Regiobib goes digital

Inspiratiedagen en workshops helpen medewerkers mee te zijn met de digitale transformatie en versterken hun 'digitale competenties' over de gemeentegrenzen heen

Wat hebben we geleerd?

We organiseerden daarom een inspiratiedag met sprekers, met in de namiddag een brainstorm over acties en activiteiten om digitale competenties te versterken.Deze inspiratiedag werd gesmaakt door de bibliotheekmedewerkers en hielp hen naar eigen zeggen de blik te verruimen. 

Onder het motto “begin bij het begin”, gaven we aan een groep bibliotheekmedewerkers een praktische workshop over sociale media: hoe kan je die inzetten voor je organisatie en wat zijn enkele inspirerende voorbeelden? Beginners en gevorderden leerden er Facebook en Instagram (beter) kennen en ontdekten ook tools die je kan gebruiken om je verhaal te vertellen op deze media. De grote uitdaging van zulke workshops zit 'm in het vertalen naar de praktijk. Via kleine, concrete opdrachten en een nabespreking met de bibliothecaris en de rest van de groep, stimuleerden we medewerkers om effectief te experimenteren met sociale media. Medewerkers leren graag van elkaar. Het is dus zeker een goed idee om ervaren medewerkers een voortrekkersrol te geven. Zij enthousiasmeren, informeren en overtuigen hun collega’s om aan de slag te gaan.

Partners

De experiment kwam tot stand in samenwerking met iMec en de bibliotheken van Pajottenland-Zennevallei.

Geen opschaling

Dit project wordt niet opgeschaald, omdat dit soort praktische workshops onder andere al in de Mediacoach-opleiding worden aangeboden. Het regionale aspect - over gemeentegrenzen heen - hebben we niet kunnen testen.