Korting op Cultuurconnect-diensten voor bibs binnen een regiosamenwerking type 3

Bibliotheken binnen een regiosamenwerking type 3 functioneren als één regiobib en presenteren zich zo aan het publiek. Leden van de ene bibliotheek zijn automatisch ook lid van de andere bibliotheken uit het samenwerkingsverband. Handig voor de bibleden in de regio. Maar op dit moment bieden bibliotheken binnen één regiobib verschillende digitale diensten aan. En dat leidt tot verwarring bij eindgebruikers. Ze kunnen bijvoorbeeld niet bij elke bib e-boeken lenen of opzoekingen doen in het digitale krantenarchief. Een prijskorting op de login-diensten van Cultuurconnect kan hieraan tegemoetkomen.

Sinds 1 januari 2023 genieten regiobibs binnen een regiosamenwerking type 3 van een prijskorting tot 15% op de login-diensten van Cultuurconnect en dat voor een periode van 3 jaar. Cultuurconnect en de stuurgroep Digitale Bibliotheek willen hiermee stimuleren dat regiobibliotheken onderlinge afspraken maken om te komen tot een rijk en homogeen digitaal aanbod voor de gebruiker binnen de regio.

Waarom een korting?

Een regiokorting moet het voor een regio eenvoudiger maken om een eenvormig digitaal aanbod te organiseren. Daarbij biedt elke bib zo veel mogelijk dezelfde digitale diensten aan, die makkelijk toegankelijk zijn voor leners via hun Mijn Bibliotheek-profiel. Voor hen zorgt een duidelijke en consistente dienstverlening namelijk voor een betere gebruikservaring. Dat is ook voor bibliotheken interessant, want zo wordt het makkelijker om op een heldere manier te communiceren.

Login-diensten

In 2022 onderzocht Cultuurconnect de mogelijkheid van een regiokorting op een pakket van digitale diensten achter de Mijn Bibliotheek-login voor bibliotheken in een samenwerkingsverband 3. 

Concreet gaat het om het digitale krantenarchief (Gopress), e-boeken (cloudLibrary), Mijn Leestipper, Fundels prentenboeken en AVI en eventuele toekomstige login-diensten.

Principes

De regiokorting wil een stimulans geven aan bibs om het aanbod onderling beter af te stemmen. De gebruiker staat daarbij centraal: het is de ambitie om meer gebruikers toegang te geven dan nu het geval is.
 
We willen met de korting een groeipad faciliteren. We maken het gemakkelijker om op termijn te evolueren in de richting van een volledig geharmoniseerd aanbod van login-diensten binnen de regio. 
 
De regiokorting kan een katalysator zijn om:

  1. het huidige gefragmenteerde aanbod te evalueren binnen de regio;
  2. financiële ruimte te scheppen om gemeenten te helpen om een dienst af te nemen;
  3. het gesprek aan te gaan met de besturen over het digitale aanbod.

Ontstaan

De regiokorting kwam tot stand in nauw overleg met een klankbordgroep van bibliotheken uit een samenwerkingsverband 3. In het algemeen zijn de samenwerkingsverbanden heel divers wat betreft het aantal gemeenten, het aantal digitale diensten, het huidige aanbod, de financiële structuren ...  De 5 leden van de klankbordgroep vertegenwoordigden die diversiteit: Bibkwintet, Bibliotheek Neteland, Druivenstreek, Pajottenland-Zennevallei en Stuifzand.

Het voorstel van de klankbordgroep werd in oktober 2022 besproken, op sommige punten verrijkt en goedgekeurd door de Stuurgroep Digitale Bibliotheek.

De regiokorting wordt gefinancierd uit de meeropbrengst door extra afnemers van de diensten en werd mogelijk door onderhandelingen met de betrokken leveranciers.

Hoe wordt de korting toegekend?

Berekening van de korting

Per login-dienst voor regiobibliotheken met samenwerkingsverband 3 geldt:

  • 15% korting op die dienst als 100% van de inwoners van de regio toegang heeft.
  • 7,5% korting op die dienst als minstens 75% van de inwoners van de regio toegang heeft.
  • Voor Fundels zijn de toegepaste kortingen lager: respectievelijk 8% en 5%.

De regiokorting geldt voor 3 jaar

  • Voor bestaande regiobibs in samenwerkingsgroep 3 loopt de regiokorting vanaf 1 januari 2023 tot en met 2025.
  • Voor nieuwe regiobibs in samenwerkingsgroep 3 die vóór 1 januari 2026 gevormd worden, geldt de korting voor de 3 jaar volgend op het ontstaan van de samenwerkingsgroep. Die periode gaat in bij het begin van het jaar volgend op het ontstaan van de samenwerkingsgroep. Een nieuwe regiobib die bijvoorbeeld ontstaat op 25 juni 2023 geniet de korting vanaf 1 januari 2024 tot en met 2026.

Praktisch verloop

  • Op 1 januari maakt Cultuurconnect telkens een overzicht van het aanbod binnen een regio. Elke login-dienst (e-boeken, Gopress Krantenarchief, Mijn leestipper, Fundels prentenboeken en AVI) wordt apart bekeken. Regiobibs die de voorwaarden voor een korting bereiken, krijgen die korting automatisch toegekend.
  • De korting wordt toegepast op de huidige manier van prijsberekening. Het gaat dus om een korting op de optelsom van de kost van elke gemeente.

Meer info

Nog vragen of wil je graag meer info over de regiokorting? Neem contact op met
koen.vandendriessche@cultuurconnect.be

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib