het gaat om structurele educatieve partners op het grondgebied van de gemeente, die beschikken over vaste IP-nummers voor toegang tot internet in hun lokalen. Voorbeelden van educatieve partners zijn volkshogescholen, organisaties voor basiseducatie, organisaties voor Nederlands als tweede taal of gemeentelijke locaties waar regelmatig educatieve activiteiten van de bibliotheek plaatsvinden.

Om de gratis toegang voor educatieve partners aan te vragen, stuur je een ingevulde en ondertekende versie van onderstaand formulier naar helpdesk@cultuurconnect.be. Na ontvangst van het formulier krijgt de partner binnen de 5 werkdagen toegang tot het krantenarchief. De bibliotheek ontvangt hiervan een bevestiging.

docx bestandOvereenkomst Gopress toegang educatieve partners van de bib.docx (50 kB)

Functionaliteiten: Wat kan de gebruiker doen met Gopress?

Digitale kranten- en tijdschriftenarchief

Digitale kranten- en tijdschriftenkiosk

Dit doorzoekbaar digitaal archief van kranten- en tijdschriftartikelen is in de bib beschikbaar op alle toestellen (van de bib of van gebruikers) zonder aanmelden.

Buiten de muren van de bib kunnen leden het archief raadplegen door aan te melden met hun Mijn Bibliotheek-profiel.

Er is een integratie mogelijk met de lokale bibliotheekcatalogus voor bibliotheken met onze bibliotheekwebsites.

http://krantenarchief.bibliotheek.be

Hier lees je de dag- en weekbladen van de laatste 7 publicatiedagen in een visueel aantrekkelijke online krantenkiosk.

Leden kunnen de kiosk raadplegen binnen de muren van de bib of een van haar educatieve partners.

De digitale kiosk is beschikbaar op alle toestellen van de bib of via wifi op de eigen toestellen van gebruikers.

http://bibliotheek.gopress.be

Beschikbare titels

De Morgen - vanaf 1998 Het Laatste Nieuws  - vanaf 1998 De Tijd - vanaf 1988 De Gazet van Antwerpen - vanaf 1996 Het Belang van Limburg - vanaf 1993
Het Nieuwsblad - vanaf 1998

De Standaard - vanaf 1998

Metro (NL – FR) - vanaf 2000 Persagentschap Belga  Trends - vanaf 1995
Knack - vanaf 1995 Le Vif/L’Express  - vanaf 2001 Tendances  - vanaf 1995 Het Volk - van 2000 tot 2008 De Krant van West-Vlaanderen - vanaf 2005
Klasse - van 1990 tot 2014

Wablieft - van 1995 tot 2014

(wordt geüpdatet)

Humo - vanaf 2006 MO* - vanaf 2010 Le Soir - vanaf 2000
La Libre - vanaf 2000 Trouw - vanaf 2009 de Volkskrant - vanaf 2009 De Zondag - vanaf 2008 De Streekkrant - vanaf 2011
Deze Week - vanaf 2011        

Prijs

Er zijn 2 abonnementsformules:

  1. een abonnement op het digitale archief;
  2. een abonnement op het digitale archief én op de digitale kiosk.

Bereken hoeveel een abonnement op Gopress kost voor jouw bib. De berekening gebeurt op basis van het aantal inwoners van je gemeente.

xlsx bestandBerekening GoPress 2018.xlsx (384 kB)

 

Hoe abonneer ik mijn bib op Gopress?

Voor het nemen, uitbreiden of stopzetten van je abonnement, mail je naar helpdesk@cultuurconnect.be.

Vermeld duidelijk wat je wenst:

  • - een abonnement op het digitale krantenarchief.
  • - een abonnement op het digitale krantenarchief én op de krantenkiosk.
  • - een bijkomend abonnement op de krantenkiosk (ik heb al een abonnement op het krantenarchief).
  • - een maand lang gratis toegang voor je bib als kennismaking.
  • - een abonnement stopzetten.

Handleiding voor bibs die Gopress aanbieden

Om het krantenarchief aan te bieden in de bibliotheek moet je enkel je vast IP-adres doorgeven. Dit geldt zowel voor het draadloos als vast netwerk. Ga dit tijdig na bij je internetprovider of informaticadienst! bijlage: Handleiding Gopress archief.

Ook voor de krantenkiosk hebben we enkel je vast IP-adres nodig. Dit geldt zowel voor het draadloos als vast netwerk. Ga dit tijdig na bij je internetprovider of informaticadienst! De interface vraagt een goede internetverbinding en een recente browser. bijlage: Handleiding Gopress kiosk.

De compatibele webbrowsers voor Kiosk zijn: Internet Explorer 9 of hoger, Mozilla Firefox 5.x of hoger, Google Chrome 7.x of hoger, Opera 10.x of hoger of Safari 5.x of hoger.

docx bestandHandleiding Gopress Krantenarchief (1.55 MB)

docx bestandHandleiding Gopress Kiosk (7.33 MB)

Hoe promoot ik Gopress in de bib en bij onderwijspartners?

A. Op de apparaten van de bib

Zet het archief of de kiosk van Gopress als startpagina op de computers van de bibliotheek.

Heb je tablets? Dan kan je ook daar een verwijzing zetten naar Gopress op het beginscherm.

B. Affiches

  • Je hebt 2 affiches ter beschikking om 'digitale kranten & tijdschriften in de bib – Gopress' te promoten.
  1. affiche  voor bibliotheken met een abonnement op het Gopress krantenarchief ('Zoek en Vind') 
  2. affiche voor bibliotheken met een abonnement op Gopress archief én kiosk ('Lees en Heers')

Er bestaan van elke affiche varianten met of zonder algemeen biblogo, met of zonder begeleidende tekst, om zelf af te drukken of klaar om door te sturen naar de drukker en een versie voor de schermen in de bib. Kortom: voor elk wat wils!

Download de affiche(s) naar keuze

Op de varianten zonder tekst, kan je je eigen tekst plaatsen. Dit kan handig zijn om promotie te maken voor bepaalde activiteiten rond Gopress in je bib. ​Om je eigen tekst erop te zetten, kan je de affiche plakken in Word. Vervolgens selecteer je tekstvak en typ je je eigen tekst in het lettertype FUTURA regular, in de kleur #eb1934. Je hangt de affiche met jouw aangepaste tekst dan gewoon op rond het tijdstip van die activiteit. 

C. Folder scholenaanbod

In een kant-en-klare folder kan je het scholenaanbod van je bib communiceren naar leerkrachten. Ook hier is er een versie voor bibliotheken met een abonnement op Gopress archief en een versie voor bibliotheken met een abonnement op Gopress archief én kiosk. De laatste pagina van de folder is leeg, hierop kan je informatie achterlaten die eigen is aan jouw bib (eigen diensten voor onderwijs, gegevens educatieve medewerker, etc.). Zo maak je een folder op maat in geen tijd. Tekst toevoegen doe je best in lettertype FUTURA regular, in de kleur #eb1934.

Stel je eigen folder samen

D. Lesvoorbereiding workshop Gopress in de klas + promovideo

De bibliotheek van Zaventem werkte een volledige voorbereiding uit om Gopress bekend te maken bij lokale onderwijspartners. De leerlingen maakten een heuse fotoreportage met behulp van Gopress en Canva, die ze presenteerden aan de rest van de klas. De lesvoorbereiding stelt de bib voor alle collega's ter beschikking.

pdf bestandLesvoorbereiding Gopress 2017.pdf (1.64 MB)

In deze video zie je alvast wat leerlingen, leerkracht en bibmedewerker van de workshop vonden. Gebruik dit filmpje om de lokale scholen te overtuigen om samen deze workshop te organiseren! Download het filmpje met een online YouTube downloader.

 

Heb je vragen of opmerkingen over het promotiemateriaal van Gopress? Dan mail je gerust naar Lieselot.

 

Stuurgroep Collectie

De Stuurgroep Collectie bespreekt projecten en thema’s in verband met collectiemanagement op Vlaams niveau.

 

Nieuwsbrief Gopress

Ontvang drie keer per jaar alle nieuwtjes over Gopress, maar ook tips, materiaal en ideeën om ermee aan de slag te gaan. Uitschrijven kan altijd.

Button met tekst: blijf op de hoogte.