Verschillende ontdekomgevingen creëren

Bibliotheken

Onverwachte parels uit de collectie ontdekken. Dat is het doel van dit project. We willen nieuwe ontdekomgevingen creëren die het mogelijk maken om meer inspiratie op te doen. Dit kan op verschillende manieren.

Terug naar de innovatieagenda.

Leerlingen op een tablet in de bib aan het zoeken

Het oog wil ook wat

Waarom enkel en alleen tekstueel zoeken? We kunnen de bibliotheekcollectie eveneens doorzoekbaar maken op een manier die uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan. De interface moet haast verslavend werken, verrassing bieden en dode sporen vermijden zodat de gebruiker de neiging heeft om te blijven doorklikken of swipen.

Hiermee zetten we in op mensen die op zoek zijn naar inspiratie en helpen we daarnaast gebruikers die minder talig zijn en meer visueel geprikkeld willen worden.

Chat GPT look-a-like

Een andere mogelijke insteek is conversationeel zoeken (zoals bijvoorbeeld Chat GPT). Ook dat kan een interessante vorm zijn als alternatief voor het huidige zoeken, die voor bepaalde gebruikers anders of beter kan werken om te zoeken wat ze vinden (“ik zoek een leuk boek over x, geef mij drie tips”; "ik zoek een boek over dyslexie bij jonge kinderen", … ).